Britannian ihmisoikeuksien suuri hiljaisuus

Tänään alkavat Lontoon olympialaiset, massiivinen ja sitäkin surullisempi farssi, jonka järjestelyissä työntekijöitä on pidetty epäinhimillisissä olosuhteissa. Ei sinänsä ihme, sillä tämä on nykyään Briteissä maan tapa. Työttömät, köyhät, pätkätyöläiset ja vammaiset ovat roskasakkia, joita saa kohdella miten vain (olen kirjoittanut aiheesta useissa blogipostauksissa sekä Tukilinja-lehden artikkelissa, jonka pitäisi pian olla luettavissa myös netissä).

Olympialaisia “suojellaan” vastenmielisillä tavoilla, kuten ohjuksilla asuintalojen katoilla. Myös kisojen brändi on pyhä ja muiden yritysten viestinnässä jopa yleiset englannin kielen sanat (esim. “summer” ja “London”) ovat kiellettyjä, ellei niiden käyttämiseen ole oikeutta. Muiden yritysten kuin sponsoreiden logot ja nimet ovat nekin pannassa (esim. jos olympiaurheilija sanoo syöneensä suklaata X, eikä suklaa X ole yhteistyökumppani).

Urheilijat eivät saa kommentoida olympialaisia netissä. Olympiavieraiden kisoista ottamia kuvia, ei edes amatöörin kännykkäräpsyjä, ei saa laittaa nettiin.

Paralympialaisten pääyhteistyökumppani ATOS on yksi kovimpia vammaisten ihmisoikeuksien polkijoita Britanniassa. ATOSin “terveystarkastusten” (joita dystopiascifikin kadehtii) ainoa tavoite on saada kaikkein vaikeavammaisimmatkin pois sairastuilta. Toki politiikka on valtion sanelemaa, mutta ATOS huolehtii siitä käytännössä. Tämän ihmisoikeusrikoksen piikkiin menee jo kymmeniä dokumentoituja itsemurhia. Kymmenet tuhannet ovat vaarassa jäädä kodittomiksi.

Tukilinjassa haastattelemani vammaisaktivisti Sue Marsh (joka sairastaa erittäin vaikeaa Crohnin tautia ja on hänkin menettänyt vammaistukensa, tosin sai ne valituksensa jälkeen takaisin pari viikkoa sitten) on sitä mieltä, ettei paralympialaisia pidä tästä syystä boikotoida. Toiset ovat kuitenkin täysin eri mieltä.

Pekingin olympiakisojen yhteydessä Kiinan ihmisoikeustilanne herätti paljon keskustelua. Sama tapahtui, kun Euroviisut järjestettiin Azerbaijanissa.

Mutta kun olympialaiset järjestetään Briteissä, yhtäkkiä maan jatkuvilla, törkeillä, ihmisarvoa alentavilla ja tappavilla ihmisoikeusloukkauksilla ei ole mitään väliä. Kukaan ei hiisku asiasta sanallakaan. Amnesty on vaiti. Suomen mediaa kiinnostaa lähinnä, että olympiakylässä nussitaan.

Joko asia on tabu, koska Britit on mukamas sivistynyt länsimaa, tai sitten työttömien, köyhien ja vammaisten ihmisoikeudet vain ovat ihmisille EVVK. Niinhän ne ovat Suomessakin, mutta Britit vievät rikokset ihmiskuntaa vastaan ihan uudelle tasolle.

Pianisti Iiro Rantala perui hiljattain Moskovan keikkansa protestina Pussy Riotin vangitsemiselle. Guardianin keväällä 2008 tekemässä gallupissa 19 % briteistä oli sitä mieltä, että Britannian pitäisi boikotoida Pekingin kesäolympialaisia.

Nyt on pelkästään suuri hiljaisuus.

EDIT: Samaan aikaan kun miljardi ihmistä töllötti olympialaisten avajaisia, poliisi saartoi, pahoinpiteli ja pippurikaasutti kuukausittaisen Critical Mass -pyöräilytapahtuman osallistujia Lontoossa. Tätä ei tietenkään BBC näytä, joka kyllä näytti Pekingin olympialaisiin liittyviä protesteja. Todella haista kaavittu meininki. Suututtaa. Yrittävät saada tuota RT-kanavalle, toivottavasti onnistuvat.

