Miten päihität NaNoWriMon? 5 huonoa tekosyytä ja 10 vinkkiä

Se on helppoa: kirjoita vähintään 1 667 sanaa päivässä 30 päivän ajan. Kuten sanotaan, “do, there is no try”. Älä “yritä” vaan tee tosissasi. NaNoWriMoon ei kannata osallistua asenteella “no jospa nyt vaikka kokeilisin”. Useimmat jättävät kesken ensimmäisenä päivänä. Sitä ei yksinkertaisesti voi saada valmiiksi vähän hutaisemalla. Toisaalta jos yrittää tosissaan, on paljon epätodennäköisempää epäonnistua kuin vaikkapa maratonilla.

NaNoWriMo vaatii aika paljon työtä. Suomeksi noin kolme liuskaa (ykkösrivinvälillä) päivässä, englanniksi kolmanneksen vähemmän. Useimmat NaNo-tekstini ovat olleet noin sata liuskaa. Minulle tämä on suunnilleen sopiva romaanin mitta – monet tuntemani englanniksi kirjoittavat fantasiakirjoittajat taas tuskin tässä määrässä pääsevät edes alkuun.

Silti, tämän päivittäisen tekstimäärän pystyy kirjoittamaan jopa tunnissa. Jos oikein tarmokkaasti naputtelee, niin selvästi lyhyemmässäkin ajassa, suomeksikin. NaNoWriMon voittajiin kuuluu ihmisiä, jotka sekä käyvät töissä että opiskelevat, tai tekevät töitä ja pitävät huolta isosta perheestä, tai ovat olleet raskaana ja lapsi onkin syntynyt yllättäen jo marraskuun puolella, tai ovat pitkäaikaissairaita kuten minä ja energiaa on vain pieni osa siitä, mitä normaalilla ihmisellä on.

NaNoWriMon perustaja Chris Baty on jopa sitä mieltä, että mitä kiireisempi on, sitä paremmin saa kirjoitettua. Eipähän ainakaan voi alkaa keksiä tekosyitä ja lueskelemaan Wikipediaa, kun on pakko mahduttaa tiettyyn aikamäärään tietty määrä sanoja.

Joskus tietenkin voi tulla jokin oikea kriisi marraskuussa, esimerkiksi oma tai läheisen vakava sairastuminen, tai tulee työtarjous/projekti, josta ei voi kieltäytyä. Mutta NaNoWriMon kesken jättämisen syyksi ei kelpaa:

 1. Tarina onkin huono, tai ei vain kulje.
 2. Teksti on huonoa.
 3. Olenkin vähän kiireisempi kuin luulin.
 4. Osallistun “kunnolla” vasta ensi vuonna.
 5. Jäin vähän jälkeen aikataulusta (tunnen monia, jotka ovat kirjoittaneet yli 20 000 sanaa viimeisenä päivänä – kaikki tätä yrittäneet ovat käsittääkseni onnistuneet).

10 vinkkiä

 1. Kirjoita englanniksi. Pakko ei ole, enhän itsekään tee niin, mutta jos epäilet onnistumismahdollisuuksiasi, tämä vähentää työmäärää paljon.
 2. Älä kirjoita käsin! Moni tätä yrittää, eikä muistaakseni kukaan tuntemani ole onnistunut. Kolme liuskaa koneella on sivu toisensa jälkeen käsin kirjoitettuna – pienessä muistikirjassa jopa kymmeniä sivuja.
 3. Käytä kunnon tekstinkäsittelyohjelmaa – ei siis Wordia tai OpenOfficea tai muuta roskaa, vaan Atlantista. Tähän on lukuisia syitä, mutta kerron niistä enemmän joskus toiste. Itse tuskin pystyisin kirjoittamaan työkseni, jos joutuisin käyttämään siihen esimerkiksi Wordia.
 4. Yritä saada aikaan “sanapuskuri”, eli kirjoita enemmän kuin pitäisi. Näin pienet katastrofit eivät suista sinua raiteilta (sanapuskuri ei ole toki oikeutus jäädä writer’s blockiin).
 5. Ota varmuuskopioita. Tietokoneilla on tapana hajota NaNon aikaan. Eräälle tutulle kävi näin – onneksi oli juuri sinä päivänä ottanut varmuuskopion. (Minulla nykyään kone ottaa keskiyöllä automaattisesti varmuuskopiot, mutta lisäksi tärkeimpiä tiedostoja mailailen itselleni. Jos vaikka talo palaa.)
 6. Käy tapaamisissa (jos mahdollista). Luulin, etten saisi niissä mitään kirjoitettua, koska olen huono keskittymään, mutta yllättävän hyvin se onnistuu. Porukka myös vähentää lusmuilumentaliteettia. Viime vuonna Hollanti-porukastamme kaikki taisivat saada NaNonsa valmiiksi.
 7. Käy “sanasotia” ja käytä Write or Dietä. Saako näällä laatua aikaan? En tiedä (olen käynyt sanasotia vain pari kertaa miiteissä), mutta sanamäärä kasvaa ainakin niin, että kohisee.
 8. Älä kirjoita aiheesta, joka vaatii paljon tutkimustyötä (ellet voi tehdä sitä etukäteen). Ehkä itsestäänselvää, mutta tämänkin mokan olen tehnyt 2008. Päivässä saattoi mennä viisi tuntia saada sanamäärä kasaan.
 9. NaNo-mentaliteettiin kuuluu: älä koskaan poista huonointakaan tekstiä! Käytä tarvittaessa tekstinkäsittelyohjelman yliviivaustoimintoa. Jos joku tekstinpätkä häiritsee, näin se on poissa mielestä, mutta ei sanamäärästä.
 10. Muista, että kirjoittaminen ei ole aina hauskaa. Joskus se on pakkopullaa, jota tehdään tietyn lopputuloksen saavuttamiseksi. Aina ei voi olla kivaa, usein kuitenkin on.

