Seuraava romaanini Makuuhaavoja

Eilen tuli vihdoin postissa kustannussopimus, joka oli postissa jumitellut peräti 2,5 viikkoa (normaalisti kusti polkee Suomesta tänne muutamassa päivässä, usein jopa kahdessa). Nyt ilkeän siis sanoa, että Ilmestykset-trilogian toinen osa Makuuhaavoja mitä todennäköisimmin ilmestyy syksyllä, noin 250-sivuisena kovakantisena teoksena.

Tähdennettäköön, kun väärinkäsityksiä aiheesta on tullut, että Makuuhaavoja ei ole jatkoa Marian ilmestyskirjalle. Trilogian kirjoilla ei ole yhteisiä henkilöhahmoja, vaikka aihe (eli vammaisuus/pitkäaikaissairaus) onkin sama, ja teematkin toki vaihtuvat.

Makuuhaavoja on hyvin erilainen kirja kuin Marian ilmestyskirja ja trilogian tuleva päätösosa Häpeämätön. Se ei ole juurikaan dramaattinen, hätkähdyttävä tai yhteiskunnallisesti kantaaottava, vaan pelaa enemmän nyansseilla, vivahteilla ja vastakkainasetteluilla. Se voi olla tummasävyinen, mutta ei sinänsä synkkä, ja ironia/musta huumori on vielä tärkeämmässä roolissa kuin Marian ilmestyskirjassa.

Kirjan päähenkilö on CFS:ää sairastava vuoteenoma Kai, joka ennen sairastumistaan opiskeli kielitiedettä ja haaveili standup-koomikon urasta. Nyt kaikki on kuitenkin pysähtynyt paikalleen. Tyttöystävä Helinä, kunnianhimoinen nyrkkeilijä ja kokki, kyllästyi hänkin lopulta ja otti hatkat.

Sama pysähtyneisyys vaivaa myös Kain siskoa Katria, joka pitää veljestään huolta. Työ naistenlehdessä turhauttaa ja maidenvälinen kaukosuhde koettelee hermoja, eikä vuosia kestänyt tilanne tunnu etenevän mihinkään. Murhetta aiheuttaa myös saattohoidossa oleva äiti, joka tosin on jo niin monesti ylittänyt lääkäreiden elinikäennusteet, että ehkä hän ei sittenkään kuole.

Kai on kärsinyt pitkään hyperakusiasta eli kuuloyliherkkyydestä, mutta yhtäkkiä se pahenee voimakkaasti. Pieninkin ääni muuttuu sietämättömäksi. Naapuriasunnoista kuuluvat äänet saavat Kain kuvittelemaan naapureidensa elämät pieniä yksityiskohtia myöten. Mahtaavatko ne vastata todellisuutta?

Jos olet blogaaja ja haluat Makuuhaavoja-romaanista arvostelukappaleen (valitettavasti jaossa blogaajille on taas vain sähköisiä versioita), voit ilmoittautua jo nyt. Myöhemminkin toki ehtii, kirjaa ei ole vielä edes oikoluettu saati taitettu. Myös Marian ilmestyskirjasta on edelleen saatavilla arvostelukappaleita.

18 Responses “Seuraava romaanini Makuuhaavoja”

 1. Rina says:

  Onneksi olkoon Maija!
  Soppari on soppari, eikä mikään ole varmaa ennenkuin nimet ovat alla.
  Kiinnostava aihepiiri tässäkin kirjassasi, etenkin tuo Kain hyperakustia. Opiskelijakämpän paperiseinien lävitse tuli aikoinaan kuultua kaikenmoista, tässäkin tilanteessa olisi mielenkiinoista tietää, tulkitsinko äänet oikein.

  • Kiitos! Valitettavasti täysin 100 % varmaa ei ole, ennen kuin kirja tulee painosta. Useamman tutun kohdalla näyttää siltä, että heidän kirjansa jäävät ainakin alkuperäiseltä kustantajalta julkaisematta, vaikka osalla olisi nimikin papereissa. Koskee sekä pieniä kaikkein suurimpiakin kustantamoita! Monien kustantamoiden “organisaatiomuutokset” ovat osoittautuneet kohtalokkaaksi kirjaprojekteille, kuten erään kaverini vuosia työn alla ollut tietokirja ja yksi aivan suurimmista puljuista. Useimmissa sopimuksissa ei ole minkäänlaisia sanktioita, jos kustantaja ei julkaisekaan kirjaa.

   Tämä hyperakusiaosuus pohjautuu tosielämään, erääseen lähi-ihmiseen, jolla on lievä (varmaankin synnynnäinen) hyperakusia ja se sitten yhdessä psykoosin kanssa on aiheuttanut aika vainoharhaisia tulkintoja naapureilta kuuluneista äänistä. Kai ei tosin ole psykoottinen, eivätkä naapurikuvitelmatkaan siten ole vainoharhaisia, vaan enemmänkin eskapistisia fantasioita.

