Kenkälankittu tuulahdus kolonialismia

Tänään vietetään Hollannissa pakjesavondia eli paketti-iltaa, jolloin Sinterklaas, tuttavallisemmin Sint, tuo joululahjat. Sint on aika hassu versiointi pyhästä Nikolauksesta: äijä pukeutuu piispan pukuun sauvoineen päivineen, saapuu Espanjasta laivalla, ratsastaa valkoisella hevosella ja heittelee pipareita. Hevosen nimi on Hollannissa Amerigo, Flanderissa (Belgian flaamin- eli hollanninkielisellä alueella) Slecht Weer Vandaag (eli “huono ilma tänään”!). En muuten uskonut tuota jälkimmäistä nimeä, ennen kuin tarkistin sen todenperäisyyden.

Perinteisesti Sintille jätetään käsittääkseni heiniä ja porkkanoita, joista heinät ovat hevoselle ja porkkanat varmaan myös hevoselle (vai Sintille?). Kaupasta saa myös esimerkiksi porkkanan muotoisia vaahtokarkkeja. Tuhmat lapset eivät saa lahjoja, vaan Sint vie heidät mukanaan Espanjaan (moni on miettinyt, että kukapa ei haluaisi lähteä Hollannin joulukuun sateista Espanjan lämpöön…)

Sinterklaasin varjopuoli ovat kuitenkin pukin kumppanit Zwarte Pietit, joita suomalaisen tekisi mieli kutsua murjaaneiksi. Kun Sint saapuu Espanjasta höyrylaivalla, hänellä on mukanaan jopa yli tuhat Zwarte Pietiä (siis ihan konkreettisesti laivaparaatissa, ei vain saduissa).

Mutta hups, eiväthän nämä naamansa kenkälankinneet apurit tietenkään edusta mitään tummaihoisia, saatika sitten orjia. He ovat vain saaneet naamansa nokisiksi tultuaan sisään savupiipusta! Missään nimessä ei pidä vihjata, että Zwarte Pietit olisivat tummaihoisia, koska näin ei ehdottomasti ole asia.

Zwarte Piet is racisme -sapluunagraffiti

Boom Chicago -komediaryhmän Greg Shapiro huomauttaa, että melkoisen maaginen savupiippu on kyseessä, koska Zwarte Pieteillä on myös afrotukka, muhevat punaiset huulet ja kultaiset korvakorut. Joskus he puhuvat hollantia surinamilaisen aksentilla. Kaikki nämä asiat tarttuvat taianomaisesti sieltä piipun uumenista. Komediaryhmä saa tämän sanoa ja sille voi kohteliaasti naurahtaa. Kaiken lisäksi he ovat amerikkalaisia, poliittisesti yltiökorrekteja, eivätkä voi ymmärtää hollantilaista kulttuuria. Mutta muuten kyseessä on tabu.

Tiger Beatdown -blogi kirjoitti hiljattain siitä, että jos julkisesti esittää mielipiteensä siitä, että Zwarte Piet on rasismia, voi joutua pidätetyksi – pahimmillaan poliisin hakkaamaksi (tästä on video todisteena).

On Suomessakin kiistelty siitä, ovatko suklaapusut kuvituksineen ja Fazerin Laku-Pekat rasismia, mutta vaikea kuvitella, että joku joutuisi tämän mielipiteen puolustamisesta putkaan.

Hollanti ei ole erityisen rasistinen maa – vaikea olisi ollakin, kun erivärisiä ihmisiä on aivan kaikkialla. Toki rasismia on silti täälläkin. Jokaisella sivistysmaalla tuntuu olevan oma sokea pisteensä. Se ei tietysti ole oikeutus sille, että näin tarvitsisi olla.

Ottamani valokuva kotimme läheltä Länsi-Amsterdamista. Sapluunalogo on Zwarte Piet is racisme -kampanjan tunnus.

Kommentoi
Name and Mail are required