Milloin kannattaa matkustaa Hollantiin/Amsterdamiin?

Tämä on kolmas ja ainakin toistaiseksi viimeinen osa Hollantiin matkustamista käsittelevässä postaussarjassani.

Hollanti on mukava paikka ympäri vuoden, mutta suosittelen kyllä ehdottomasti tulemaan tänne keväällä, kesällä tai alkusyksystä, jos mitenkään mahdollista. Kirsikkapuut ja magnoliat alkavat kukkia suunnilleen syntymäpäiväni aikoihin (3.4.), joskin se riippuu vuodesta. Se on upea näky! Luumut ja mantelit kukkivat kauniin vaaleanpunaisina toukokuun alussa.

Luumupuu kukassa

Huhtikuun alusta alkaakin sitten ihana kukkatykitys, jota riittää lokakuulle asti. Esimerkiksi vain kerran 10 vuodessa järjestettävä Floriade sulkee ovensa 7.10. Tulppaanien kohdalla parasta aikaa on huhtikuu. Keukenhof-tulppaanipuutarha on auki maaliskuun lopusta toukokuun alkuun. Sen huippukohta Bloemencorso-kukkakulkue on huhtikuun puolivälissä. Open Tuinen Dagen järjestetään kesäkuun puolivälissä.

Koska meri viilentää, Hollannissa ei yleensä ole liian kuuma, ainakaan yhtä kuuma kuin muualla. Esimerkiksi heinäkuussa Suomessa on yleensä lämpimämpää. Toisaalta täällä voi joskus olla hellettä huhti- tai lokakuussa. Nyt tänä vuonna oli maaliskuussa T-paitakelejä. Syyskuussa järjestetään vielä paljon rantafestivaaleja yms.

Sää on kuitenkin erittäin ennalta-arvaamaton. Viikon lomalla voi paistaa koko ajan tai sataa koko ajan. Tammikuussa voi olla 12C, mutta niin kesäkuussakin. Toukokuu on tilastollisesti vähiten sateisinta aikaa. (Keskimäärin sadepäiviä on Amsterdamissa 180 vuodessa, eli joka toinen päivä, mutta suurimpana osana sadepäivistä sataa vain vähän.)

Talvella on yleensä 0-10 astetta lämmintä, mutta joskus harvoin voi olla kymmenenkin astetta pakkasta, lähinnä joulu-helmikuussa. Amsterdam on kuitenkin varsin tuulinen paikka, joten nollakelikin voi joskus tuntua suomalaisestakin hyytävältä. Lunta tulee useimpina talvina 1-2 kertaa ja se sotkee yleensä joukkoliikenteen täysin. Kanavilla pääsee luistelemaan vain noin kerran 10 vuodessa.

Talven tärkeimmät tapahtumat lienevät Sinterklaas-jouluparaati marraskuun lopussa sekä joulumarkkinat, joita järjestetään useita sekä Amsterdamissa että lähikaupungeissa. Hienompia joulutoreja tosin löytynee esimerkiksi Saksasta.

Hollanti juhlii muualla Mardi Grasina tunnettua karnevaalia laskiaisen aikaan, mutta hulvaton, päiviä kestävä kreisibailaus koskee lähinnä Etelä-Hollantia. Parhaat paikat lienevät Eindhoven, Maastricht, Den Bosch ja Breda. Amsterdamissa karnevaali ei näy mitenkään.

Keski-Euroopan pahin sesonki on elokuussa. Silloin hollantilaisetkin yleensä pitävät lomansa. Eli porukkaa on paljon, hotellit ovat täynnä ja toisaalta etenkin elokuun 2. ja 3. viikoilla monet paikat (esim. ravintolat ja pienet kaupat) ovat lomien takia suljettuina. Syyskuussakin on vielä aika ruuhkaista. Tule siis mieluummin kesä- tai heinäkuussa.

Monet paikat ovat kiinni sunnuntaisin ja maanantaisin. Kaupat etenkin sunnuntaisin ja museot maanantaisin, mutta kaupatkin voivat olla maanantaina kiinni tai avata vasta 12-13 aikaan. Tämä kannattaa pitää mielessä! Sunnuntaisinkin kyllä saa ongelmitta ruokaa (niin ravintoloista kuin kaupoista), matkamuistoja yms. Keskustassa useimmat paikat ovat auki.

Jotkut harvat paikat ovat tiistaisin kiinni tai esim. ma-ti. Eli jos matkustat vaikka Amsterdamista päiväretkelle toiseen kaupunkiin, varmin vaihtoehto on ke-la. Amsterdamissa ja monissa muissa kaupungeissa torstai on “ostospäivä”, eli kaupat ovat auki pitkään (yleensä klo 21 asti).

Jouluaatto on normaali päivä ja pitkänäperjantainakin ovat useimmat paikat auki. Pääsiäisenä voi hyvin matkustaa tänne, siinä missä Saksassa tosi monet paikat ovat lähes koko pääsiäisen kiinni.

Suurimmat “bilepäivät” ovat kuningattaren päivä 30.4., Amsterdam Pride elokuun 1. viikonloppuna sekä erilaiset isot jalkapallokisat – käytännössä Euroopan cup (joka käsittääkseni on vasta 2014 seuraavan kerran?). Näitä kannattaa vältellä, jos ei välitä riehakkaasta meiningistä. Myös Ajaxin voittaessa ison matsin kannattaa välttää keskustaa…

5 Responses “Milloin kannattaa matkustaa Hollantiin/Amsterdamiin?”

 1. SusuPetal says:

  Onko tämä siis kutsu tulla syntymäpäivillesi ;)

 2. Terhi says:

  Kiitos! Tämä on konkreettinen ja hyödyllinen (ja matkakuumetta nostattava)! Taidanpas printata talteen…

 3. Amsterdam on kyllä sellainen paikka, missä pitäisi käydä. Olen kuullut siitä paljon hyvää, mutten kuitenkaan ole itse koskaan käynyt. Muutenkin matkavarvasta jäi kutittamaan sen Tromssan reissun jäljiltä, koko ajan on sellainen fiilis, että tarttis jotain tehdä, jossain käydä, jotain nähdä! Harmillinen tunne, kun kalenteri on buukattu pitkälle syksyyn. :(

  • Sinäkin olet toki tervetullut synttäreilleni. ;->

   Oletko muuten käynyt Berliinissä? Tulin sieltä juuri ja ajattelin eilen illalla sinua käydessämme Monsterkabinett-nimisessä paikassa, jossa upeasti animoidut paineilmalla toimivat steampunk-henkiset hirviörobotit tanssivat ja laulavat.

Kommentoi
Name and Mail are required