Dekkareiden ja jännäreiden kirjoittamisen salat

Hankin tämän dekkarin/jännärinkirjoitusoppaan, koska sitä suositeltiin ruokakirjoitusoppaassa(!). En ole koskaan kirjoittanut dekkaria tai jännäriä (ainoastaan yhden kokeellisen kauhunovellin), ellei lasketa noin 7-8-vuotiaana kirjoittamaani, eittämättä häkellyttävän jännittävää näytelmää, jossa poika kadottaa reppunsa. Enkä tiedä aionko kirjoittaa jatkossakaan, mutta tarkoitus oli/on saada Häpeämättömään mukaan joitain jännäri/dekkarielementtejä.

How to Write Killer Fiction

Carolyn Wheatin How to Write Killer Fiction: The Funhouse of Mystery & the Roller Coaster of Suspense tarjoaa paljon ahaaelämyksiä. Monet jutut ovat periaatteessa itsestäänselviä, mutta jotenkin niitä ei ole koskaan tullut ajatelleeksi niin, kuten se, että dekkarit ovat “älyllinen” genre ja jännärit kulkevat puhtaasti tunnelatauksella. Sen takia dekkaristit suunnittelevatkin kirjansa yleensä huolella etukäteen ja trilleristit taas lähtevät paahtamaan eteenpäin tietämättä välttämättä juonesta paljoakaan etukäteen.

Kirjassa on jonkinasteiset “kaavat” näihin kirjoihin, sillä tällaisissa genreissä on oikeastaan pakko ollakin sellaiset. Mutta siinä on paljon muutakin ja monia kirjan neuvoista ja ideoista voisi hyödyntää myös muuntyyppisessä kirjallisuudessa. Itse ainakin, 10+ kirjoittamisopasta lukeneena, sain tästä varsin paljon irti ja uskon sen hyödyttävän myös omaa kirjoittamistani.

Jos jokin heikkous kirjassa on (kammottavan kansikuvan lisäksi), siinä ei mielestäni oteta kantaa näiden genrejen sisäiseen genrejakoon aivan yhtä hyvin kuin joissain muissa lukemissani kirjoissa, vaikka toki aihetta käsitellään. En myöskään suosittelisi sitä aivan ensimmäiseksi kirjoitusoppaaksi, sillä kirja ei erottele neuvojaan sen mukaan, mitkä koskevat kaikkea kirjoittamista ja mitkä vain näitä genrejä.

Kommentoi
Name and Mail are required