Hollannin parhaat kaupungit

Hollannissa on paljon muitakin hienoja kaupunkeja kuin Amsterdam. Tässä omat suosikkini. Tämä on toinen osa Hollantia käsittelevässä matkailusarjassani, lue myös ensimmäinen osa ja viimeinen osa.

Näihin kaikkiin pääsee junalla vähintään kahdesti tunnissa, poikkeuksena Keukenhof, johon mennään bussilla. Muut junayhteydet ovat suoria, mutta Venloon mennessä pitää vaihtaa.

Kaupunkien nimen perässä matka-aika Amsterdamin keskusrautatieasemalta. Huomaa: Leideniin/Haagiin, Rotterdamiin ja Hoorniin pääsee kahta eri reittiä suoralla junalla, Leideniin mennessä matka-ajoissa ei ole juuri eroa, mutta Hoorniin ja Rotterdamiin mennessä on.

Koko Hollannin reitit löytyvät reittioppaalla 9292.nl, jota pystyy käyttämään myös ilman hollannin taitoja. Katso myös Actuele verktrektijden, joka kertoo, jos jollain raideyhteydellä on ongelmia/korjaustöitä (hyvin usein on).

“Turistisuus” viittaa siihen, kuinka paljon kaupungissa minun nähdäkseni käy turisteja, asteikolla 1-5 tähteä. On tietysti eri asia, pitääkö tätä hyvänä, huonona vai neutraalina asiana.

Hienoimmat kaupungit

Oude gracht, Utrecht

Utrecht (30 min)
Utrecht on erittäin kaunis, viihtyisä ja vihreä, melko suuri kaupunki, jossa tuntuu myös olevan paljon enemmän ihania kauppoja kuin Amsterdamissa. Jos jonkin huonon puolen haluaa löytää, kaupungin joukkoliikenne on ruuhkaista ja matelee tosi hitaasti. Toisaalta kaikkeen kivaan jaksaa kyllä kävellä. Museum Speelklok on myös mukava, etenkin lasten kanssa matkustaville. Junamuseota on kehuttu, mutta en ole itse vielä ehtinyt käydä.
Turistisuus: ***

Älä missaa:
-kauppakatu Voorstraat (etenkin ekokauppa ja pari kivaa vintagevaatekauppaa)
-Lindt-suklaakauppa (Lijnmarkt 7)
-vietnamilaiset ravintolat, useita (mm. Voorstraatilla)

Haarlem (15 min)
Haarlem on todella kiva “sopivan kokoinen” kaupunki aivan Amsterdamin naapurissa. Monia historiallisia nähtävyyksiä ja shoppailijallekin piisaa tekemistä. Mainostetaan myös homokaupunkina. Monia tapahtumia, mm. festareita ja Stripdagen-sarjakuvamessut ulkona kesäkuussa.
Turistisuus: ***

Älä missaa:
-yhdet maailman tunnetuimmista uruista (vaikket olisi edes kiinnostunut uruista)
-ravintola Cocoloco (lue aiemmat kommenttini) (lopetettu)
-torit, joka päivä jotain, ainakin lauantaitoreihin kyllä törmää yrittämättäkin

Neulegraffitia Leidenissä

Leiden (35 min)
Leiden on vanha, viehättävä yliopistokaupunki, johon piipahdetaan myös tulevassa Makuuhaavoja-romaanissani. Kaupungin kokoon nähden huima määrä maailmanluokan museoita. Lähiaikoina on ollut ihastuttavan pullollaan neulegraffitia. Sijaitsee matkan varrella Haagiin/Delftiin.
Turistisuus: **

Älä missaa:
-kasvitieteellinen puutarha (yksi maailman vanhimpia)
-Japani-museo Sieboldhuis ja Rijksmuseum van Oudheden (historiallinen museo, mm. runsaasti upeita muinaisen Egyptin juttuja)
-indonesialainen ravintola Toko Bunga Mas (Janvossensteeg 61)

Maastricht (2,5 h)
Maastrichtin suurin ongelma on, että se on Amsterdamista tullessa tosi kaukana. Historiallisessa, prameassa ja pompöösissäkin kaupungissa näkyvät vahvasti saksalais- ja ranskalaisvaikutteet. Michelin-tähtiravintoloita ja designkauppoja piisaa ja muutenkin hintataso on aika korkea (hotellin saa kyllä kohtuuhintaan, suosittelen Hotel D’Orangerietä). Toinen keväisen karnevaalin pääkohteista. Joukkoliikenne on kyllä huonoin käymistämme kaupungeista – muualla bussit menevät yleensä 10-15 minuutin välein, täällä 1-2 kertaa tunnissa ja ne ovat hitaita.
Turistisuus: ****

