VTKHMS ja homomamusyndrooma

“Suomi on aika lailla maailman vähiten rasistinen ja eniten suvaitsevainen maa, jos vähäänkään globaalisti katsoo”, sanoi minulle aivan vakavissaan eräs tyyppi Twitterissä joskus viime viikolla. Kun huutonaurultani pääsin maasta ylös, aloin tietenkin argumentoida tätä psykedeelistä väitettä vastaan. Tyyppi oli sitä mieltä, että kaikkien vähemmistöjen asiat ovat Suomessa erittäin hyvin.

Ei ollut suuri yllätys, kun mies osoittautui Upseeriliiton pääsihteeriksi. Hänellä oli selvästi VTKHMS eli valkoihoisen, tervekehoisen, (nominaalisesti) kristityn hetero(cis)miehen syndrooma.* Tämä ikävä oireyhtymä on etuoikeutettujen joukossa erittäin yleinen ja johtaa siihen, ettei ko. ihminen pysty lainkaan havaitsemaan ei-etuoikeutettujen väestöryhmien syrjintää. (Ja armeijassahan nyt ei tietenkään syrjitä ketään…)

VTKHMS:ään liittyy usein homomamusyndrooma, eli kyseinen ihminen osaa nimetä kaksi eri vähemmistöryhmää: homot ja maahanmuuttajat. Joita tietenkään ei kukaan syrji, vaan päinvastoin, nämä ryhmäthän ovat etuoikeutetussa asemassa. Huhun mukaan telkkariinkaan eivät enää pääse kuin homomamut, joiden tavoitteena on tietysti käännyttää kaikki katselijat homomamuiksi.

Lopuksi tämä Twitter-keskustelija veti esiin “mutku Suomessa on vaan kaikki paremmin kuin muualla” -kortin ja luetteli erilaisia maita, joissa tilanne on Suomea huonommin. Listalle päätyi kehitysmaiden sekaan mm. Italia, josta voi olla montaa mieltä (paras ystäväni on italialainen ja siten tiedän maasta kohtuullisen paljon, varsinkin kun hän on erittäin yhteiskunnallista sorttia), mutta siellä on mm. erittäin edistyksellinen vammaisia työllistävä laki, josta Suomessa voinee vain haaveilla.

* Miksi syndrooma eikä oikeakielisempi oireyhtymä? Koska S-loppu on paljon vokaalia nasevampi.

P.S. Sain lisättyä tällä viikolla vihdoin kotisivuilleni seitsemän vuotta työn alla olleen englanninkielisen yhteiskunnallis-lääketieteellisen esseekokoelmani joka tätäkin aihetta käsittelee hieman laajemmin. Samoin kotisivuilleni on lisätty myös eräs uusimmista novelleistani, humoristinen scifitarina Busted.

11 Responses “VTKHMS ja homomamusyndrooma”

 1. Aura says:

  Tuo nyt on ihan täyttä potaskaa, että Suomessa muka olisivat kaikkien vähemmistöjen asiat todella hyvin. Ehkä paremmin kuin jossain kehitysmaissa, joo, mutta se ei vielä tarkoita, että meillä kaikki olisi täydellistä. Jos nyt ajatellaan vaikka transsukupuolisia, niin kyllä petrattavaa löytyy. Monesti jos yrität edes avata keskustelua aiheesta, niin saat vastaasi vain vaivaantunutta hiljaisuutta. Teeskennellään, ettei koko ilmiötä ole edes olemassa tai jos onkin niin ei ainakaan omassa lähipiirissä. Se on kyllä merkki jostain ihan muusta kuin siitä, että asiat olisivat ok. Syrjintä ei välttämättä aina ilmene ääneen huudeltuina ilkeyksinä yms. Myös kuoliaaksi vaikeneminen on eräänlaista syrjintää.

  (Postaus herätti enemmänkin ajatuksia, mutta nyt en ehdi kirjoittaa tämän pitemmin.)

  • Kuoliaaksi vaikenemista nimenomaan.

   Monelle suomalaiselle ei tule edes mieleen, että vaikkapa viharikos voisi kohdistua johonkin muuhun kuin toisen uskonnon/etnisen ryhmän edustajaan… Ehkä Helsinki Priden tapahtumat (joita itsekin valitettavasti päädyin todistamaan parin metrin etäisyydeltä) hieman avasivat silmiä, mutta edelleen tämä asia nähdään hyvin marginaalisena.

 2. Leena Lumi says:

  Kyllä Suomessa on oikein näkyvää ja päällekäyvääkin rasismia. Vaikka en haluasi netissä yhtään käydä mitään poliittiseen viittaavaakaan keskustelua, niin sen sanon, että viime eduskuntavaalien jälkeen sain sokin ja yhdyn täysin Aki Kaurismäkeen, kun hän Suomen Kuvalehdessä totesi pitkän haastettelunsa lopuksi, että nyt hän häpeää Suomea. Yhtäkkiä kaikki itsetuntovejeesta kärsivät, jotka katsoivat, että maailma (lue:muut) on heille jotain velkaa alkoivat huudella mitä törkeimmin kaikille, joiden ihonväri poikkesi suomalaisesta ja siltä eivät säästyneet edes kolmevuotiaat lapset, mistä tosin tulikin sitten juttu lehteen.

