Kuinka kirjoitetaan penteleen hyvä romaani?

Olen lukenut tusinan verran kirjoittamisoppaita, mutta yksi on ylitse muiden. James N. Freyn How to Write a Damn Good Novel II ei ole tarkoitettu aivan aloittelijoille, vaan ihmisille, jotka kokevat tietävänsä kirjoittamisesta jo perusjutut, mutta haluavat kirjoittaa loistavan, dramaattisen romaanin, jota lukija ei voi laskea käsistään. Kirja keskittyy nimenomaan henkilöhahmojen luomiseen.

How to Write a Damn Good Novel II -kansi

Luen tämän kirjan joka vuosi uudestaan ja minulla on siitä myös pitkä rimssu muistiinpanoja. Kirja kertoo, miten lukija saadaan sekä symppamaan hahmoja että kokemaan näiden tunteet (vaikka hahmo olisikin millainen sadistinen limanuljaska) ja lopputuloksena saadaan aikaan romaani, jota lukija ei pysty laskemaa käsistään. Hahmojen lisäksi kirjan tärkeimmät aiheet ovat teema ja premissi. Kirjoittajan pitää tietää, mistä hän kirjoittaa ja hänen pitää heti alusta asti luvata jotain – sekä tietysti myös pitää se.

How to Write a Damn Good Novel II on helppotajuinen ja käytännönläheinen, mutta ei missään nimessä kaavoihin kangistava. Siinä on paljon esimerkkejä maailmankirjallisuuden klassikoista. Se soveltuu kaikille kaunokirjoittajille genrestä riippumatta ja suosittelisin sitä myös niille, joilla ei ole mitään ongelmia henkilöiden luomisessa. Vaikka se on tarkoitettu ennen kaikkea romaanikirjailijoille, sillä on paljon annettavaa myös novelleja kirjoittaville.

7 Responses “Kuinka kirjoitetaan penteleen hyvä romaani?”

 1. Hieno postaus ja sopii erinomaisesti tämän päivän kirjoitusaiheeseen, romaanihenkilöiden luomiseen. Koska kirja on minulle vieras, mutta sinulle tuttu niin olisi hienoa jos ottaisit kirjoitteluun jälleen osaa ja toisit esiin ajatuksia, mitä olet tästä osa-alueesta oivaltanut ja siten rikastuttaisit meitä muitakin!

 2. Kiitos vinkistä! Tämä on minun paheeni, nämä vetävät kirjoitusoppaat, jotka lupaavat paljon. Vaikuttaa hyvältä, eikä ole edes hirveän kallis. Minua ilahduttivat nuo alkukappaleessa (kävin lukemassa kirjaa Amazonissa antamasi linkin avulla) annetut esimerkit sellaisen kirjoittajaohjaajan toiminnasta, joka ei luota ryhmäänsä. Hän saattaa kommentoida esimerkiksi että “älä vaihda näkökulmaa kesken kohtauksen” tai “kirjoittaja ei saa näkyä tekstissä.”

  • Lupaa paljon, mutta minusta myös pitää. Ja tämän luettuani kirjoitin itse, viiden aiemman kässärin jälkeen, sellaisen romaanin, joka paitsi julkaistiin, josta useampi ihminen on sanonut, että se on pitänyt ahmia yhdeltä tai lähes yhdeltä istumalta. ;->

   Kannattaa tutustua myös muihin kirjoittamiini kirjoitusoppaiden arvosteluihin, joita on saman tagin takana. Lisää on vielä tulossa monia!

 3. Amanda says:

  Ihailen valtavasti ihmisiä jotka osaavat kirjoittaa! Itse olen useaan kertaan yrittänyt, mutta aina tyytynyt lopulta kirjojen lukemiseen.

  Tsemppiä!

 4. sanna says:

  Heips, eksyin sattumalta sivuillesi ja innostuin tästä kirjoitusteemasta :) Sitä vain kysyisin, että oletko lukenut tästä sitä ykkösosaa ja jos niin suosittelisitko myös sitä?

  Kirjastosta ei tietenkään näitä opuksia löydy mutta haluaisin lukea ne, joten mietin että josko sitten ostaisin ne molemmat. Jos ne siis ovat hyviä :D

Kommentoi
Name and Mail are required