Senkin terroristi

On hilpeää, suorastaan hulvatonta, lukea lehdestä olevansa terroristi vain siksi, että on sairaana. Brittimedian pitkäaikaissairaiden demonisoinnissa ei toki ole mitään uutta, mutta homma menee vain poskettomammaksi koko ajan.

Viimeisin temppu oli, kun vakuutusyhtiöiden marionettinukke Simon Wessely päästettiin lehdistöön promotoimaan uusinta kirjaansa sillä, että hän väittää CFS/ME-potilaiden olevan terroristeja. Hän saa kuulemma potilailta tappouhkauksia ja tuntee olonsa Irakissa ja Afganistanissakin turvallisemmaksi (ottaen huomioon miten huonossa kunnossa CFS/ME-potilaat ovat, niin joko tämä pelko on valehtelua tai sitten mielenterveysongelmat ovat kyllä jossain aivan toisessa päässä…)

Media on leiponut Wesselystä “johtavan ME-tutkijan” (todellisuudessa Simon Wessely ei ole koskaan tehnyt ainuttakaan tutkimusta myalgisesta enkefalomyeliitistä (tai kroonisesta väsymysoireyhtymästä) vaan ainoastaan kroonisesta väsymyksestä, joka ei ole sairaus vaan oire. Vähän sama kuin tekisi tutkimuksen, että ristikoiden tekeminen vähentää hajamielisyyttä ja vetäisi siitä johtopäätöksen, että ristikoiden tekeminen parantaa Alzheimerin taudin. Halleluja!

Wesselyn koulukunnan pseudotiede on todistettavasti johtanut useisiin kuolemantapauksiin, kun sen seurauksena suositellaan hengenvaarallisia hoitomuotoja. Moni on saanut oppien seurauksena pysyviä vaurioita, mm. hyvä ystäväni, joka ei sen takia enää pysty edes puhumaan puhelimessa. Niin, siksikin minä otan tämän henkilökohtaisesti, koska nämä vaaralliset puoskarit paitsi kutsuvat minua terroristiksi, myös veivät minulta mahdollisuuden pitää yhteyttä ystävääni. Tanssi ihmisten haudoilla ja kutsu heitä terroristeiksi ja brittimedia rakastaa sinua.

Media ei tarjoa vastakkaista, tieteeseen perustuvaa perspektiiviä lainkaan, ainoastaan yhden “asiantuntijan” pseudotiedenäkökulman. Joo, kyllähän niitä vastineita on kirjoitettu, mutta eivät lehdet niitä julkaise, kun eivät ne sovi viralliseen agendaan (eli siihen, että pitkäaikaissairaat = laiskoja paskoja ja/tai muuten vaan pahoja). Näin kävi mm. todellisen asiantuntijan, professori Malcolm Hooperin kirjeelle, joka oli luvattu julkaista, mutta hups, yhtäkkiä sitä ei julkaistukaan. Jännä juttu.

Surullisinta tässä on se, että kun toivo ns. oikean median (Guardian, Independent jne) suhteen on mennyt, enää voi toivoa kunnollista journalismia asian suhteen Daily Maililta! Tuo roskalehti on aiemminkin kunnostautunut julkaisemalla hyvin asiallisia (sensationaalisia, mutta silti asiapitoisia) juttuja CFS/ME:stä, koska heitä kiinnostavat myyntiluvut, joihin kyllä sopii potilaiden kuolemasta kirjoittaminen, vaikka viralliseen totuuteen se ei sovikaan.

Sinänsä tilanne muistuttaa himpun verran Suomea siinä mielessä, että vaikkapa Aamulehdestä on tullut paljon pahempi roskalehti kuin mistään tabloideista – enkä nyt puhu vain Blockfestgatesta. Joissain asioissa voi olettaa löytävänsä vaikkapa Seiskasta paljon asiallisempaa journalismia.

P.S. Wessely ei ole ensimmäinen, joka käyttää terroristiretoriikkaa puhuessaan CFS/ME-potilaista. En muista, kuka se edellinen oli, mutta hän ei suinkaan vedonnut tappouhkauksiin vaan siihen, että sairastamalla me “terrorisoimme” perheitämme ja läheisiämme.

2 Responses “Senkin terroristi”

  1. Timo Kantola says:

    Terroristeja on näköjään moneen lähtöön. Media menee usein vahvan ja myyvän puheen perässä koska sillä saadaan lukijoita. Oikaisjua ja vastineita, niitä perusteltuja ja hyviäkään ei paljoa lueta, joten ei niitä lehtiin mielellää oteta. Entä lehtien nettiversiot? Onko siellä herännyt aiheesta keskustelua?

    Aamulehteä kritisoidaan nykyään joka puolella. Pitänee vilkaista, niin tietäis mistä on kysymys.

    • Toki media rakastaa kaikkia kohujuttuja, mutta rajansa kaikella. Ei ketä tahansa päästetä yleensä laukomaan suustaan sammakoita lehtien etusivuille.

      Lehtien nettiversioissa on toki virinnyt keskustelua, mutta Briteissäkin on kuitenkin kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka eivät näitä nettipalstoja lue ja ottavat kaiken lehtien sanoman jumalan sanana, kuten Suomessa ns. Hesari-uskovaiset. Ja no, kun miettii vaikkapa Hesarin kommenttipalstojen “laatua” (brittilehtien kommenttipalstat ovat keskimäärin ihan samaa tasoa tai paljon pahempiakin), niin ihmekö tuo, jos lukija antaa enemmän arvoa ns. toimitukselliselle aineistolle kuin asiallisimmallekaan lukijakommentille, joka todennäköisesti hukkuu kaiken tauhkan keskelle.

Kommentoi
Name and Mail are required