Älä missaa:
-edullinen ja herkullinen vegaaniravintola Loving Hut
-kaupungin alla olevat luolat ja tunnelit (opastetut kierrokset)
-keittiötarvikekauppa Kookhuis aan de Maes (päätorilla, ei voi missata)

Groningen (2 h)
Historiallinen hansakaupunki, shoppailukaupunki, yliopistokaupunki (ja siten myös bilekaupunki). Groningen on tämän Hollannin osan ainoa suuri kaupunki, mikä selittää mm. erinomaiset shoppailumahdollisuudet. Museoita sarjakuvista merenkäyntiin, kivoja ravintoloita ja kahviloita, kauniita erikoisia taloja. Kaupungissa käy paljon saksalaisia turisteja.
Turistisuus: ***

Älä missaa:
-arvostettu taide- ja historiallinen museo Groninger Museum, jossa on niin nykytaidetta kuin Rubensiakin
-kasvisravintola Bla Bla
-persoonallisia kauppoja tarjoava ostoskatu Folkingestraat

Muita kivoja kaupunkeja

Haag (50 min)
Ehkä Amsterdamiakin kansainvälisempi kaupunki, jossa on hyvin laaja joukkoliikenneverkosto. Rotterdamiin asti pääsee metrolla ja Scheveningenin merenrantakohteeseen ratikalla. Chinatown on hienompi kuin Amsterdamissa. Paljon vegekauppoja: Veggie4U, De Vegetarische Toko ja De Vegetarische Slager.
Turistisuus: ***

Älä missaa:
-Escher-museo vanhassa kuninkaallisessa palatsissa
-kansallisaarteena pidetty japanilainen puutarha Clingendael, auki muutaman viikon keväisin ja lokakuussa kaksi viikkoa
-Haagse Markt, valtava tori

Rotterdam (40 min kallis juna, reilu 1 h halvempi juna)
Rotterdamin arkkitehtuuri on hyvin erilaista kuin Amsterdamissa, välillä jopa New Yorkin mieleen tuovaa. Se ja yksi maailman suurimpia satamia ovat kaupungin tunnusmerkit. Joukkoliikenne on täälläkin erinomainen, mikä on hyvä, koska sille tulee käyttöä enemmän kuin Amsterdamissa. Junalla kannattaa yleensä ajaa Centraalin sijasta Blaakin (keskustan) maanalaiselle juna/metro-asemalle, joka tunnetaan myös nimellä viemärinkansi.
Turistisuus: ***

Älä missaa:
-Blaakin alueen käsittämätön arkkitehtuuri ja vanha satama
-Food Hall, huikea katedraalimainen arkkitehtuurikarkki, jossa sisällä ihana food court (ei voi missata jos ajat Blaakille)
-satamaristeilyt

Den Bosch (1 h)
Erittäin viihtyisä ja kodikas, varsin suuri kaupunki, arkkitehtuuriltaan varsin goottilainen. Varsinaisia nähtävyyksiä on vähemmän, paitsi kaupungin omalle pojalle Hieronymus Boschille omistettuja museoita ja näyttelyitä. Pari upeaa kirkkoa. Karnevaalin aikaan keväällä kaupungissa on valtavat bileet. Piipahda paluumatkalla Utrechtiin.
Turistisuus: **

Hoorn (30 min)
Arkkitehtuuriltaan hieman erilainen, pieni kaunis rantakaupunki. Täältä pääsee ajamaan myös museojunalla. Piipahda paluumatkalla Beverwijkiin ja/tai Haarlemiin.
Turistisuus: *(*)

Delftin tiedekeskus

Delft (1 h)
Jos käyt Haagissa, käy nyt saman tien Delftissä myös. Posliinistaan tunnettu kaupunki on muutenkin oikein mukava. Jos olet tervekroppainen, kiipeä Nieuwe Kerkin kirkontorniin ihastelemaan maisemia. Teknisen korkeakoulun pitämä tiedekeskus ei nyt ole mikään tajuntaa räjäyttävä, mutta kannattaa vierailla samantien sielläkin.
Turistisuus: ***

Yksittäisiä juttuja

Näillä paikkakunnilla on yksi yksittäinen nähtävyys, joka voi hyvinkin olla käymisen arvoinen, jos se aiheensa puolesta kiinnostaa sinua. Turistisuuspisteet annettu tälle yksittäiselle jutulle.

