Kuolemanjälkeistä elämää pikkukaupungissa

Kirja alkaa yllättävällä koukulla: “I went jogging on the morning that I died.” Päähenkilön kuolema heti kirjan alussa tuntuu tosin jo hieman kliseiseltä, kiitos Alice Seboldin Oman taivaan (sekä Douglas Couplandin Hei, Nostradamuksen, josta itse pidin enemmän), mutta hyvä koukku se on silti. Kirjahan on siis Coffee at Little Angels, tuttavani Nadine Rose Larterin omakustanneromaani (josta sain ilmaisen arvostelukappaleen). Se on tällä hetkellä saatavilla vain e-kirjana, mutta painettu versio on tulossa pian.

Kuoltuaan Phil keskittyy höpöttämään elämästä pikkukaupungissa, minkä jälkeen hän pian katoaa kuvioista. Loppukirja koostuu tämän pikkukaupungin kahdeksan ihmisen kaveriporukan jäljelle jääneen seitsikon reaktioista Philin kuolemaan sekä paluusta kotikaupunkiin tämän hautajaisiin. Henkilöiden välille on lapsuudessa syntynyt varsin monimutkaiset ihmissuhdekiemurat, jotka jatkuvat edelleen.

Coffee at Little Angels

Kirja on hyvin henkilövetoinen, siinä on lähinnä kuvausta hahmoista sekä tarinoita heidän menneisyydestään. Välillä kuvailu on turhan abstraktia, joskus kliseistäkin, mutta ajoittain hyvinkin herkullista ja osuvaa. Pikkukaupunkimeiningin jatkuva alleviivaaminen alkaa kyllästyttää, mutta ehkä itse sellaisesta kotoisin oleva samaistuisi tähän paremmin.

Romaani sijoittuu Etelä-Afrikkaan, mitä ei kai missään mainita. Minun olisi pitänyt toki tajuta se, koska tiedän Nadinen olevan sieltä kotoisin, mutta enpäs tajunnut ja tämä herätti vähän ihmetystä – ei kai tummaihoinen vaimo voi noin tabu olla? Oivalsin vasta siinä vaiheessa, kun tuli puhe runsaista HIV-kuolemista.

Kirja on lämminhenkistä jutustelua, jota kyllä lukee mielellään, vaikka koko ajan miettii, että josko jotain tapahtuisi, pakkohan lopussa on olla joka huima käänne, joka asettaa kaiken uuteen valoon, mutta ei. Tarinan ohuuden lisäksi hieman häiritsi se, että kertojia oli äänessä peräti kahdeksan, mikä vaikeutti henkilöistä kärryillä pysymistä.

Muiden arvosteluja katsellessa huomaa, että kirjasta ovat tykänneet paljon ne, jotka etsivät enemmän koskettavia ihmiskohtaloita, joihin on helppo samastua, enemmän kuin unohtumattomia tarinoita.

Kommentoi
Name and Mail are required