 2. Onneksi olkoon! Hieno trilogian idea tuo, että yhdistävänä tekijänä eivät ole henkilöt vaan sairaus.

  • Kiitos! Koko ajatus trilogiasta on tosiasiassa sivutuote. En ole varma, milloin ajatus siitä syntyi, mutta alun perin tarkoitus oli kirjoittaa Marian ilmestyskirja. Sitten syntyi Makuuhaavoja ja en ole varma tuliko jo silloin ajatus, että voisin kirjoittaa myös kolmannen kirjan aiheesta, vai tuliko sekin ihan “itsestään” ja tarvitsi vain laskea 1+1+1=3.

   Näyttää siltä, että myös seuraava eli toivottavasti julkaisujärjestyksessä neljäs (vaikka kaukaistahan mistään julkaisusta on puhua, kun kirja on vasta suunnitelmissa!) romaanini käsittelisi sekin sairauksia, mutta aika erilaisesta vinkkelistä. Sellaisia sairauksia, että ei niistä kärsivä Suomessa yleensä ajattele olevansa vammainen, vaikka ne kuinka häiritsisivät elämää. Vaikka tämänhetkisissä suunnitelmissa siinäkin olisi pääroolissa Makuuhaavojen tapaan mielikuvitus.

 3. Onnittelut sopimuksesta! Vaikka tietynlainen epävarmuus pesii mielessä siihen asti kunnes valmis kirja on kädessä, on sopimus kuitenkin askel eteenpäin. :)

 4. Hienoa! Onpa mukava kuulla että sopimus nyt ainakin on allekirjoitettuna, eiköhän se kirjakin sitten tule aikanaan kovissa kansissa ulos. Aihealueesi on tosiaankin mielenkiintoinen ja tosi kiinnostavalta kuulostaa tuon Makuuhaavoja- kirjan juoni ja henkilöt. Varsinkin Kai vaikuttaa mielenkiintoiselta persoonalta ja olet hienosti kehittänyt hänelle tavallisuudesta poikkeavan persoonan opiskelu- ja ammattitaustoineen.

  • En tiedä, onko Kai niin omaperäinen, mutta minusta tuo naapureiden kuunteleminen on aika omaperäinen idea. Ja tietysti vuoteenomasta ihmisestä kirjoittaminen – idea, joka minulla on ollut varmaan ainakin jostain 2006 tai 2007 lähtien, mutta ongelmana oli se, miten saada siitä tarpeeksi mielenkiintoinen. Ratkaisu löytyi mielikuvituksesta.

 5. Lukuhoukka says:

  Onnittelut sopimuksesta! Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo naapureiden “salakuuntelu”. Minua kiinnostaa kaikki tällaiset aisteihin/kuuloaistiin liittyvät asiat (esim. synestesia) jostain syystä.

 6. Onnittelut täältäkin suunnalta! Hyvin sopii yhteen nuo trilogian nimet Marian ilmestyskirja ja Makuuhaavoja, kolmannellekin pitää laittaa joku M:llä alkava nimi :-D

 7. Marja Leena says:

  Onnittelut sopimuksen johdosta, Maija! On hieno tunne, kun saa työnsä tuohon vaiheeseen. Kirjasi tuntuu todella kiinnostavalta ja varmasti etsin sen käsiini kun se ilmestyy. Huomaan, että olet tosiaan aikaansaava, paljon työn alla koko ajan. Se on hieno juttu, olen huomannut, että vain kirjoittamalla syntyy kirjoja ;D

 8. Ahmu says:

  Jätin sinulle haasteen blogiini; käy hakemassa jos huvittaa :)

 9. Polga says:

  Hienoa ja isot onnittelut!!! Ja tietty tahtoisin senkin kovasti lukea, mutta paperimuodossa (mun silmäni ei tahdo kestä pidempää lukemista ruudulta ;))

  Tosi hienoa, että sinä jaksat kaikkea yhtä aikaa… :D

  • Kiitos, eiköhän se vielä järjesty.

   Tällä viikolla en ole kyllä jaksanut paljoa mitään, paitsi lukea ja vähän editoida näytelmää. Muilla rintamilla on jäänyt vähiin.

 10. JohannaH says:

  Hei, onnittelut! Luen kirjan varmasti jossain vaiheessa! Ja tosiaan, enpä ollut tullut ajatelleeksikaan, että trilogian osia voi yhdistää jokin muukin kuin samat ihmiset ja jatkuva tarina, eli tässä tapauksessa siis aihepiiri :)

 11. Aura says:

  Onnea sopparista! (Nyt jo sain aikaiseksi onnitella, silmäilin kyllä postauksen pikaisesti jo aiemmin, mutta en silloin ehtinyt kommentoimaan.)

  Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja voin melkoisella varmuudella sanoa jo nyt, että uusi kirjasi löytää tiensä hyllyyni varsin pian ilmestymisen jälkeen. :)

Kommentoi
Name and Mail are required