Onko NaNoWriMo sitten sen arvoista? Eivät sitä tuhannet ihmiset tekisi vuodesta toiseen, ellei se olisi! Eräs tuttu juuri raskain mielin joutui toteamaan, että seitsemän NaNo-vuoden jälkeen ei voi osallistua, kun on niin monta kirjaprojektia jo kesken.

5 Responses “Miten päihität NaNoWriMon? 5 huonoa tekosyytä ja 10 vinkkiä”

 1. Niina says:

  Write Or Diellä kyllä saa aika paljon hyvää aikaan! Itse käytän WOD:ia tilanteessa, jossa tekstiä ei vain tule tai kohdissa, joihin on hankala keksiä mitään. Asetan itselleni rajat: tuhat sanaa asiasta x ennen kuin pääsen siirtymään asiaan y.

  Toinen, mikä täytyy pitää mielessä, on se, että kaikkea ei tarvitse kirjoittaa järjestyksessä. Jos tekee mieli kirjoittaa lopun eeppistä taistelua alussa olevan taikamiekan etsimisen sijasta, sitten tehdään niin. Siinä vaiheessa, kun on 47k sanaa, se taikamiekka alkaa kiinnostaa, kun sen avulla pääsee voittajaksi. Tietenkään tämä ei päde pikkujutuissa, mutta niihin toimii tuo WOD.

  • En minäkään läheskään aina kirjoita järjestyksessä, oli NaNoWriMo tai ei. Mutta siinä on se riski, että jos on pari huonoa päivää putkeen, niin ahnehtii kaikki lempparikohtaukset valmiiksi ja sitten ei olekaan enää niin kiva kirjoittaa…

 2. En osallistu NaNoWriMoon (ajattelin kyllä osallistua samalla periaatteella “Finish Your Goddamn Short Stories Monthiin”), mutta kiitos tekstinkäsittelyohjelmavinkistä. Pitänee kokeilla tuota. Juuri olin uutta vailla, enkä OpenOfficen kelkkaan enää viitsi lähteä. Webbisivu ei tosin luo hirveän positiivista kuvaa tuotteesta, etenkään käytettävyydestä, mutta olenkin asiasta ammattikseni nipottava. Luotetaan silti suositukseen.

  • Joo, ne webbisivut ovat hyvin vanhanaikaiset ja vähän sekavatkin, mutta käytännössä ohjelman käytettävyys on huippua, tai ainakin sopii minun intuitiooni. Nopeus + käytettävyys + luotettavuus ovat kaikki minulle tärkeitä. Nytkin on 36 asiakirjaa yhtä aikaa auki Atlantiksessa.

   Heh, tuo mainitsemasi kuukausi voisi sopia minullekin. Juuri kirjoittelin NaNoWriMon foorumille siitä, miten vaikeaa minun on saada novelleja valmiiksi – huolimatta siitä, että suurin osa novelleistani on valmistuessaan alle tuhat sanaa. Jopa alle satasanaiset novellit voivat jäädä kuukausiksi muhimaan keskeneräisinä.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] NaNoWriMon kotisivu NaNoWriMon Suomen osallistujien yhteisö Vinkkejä NaNoWriMoon osallistujille (ja muillekin kirjoittajille) How to […]

Kommentoi
Name and Mail are required