Kuolematonta viisautta ja Halloween-yllätys

Huomenna alkaa NaNoWriMo, johon osallistun nyt kolmatta kertaa. Tänään oli American Book Centerin (joka järjestää paljon erilaisia kirjoituskursseja) ilmainen NaNo-workshop, johon osallistuin, lähinnä koska halusin tavata muita nanoilijoita, erityisesti expatteja, joita englanninkielisessä workshopissa olikin paljon. Huisa määrä erilaisia aksentteja samassa huoneessa!

Itse workshop oli omaan makuuni hieman turhan amerikkalainen ja toisaalta suurin osa asiasta oli jo tuttua. Toki jotain ideoita sain ja tekee hyvää saada ulkoista aivostimulaatiota, varsinkin kun viettää kaiket päivät kotona, eikä vielä tunne kaupungista ketään. Toivottavasti tämä muuttuu pian, sillä tapasin monta tosi mukavan kuuloista tyyppiä, joita toivottavasti näen myös huomisiltana Amsterdamin NaNo-miitissä.

Mieleen jäi erityisesti eräs nainen, joka sanoi opiskelleensa toimittajaksi, eikä ole saanut sittemmin sanaakaan luovaa kirjoitusta valmiiksi ja kyseli tähän apua. Sanoin, että itselläni toimittajan työ ei ole tappanut luovuutta, mutta eräskin kaveri vaihtoi toimittajan työstään kaupan myyjäksi, että pystyisi kirjoittamaan kaunokirjallista tekstiä.

Hän olisi halunnut kirjoittaa erityisesti runoja, muttasanoi, että ei pysty kirjoittaessaan ajattelemaan kuin kaikkia journalismin sääntöjä (esim. mitä/kuka/missä/miksi jne). Totesin, että olen sitten todella tyytyväinen, etten ole koskaan kouluttautunut toimittajaksi, vaan olen puhtaasti itseoppinut!

Koska en osaa olla neuvomatta muita, sanoin, että runoja koskee sama kuin NaNoWriMoa. Pitää vaan kirjoittaa välittämättä siitä, onko lopputulos hyvää vai huonoa. Jos kirjoitat jotain surkeaa, siitä ei aiheudu minkäänlaista vahinkoa kenellekään. Maailma ei ole huonompi paikka, kuin jos et olisi kirjoittanut mitään. “Jos kirjoitat sata runoa ja niistä 95 on huonoja, sinulla on kuitenkin viisi hyvää runoa. Jos et kirjoita ainuttakaan, niin ei ole varmasti yhtään hyvääkään runoa.”

(Joskus vielä opin noudattamaan omia neuvojani.)

P.S. Halloweenin kunniaksi potkin itseäni ja sain tänään valmiiksi kaikkien aikojen ensimmäisen kauhu(?)novellikokeiluni, joka oli työn alla yli vuoden Jos kiinnostaa, lukekaa Flicker.

Kommentoi
Name and Mail are required