Ei aikaa, ei visiota, ei juonta? Ei huolta!

Harvemmin romaaninkirjoitusoppaita kirjoittavat sellaiset, jotka eivät ole vielä saaneet romaania julkaistua. Ja harva NaNoWriMon ulkopuolella tietää, kuka on Chris Baty. NaNoWriMon perustaja ei ehkä ole saanut mitään julkaistua, mutta hän on nyt yli 10 vuoden ajan voittanut NaNoWriMon joka vuosi.

No Plot? No Problem! kansi

Batyn nokkelasti, joskus hieman turhankin nokkelasti, kirjoitettu kirja No Plot? No Problem! keskittyykin tavallisista kirjoitusoppasta poiketen siihen, miten romaani saadaan valmiiksi. Hänen näkemyksensä mukaan mitä kiireisempi ihminen on, sitä helpompi itse asiassa on kirjoittaa romaania, koska jos yrität olla tekemättä mitään muuta, oikeasti vain surffailet netissä ja kaivelet varpaidesi välejä (ehkä hieman ableistista, mutta annettakoon se miehelle anteeksi), etkä saa mitään aikaan.

Kirjan tärkein neuvo on, että kirjoita ensin, editoi sitten. Mikä useimmille – ei kaikille! – onkin oikein hyvä neuvo ja samaa sanovat useimmat muutkin kirjoittajat. Toisaalta suurin osa Batyn neuvoista onkin sitten ristiriidassa perinteisten oppien kanssa. Hänen mielestään kirjaa ei saisi suunnitella kuin enintään viikon. Ja jos juoni puuttuu, ei hätää, kyllä ne henkilöhahmot sellaisen kokoon kyhäävät.

Onko No Plot? No Problem! hyvä kirjoitusopas? Riippuu siitä, onko ongelmana tekstien saaminen valmiiksi asti – tai niiden aloittaminen – vai niiden saaminen julkaistua. Itseni on hieman vaikea samaistua tähän saamattomuusongelmaan, koska minulla ei ikinä ole ollut ongelmaa saada jotain valmiiksi (esseekokoelmaani ei nyt tässä lasketa, ja se kyllä valmistuu vielä!), mutta monia se taitaa vaivata.

Joskus kyllä mietin, onko kukaan julkaistuista NaNoWriMo-kirjailijoista kirjoittanut Batyn oppien mukaan, vai ovatko ihmiset kuitenkin suunnitelleet kirjojaan. Itse en voisi kuvitellakaan aloittavani romaanin kirjoittamista ilman huolellisia suunnitelmia. Tulihan sitäkin 90-luvulla tehtyä, mutta silloin ei ollutkaan harmainta aavistustakaan siitä, mitä olin tekemistä.

(Tämän vuoden NaNoWriMon kannalta tämä arvostelu lienee myöhässä, mutta onpahan ajankohtainen aihe kuitenkin.)

P.S. Minusta ja Marian ilmestyskirjasta on juttua NaNoWriMon virallisessa blogissa.

Kommentoi
Name and Mail are required