50 vuotta vanhaa vammaisscifiä

Minun oli pitänyt lukea Flowers for Algernon (suom. Kukkia Algernonille) vuosia, mutta jotenkin se oli vain jäänyt. Nyt lomalla pääsin vihdoin aloittamaan sen ja häkellyin siitä, miten hieno kirja oli kyseessä – ja siitä, että sehän oli cripficiä.

Daniel Keyesin romaani kertoo henkisesti jälkeenjääneestä Charliestä, joka haaveilee siitä, että olisi fiksu kuten muut. Hän saakin mahdollisuuden tähän, kun hänelle testataan ensimmäisenä ihmisenä kokeellista aivoleikkausta (Charliellä on muuten fenyyliketonuria eli PKU, mikä jossain vaiheessa paljastuu sivulauseessa). Vähitellen hänen älynsä lisääntyy ja lopulta hän on suorastaan nero.

Flowers for Algernon

Lisä-älystä ei kuitenkaan ole vain hyötyä. Charlie ymmärtää kipeitä asioita menneisyydestään ja toisaalta hänen lopulta ylivertainen älynsä asettaa hänet yhtä kauas muiden ihmisten todellisuudesta kuin jälkeejääneisyyskin. Häntä sapettaa, että operaation tehneet tutkijat eivät pitäneet häntä oikeana ihmisenä silloin, kun hän vielä oli vähä-älyinen. Saman operaation saaneen Algernon-hiiren kohtalo myös muistuttaa siitä, etteivät tulokset välttämättä ole pysyviä.

Flowers for Algernon on monessa mielessä merkittävä romaani. Se on erittäin hyvin kirjoitettu, etenkin dialogi ja se, miten minäkertoja Charlie vähitellen muuttuu älykkyyden lisääntymisen myötä. Ei ihme, että se voitti sekä Hugon (novellina) että Nebulan (romaanina), molemmat tärkeimmät scifipalkinnot.

Kirja ottaa myös vahvasti kantaa vammaisten kohteluun. Sekä tämä aspekti että scifi/teknologiapuoli ovat häkellyttävän vähän vanhentuneita huolimatta siitä, että kirja on kirjoitettu 50 vuotta sitten. (Kirjassa käsitellään myös seksuaalisuutta varsin avoimesti, mikä on johtanut sen kieltämiseen joissain kouluissa.) Pitää jossain vaiheessa kaivaa tämä esiin suomeksikin, sillä minua kiinnostaa, miten kirja on käännetty.

Flowers for Algernon on myös hyvä esimerkki esikoiskirjasta, jonka menestystä kirjailija ei ole koskaan pystynyt toistamaan.

One Response “50 vuotta vanhaa vammaisscifiä”

  1. Adoptiomatka says:

    Kiitos tästä vinkistä, kirja on jostain syystä jäänyt jopa minulta, ahmijalta, tietoisuuden ulkopuolelle.

Kommentoi
Name and Mail are required