  Minusta oli aivan oikea käytösohje nettiin se, kun yksi toimittaja kirjoitti, että mitä et kehtaa sanoa toiselle kahvilassa, älä kirjoita sitä nettiin. Nimittäin nytkin oli ennen presidentin vaaleja tosi törkeää kirjoittelua toista ehdokasta kohtaan. Kenellekään ei pitäisi kuulua toisten privaattielämä ja kenen kanssa sen jakaa.

  Suomeen on pesiytynyt paljon mukapiilossa olevaa vihaa ja kaunaa, joka röyhähtää nykyään hyvin pienestä. Osa johtuu jopa siitä, että meillä on outoja ammattikuntia, joita tuetaan verovaroin ja nämä, mm. taxikuskit, eivät tiedä mitään niin kauheaa kuin, että Suomeen saataisiin vapaa taxikilpailu ja ajamaan tulisivat yställiset maahanmuuttajat, joille kelpaisivat ajokiksi ihan tavalliset autot ilman mitään veronmaksajien tuella hankittuja luxusmersuja. Satuin paikalle yhteen kahvilaan, jossa taisi olla taxikuskien neuvonpito ennen eduskuntanvaaleja ja valasituin suuresti, kun aloin päässäni pohtia miten monella tämä kertautuu pitkin Suomea. Ja maahanmuuttajista ei käytetty mitään siistiä sanaa. Olisihan se kiva, kun meillä olisi edes joku yhtä edullista kuin Saksassa. Kävin äsken juuri Helmi-Maarialla (Pisara -blogi)vastaamassa hänen kommenttiinsa kun hän oli lukenut Shriverin Jonnekin pois ja miten sitten siitä liuttiin hintoihin ja siihen jäätelötöttöröön, joka maksaa Suomessa 2,80 euroa ja Saksassa 80 senttiä.

  Lue sinäkin Jonnekin pois!

  • Pitäisi varmaan lukea se joskus, kuulostaa arvosteluiden perusteella mielenkiintoiselta kirjalta. Kiiltomatokin totesi, että se ottaa kantaa suunnilleen kaikkiin maailman asioihin.

   P.S. Voiko maailman asioista, mistään “syvällisemmästä” puhua ilman, että se ei olisi ainakin jollain tavalla politiikkaa?

 3. Roope says:

  “Suomi on aika lailla maailman vähiten rasistinen ja eniten suvaitsevainen maa, jos vähäänkään globaalisti katsoo”

  Kiinnostaisi kuulla, millä argumenteilla kumosit tämän väitteen. Jos kaikki maailman maat asetetaan vertailuun, niin minusta tuntuu itsestäänselvältä, että Suomi on siellä vähiten rasististen ja eniten suvaitsevaisten maiden joukossa riippumatta siitä, kuinka nuo monitulkintaiset käsitteet määritellään. Millä objektiivisilla mittareilla näin ei ole?

  • Miksi se tuntuu sinusta itsestäänselvältä?

   Minulle Suomen ulkopuolella asuvana se ei tunnu järkeenkäyvältä väitteeltä, saati sitten itsestäänselvältä.

   Tiedätkö sinä, miten Suomessa yleisesti kohdellaan vaikkapa alkuperäiskansoja, pitkäaikaissairaita tai transsukupuolisia? (Puhumattaakaan intersukupuolisista – ainoa ihmisryhmä, jonka sukupuolielinten silpomista Suomessa pidetään yleisesti hyväksyttävänä.)

 4. Leena Lumi says:

  Lue nyt se Jonnekin pois, kun haluasin kuulla mitä olet mieltä. Sain kaukaa kiitosta eräältä tutkijalta, joka oli löytänyt Jonnekin pois (So much for that) minun kauttani.

  • Sait vakuutettua. Luen kirjan heti kun saan tuon Of Human Bondagen luettua (jos en nyt saa käsiini jotain aivan ehdottoman houkuttelevaa romaania siinä välissä), se on järkäle, jota olen lukenut kai lokakuusta asti. En viitsi sen rinnalle ottaa toista tiiliskiveä, tai en saa kumpaakaan ikinä valmiiksi.

 5. Itse Ruotsissa vuosikymmeniä asuneena hämmennyin tästä suomalaisten vihamielisyydestä erilaisuutta ja maahanmuuttajia kohtaan. Ja hämmästyin, ja petyin…

  Kyllä Suomessa on paljon rasismia, ja se näkyy lisääntyvän koko ajan.

  Kahvipöytäkeskusteluissakin mollataan ihan häpeämättä toisenlaisia tai poikkeavia ihmisiä eikä edes mietitä, että jonkun mielestä se voisi olla vastenmielistä.

  Minä olen sanonut siitä joskus työpaikkani (käräjäoikeus) lounastauolla ja minua tuijotettiin vain ihmeissään – ja vähän loukkaannuttiinkin.

 6. Pace says:

  Haluan kirjoittajan luettelon maista, jossa asiat ovat paremmin. Kyllä siitä huomaa että ei olla parhaita, mutta suht. kärkikastista kuitenkin.

  Minä voin aloittaa:
  Ruotsissa ovat asiat paremmin.

  • Täsmentäisitkö hieman: maita joissa ollaan suvaitsevaisempia vai maita joissa vähemmistöjen asiat ovat muuten paremmin (vai muu määritelmä)? Nykyinen asuinpaikkani Hollanti sopii hyvin molempiin. Vammaisten asiat ovat monessa paikassa paremmin kuin Suomessa.

Kommentoi
Name and Mail are required