Kertauksesta ei ole koskaan haittaa

Joitain kirjoitusoppaita luen yhä uudelleen. Toiset ovat niin samankaltaisia kuin muut, että tuntuu vanhan kertaukselta, vaikka kyseinen opus olisikin vieras.

Mutta kertaus on opintojen äiti ja se tulee tässäkin hyvin esille. Kun olen juuri lukenut jotain kirjoitusopasta, huomaan kirjoittavani ja editoivani terävämmin. Esimerkiksi kirjoittaessani lastenkirjakässäriä luin netistä jotain oppaita aiheesta. Sen jälkeen teksti alkoi muokkautua napakammaksi, vaikka kyse oli vain neuvoista, joita annetaan myös muille tekstilajeille ja jotka ovat periaatteessa hyvin tuttuja.

Luettuaan leffakirjoitusopasta huomaa kirjoittavansa paremmin novellia ja romaaninkirjoitusopas voi parantaa blogitekstien ja artikkelien tyyliä. Näin ainakin minulla. Luulen, että kyse on osittain siitä, että yksinkertaisesti kiinnittää tekstiin huomiota hieman eri tavalla. Siksi suosittelen kirjoittamisoppaiden (tai vähintään alan blogien) lukemista säännöllisesti, ja mielellään myös hieman omien kirjoitusalueiden ulkopuolelta.

Kommentoi
Name and Mail are required