Alut, loput ja siitä välistä

Nancy Kressin Beginnings, Middles & Ends keskittyy nimensä mukaisesti romaanien ja novellien kirjoittamisen alkuun, keskikohtaan ja loppuun. Oikeastaan siis ihan kaikkeen. Melkein puolet kirjasta tosin keskittyy aloituksiin. Tämä kirja ei muuten ole sitä mieltä, että koko romaanin ensimmäisen lauseen pitäisi olla jokin superkoukku, mutta paljon korostetaan sitä, miten tärkeää on saada nimenomaan kustannustoimittaja koukutettua.

Beginnings middles and ends

Kirja käsittelee useimmat kirjoittamisen osa-alueet kuvailusta dialogiin ja editoimiseen, kuten on vähän pakko. Esimerkiksi näkökulmasta ja kertojanäänestä on paljon asiaa. Toisaalta outlinejä/suunnittelua ei käsitellä niin paljon, kuin ehkä olettaisi. Mitään kaavoja tai algoritmeja ei käytetä, vaan enemmänkin lähestymistapa on “täyttääkö kaavailemasi loppu nämä kriteerit”?

Mukana on varsin paljon ikivanhoja neuvoja (vaikka kyllä minäkin siitä jotain sain irti). Anna lukijalle sitä, mitä alussa lupaat, tee heti selväksi millainen tarina on kyseessä, ei deus ex machinoita loppuun jne. Kaikki on varsin selkeästi selitetty ja esimerkkejä maailmankirjallisuudesta on paljon. On myös paljon hyviä neuvoja siitä, miten novellien ja romaanien kirjoittaminen eroavat toisistaan (tosin hyvin lyhyttä proosaa ei käsitellä).

Kirja on tarkoitettu aloittelijoille tai niille, joilla on jonkin verran kokemusta novellien ja romaanien kirjoittamisesta. Myös motivaatiota ja valmiiksi saamista käsitellään ja annetaan vinkkejä siihen, mitä pitää tehdä, jos jumiutuu. Sinänsä tämä voisi olla varsin hyvä opas NaNoWriMo-kirjoittajallekin.

Kommentoi
Name and Mail are required