Venlo (2,5 h)
Maailman suurin puutarhamessutapahtuma, enemmän maailmannäyttelyä muistuttava 50 jalkapallokentän kokoinen Floriade, joka järjestetään vain 10 vuoden välein, tänä vuonna (2012) lokakuuhun asti. Amsterdamista valitettavasti melkoinen junamatka (me olimme yötä Maastrichtissä, tosin sinnekin on tunnin junamatka yhdellä vaihdolla).
Turistisuus: *****

Lisse (1 h 10 min)
Keukenhofin tulppaanit ovat yksi Hollannin tunnetuimpia nähtävyyksiä, joka itseltä on jäänyt vielä väliin. Monet ihastelevat, toisten mielestä blah. Maaliskuusta toukokuuhun kestävän tapahtuman kokokohta on Bloemencorso-kukkaiskulkue huhtikuun lopussa, mutta sitä kannattaa mennä katsomaan Haarlemiin.
Turistisuus: *****

Hämmentävää arkkitehtuuria Zaandamissa

Beverwijk (30 min)
Ainoastaan la-su auki oleva Bazaar on jotain aivan käsittämätöntä. Yli 2 000 kauppaa, joista yksi kauppakeskuksellinen pelkästään ns. etnistä roinaa plus ulkosalla tivolihenkistä meininkiä. Ei ehkä niinkään shoppailijalle, vaan WTF-kokemukseksi.

Beverwijkiin menee juna, mutta melkein suosittelisin ajamaan junalla Zaandamiin, tiputtamaan leukansa nähdessään aseman vieressä olevan hotellin (kts. kuva) ja ajamaan asemalta bussilla 59 suoraan Bazaariin. Paikasta ei voi erehtyä, sillä bussi tyhjenee täysin!
Turistisuus: ***

9 Responses “Hollannin parhaat kaupungit”

 1. Leena Lumi says:

  Voi miten ihanalta tuo Utrecht vaikuttaakaan…Kuvakin sattui just kohden.

  Kiitos tästä esittelystä!

  • Utrechtissä tuli käytyä viimeksi viime viikonloppuna. :-> Törmäsimme aivan keskustassa tosi kivaan pieneen puutarhaan, joka jostain syystä oli aiemmin jäänyt huomaamatta, ilmeisesti konservatorion puutarha. Siellä on paljon nimenomaan sellaisia pihan kokoisia julkisia puutarhoita. Amsterdamissa sellaisia on vähän.

 2. Salka says:

  Kiitos tästä oppaasta, Hollanti vaikuttaa yhä mielenkiintoisemmalta matkakohteelta. Mitä vuodenaikaa suosittelisit matkustusajankohdaksi?

  • Itse asiassa tämä on sarjan viimeisen osan aiheena. :-> Mutta näin lyhyesti, suosittelisin kevättä/alkukesää. Täällä ei kuitenkaan ole liian kuuma kesällä, kiitos viilentävän meren, joten oikeastaan huhtikuun alusta syyskuun loppuun on hyvää aikaa. Eniten turisteja on heinä-elokuussa ja kaikkein suosituimmat kohteet voivat olla tukalan täynnä.

 3. Calendula says:

  Kiitos paljon vinkeistä!
  Laitan tämän muistiin, jos joutaisimme käymään Hollannissa joskus tulevaisuudessa, kun ei se kaukana täältä ole.

 4. Susannaka says:

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Tämä täytyy pitää tallessa Hollannin reissua suunnitellessa!

 5. Tänks! Olen käynyt noista Utrechtissa ja Rotterdamissa, ja näemmä paljon on vielä näkemättä :)

 6. Salka says:

  Olisi pitänyt malttaa odottaa sitä viimeistä osaa:)
  Kiitos vinkeistä!

 7. Aura says:

  Kiitos taas matkavinkeistä! Varsinkin Utrecht ja Haarlem kuulostavat tämän perusteella vierailemisen arvoisilta. Jo aiemmin esittelemäsi Amsterdamin lisäksi tietysti. Etniset kaupat ja vegeravintolat kiinnostavat. Myös Leidenin vanha kasvitieteellinen puutarha kuulostaa kivalta, ja tuo Venlon Floriade kokonsa puolesta aika hurjalta. :D

Kommentoi
Name and Mail are required