Kaapista ulos

Toinen tarina, johon minun oli helppo samaistua, tällä kertaa Ragged Edge Online -vammaislehdestä: From ‘Passing’ to ‘Coming Out’. Millaista on elää jossain “puolivälissä” – ihmiset eivät hahmota vammaiseksi, mutta et voi kuitenkaan elää terveenkään elämää.

Oma tilanteeni on hieman samanlainen. Monelle tuottaa vaikeuksia nähdä minut vammaisena. Minun sairauteni kyllä näkyy ulkopuolelle monillakin tavoilla, mutta harva tajuaa sitä. Mieheni ei erityisesti pidä siitä, kun käytän ko. termiä.

Eräs entinen ystävä tokaisi, että käytän itsestäni sanaa “disabled” saadakseni huomiota. Hänelle en ole oikea vammainen, koska pystyn kävelemään ongelmitta (ironista tästä teki sen, että silloin kun hän sanoi sen, minulla oli muista sairauksistani johtuva vaikea molemminpuolinen penikkatauti ja plantaarifaskiitti, joten en todellakaan kävellyt ongelmitta). Hän sen sijaan on oikea vammainen, koska nivelrikko haittaa hänen kävelyään.

(Hyvä esimerkki muuten siinä, että ableismia esiintyy myös vammaisten itsensä keskuudessa, siinä missä esimerkiksi homopiireissä syrjitään monesti biseksuaaleja, transsukupuolisia, genderqueerejä jne. Voitte ehkä arvata, miksi kyseessä on entinen ystävä.)

Kävelykyky ei ole vammaisuuden tai terveyden mitta. Suomen kielen sana “vammainen” kuulostaa monelle paljon ikävämmältä kuin englannin “disabled”, eikä siksi moni sitä halua käyttää, ellei tosiaan ole esimerkiksi pyörätuolissa.

Tuossa yllämainitussa esseessä pidin erityisesti kohdasta:

There are rules for passing. First, I must come up with a nice, short, palatable, cocktail-party explanation of my disability to set people at ease when they ask. Nothing too scary. And then, I must never mention it again.

johon varmaan muidenkin kuin minun on helppo samaistua.

Siinä mainitaan myös toinen tabu, yksi kaikkein pahimmista: vammaisillakin voi olla seksielämää. Älkää vain kertoko kellekään.

2 Responses “Kaapista ulos”

  1. Jakob says:

    “Hän sen sijaan on oikea vammainen, koska nivelrikko haittaa hänen kävelyään.”

    Sinä taidat olla vain sekundavammainen?

Kommentoi
Name and Mail are required