6 Responses “Britannian ihmisoikeuksien suuri hiljaisuus”

 1. Mikko Niska says:

  Komppaan havaintojasi. En osaa ottaa kantaa näihin terveystarkastuksiin, mutta mitä tulee ylipäätään siihen kehitykseen joka on tapahtunut Yhdistyneissä Kansakunnissa sitten toisen maailmansodan, en voi muuta kuin kohottaa Lontoon kisojen symbolisen merkityksen esiin: totisesti, elämme jo pitkällä siirtymävaiheessa orwelliaaniseen aikaan.

  • Oletan, että tarkoitat Yhdistyneitä Kuningaskuntia, et YK:ta tässä. Niin, muutos on ollut varsin järkyttävä, mutta ainakin itse olisin ilman brittiläisiä tuttujani ja Twitteriä siitä varmaankin lähes autuaan tietämätön.

   • Mikko Niska says:

    Toki: tietenkin “Yhdistyneet Kuningaskunnat”…vaikka typo saakin ajattelemaan YK:ta ja sen suhdetta muuhun maailmaan, ja lieneekö se muuttunut aikojen saatossa.

 2. Mary von Törne says:

  “Olympialaiset…massiivinen farssi.”

  Maija tuot esiin urheilutapahtumaan liittyviä vääryyksiä, jotka liittyvät järjestäjien ja rahakkaiden ylilyönteihin ja huonommassa asemassa olevien hyväksikäyttöön. Se on surullista ja näille asioille toivoisin minäkin enemmän näkyvyyttä medioissa, jotta niille voitaisiin jotain mahdollisesta tehdä. Sen sijaan en hyväksy olympialiikkeen saatanointia vain sen takia, että jotkut tahot tekevän sen varjossa pahojaan. Ne samat tahot tekevät pahojaan kaikkialla. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka Syyrian pattitilanne. Siellä lapset puolustavat ase kourassa ihmisoikeuksia ja sivistyneet länsimaat kumartelevat Venäjän ja Kiinan suuntaan pelkät taloudelliset taka-ajatukset mielessä. Olympialaiset ovat ennen muuta kansakuntia yhdistävä tapahtuma, missä urheilijat ylittävät itsensä ja tuovat iloa monen eri lajin harrastajien ja seuraajien sydämiin. Olympia-aate on rauhanliike. On asia erikseen, miten sitä toteutetaan.

  • En mielestäni ole tällä kirjoituksella haukkunut olympialiikettä, vaan näitä nimenomaisia olympiakisoja, niiden järjestyspaikkaa sekä niihin liitettyjä älyttömiä sääntöjä. On hyvin mahdollista, että samat säännöt koskisivat olympiakisoja myös muussa kohteessa, mutta useimmilla länsimailla ei ole käynnissä samanlaisia ihmisoikeusloukkauksia kuin Briteissä.

   Toki löytyy maita, joiden ihmisoikeustilanne on vielä paljon huonompi, mutta ainakin niistä puhutaan. Suomessa tavalliselle tallaajalle voi olla epäselvää se, mitä Kiinan ihmisoikeusongelmat todellisuudessa tarkoittavat, mutta ainakin se on tiedossa, että sellaisia on.

 3. Mary von Törne says:

  On hyvä tuoda esiin niin hyvät kuin huonot puolet. Uskon, että ongelmana on myös se, että moni ei edes halua tietää, mitä kähmintöjä ja rikkomuksia varjossa tapahtuu. Ateenan olympialaisten järjestelyt olivat näitä brittien möhlintöjä vielä pahemmat. Kisoista on tullut liian isot. Niissä liikkuu isot rahat. Olisi hyvä palata perusasioihin ja yksinkertaistaa, varsinkin jos järjestäjämaalla ei ole varaa kisoja maksaa. Ranskalaiset juhlivat, kun Annecy ei saanut kisoja (verovaroin ne olisi maksettu). Katsotaan, miten venäläiset selviytyvät seuraavista kisoista…siellähän ihmisoikeuksista vasta pidetäänkin huolta.

Kommentoi
Name and Mail are required