Lukijat liekeissä räjähtävästä rakkaudesta

J.A. Redmerskin The Edge of Never on nuorten aikuisten rakkausromaani, tyttö tapaa pojan, jolla on GoodReadsissa melkein 4 000 arvostelua, keskiarvo 4,7. Tämä on mielestäni aivan huikea arvosana, sillä Goodreadsin lukijat tuppaavat olemaan kriittisiä ja joskus keskiarvo on jopa pisteen alempi kuin Amazonissa.

Amazonissa kirjalla on nelisensataa arviota. Kun viimeksi katsoin, keskiarvo oli 4,9. Molemmissa paikoissa on aivan tolkuttoman positiivisia kommentteja, joissa ei säästellä lihavointeja, huutomerkkejä ja caps lockia.
The Edge of Never -kansi

There aren’t words for the awesomeness that is this book!” “WARNING: This book is Heart pounding, Toe curling, Panty melting, Tear shedding, Fist flying, Glass table shattering, Thought provoking GREAT!” “THIS IS, *HANDS DOWN*, ONE OF THE BEST BOOKS I’VE EVER READ!!!” (tämä viimeisin oli lihavoitu).

I don’t think I can talk about this! I’m TRAUMATIZED and in RAPTUROUS ECSTASY…at the same effing time!! I LOATHE this author!!! I ADORE this author!!!! WHAT THE F***ING F**K WAS THAT I JUST READ?!?!

(En seuraa Goodreadsiä juurikaan ja minulle oli uusi juttu, että nykyään arvostelut ovat täynnä myös animoituja giffejä…)

Moni lukija on itkenyt ja useampi on lukenut kirjan kaksi kertaa putkeen. Noita arvosteluita lukiessa minunkin alkaa tehdä mieli lukea tämä uskomaton tajunnanräjäyttävä kirja, vaikka en koskaan lue rakkausromaaneja.

Mielenkiintoisinta tässä tarinassa on se, että kirja on julkaistu pari viikkoa sitten. Se on myös omakustanne. Jotain tämä kirjailija on siis tehnyt todellakin oikein, sekä kirjaa kirjoittaessaan että sitä markkinoidessaan.

Miksi hän ei saanut sille perinteistä kustantajaa? Voi olla, että hän ei edes halunnut. Jenkeissä homma toimii näinkin.

Luulen, että kuulette Jessica Redmerskistä vielä.

EDIT: Redmerski on sittemmin myynyt kirjan isolle kustantajalle ja taisi olla myynyt elokuvaoikeudetkin.

5 Responses “Lukijat liekeissä räjähtävästä rakkaudesta”

 1. Hienoa, kerrassaan! Moinen menestys omakustanteella. Bravo! Huomaa kyllä myös sen, että englanniksi kannattaisi kirjoittaa, jos hakee suurta lukijakuntaa.

  Muutes vastaan kyllä sähköpostiisi, vastaan pian!

  • Unohdin vastata tähän, vaikka piti. Minusta tuossa menestys on nimenomaan nuo huikeat arvostelut ennemmin kuin myyntiluvut. En ole koskaan nähnyt millään kirjalla noin ylistäviä arvosteluita. Mieluummin ottaisin muutaman tuollaisen kuin suuretkaan myyntiluvut. Toki molempi parempi. :->

 2. Kaj Sotala says:

  “Goodreadsin lukijat tuppaavat olemaan kriittisiä ja joskus keskiarvo on jopa pisteen alempi kuin Amazonissa.”

  Tähän tosin vaikuttanee sekin, että Goodreadsin arvosanaskaala on hieman eri kuin Amazonin. Amazonin ohjeistus eri tähtien merkityksille on 1: I hate it/2: I don’t like it/3: It’s OK/4: I like it/5: I love it. Goodreadsissa asteikko taas menee 1: didn’t like it/2: it was ok/3: liked it/4: really liked it/5: it was amazing. Olen itsekin tätä noudattaen antanut samalle kirjalle 3 tähteä Amazonissa mutta 2 tähteä Goodreadsissa.

  Goodreadsissa on siis tosiaan vaikeampi saada korkeimpia arvosanoja, mutta syy ei välttämättä ole niinkään lukijoiden suurempi kriittisyys.

  • Kiitos tiedosta, en ollut tuosta tietoinen. Silti pisteisiin varmasti vaikuttaa muitakin tekijöitä. Goodreadsin käyttäjät yleensä pisteyttävät suunnilleen kaikki lukemansa kirjat. Amazon-käyttäjä paljon todennäköisemmin vain, jos kirja on tosi hyvä tai tosi huono. “Ihan OK” -pisteet jäävät Amazonissa herkemmin kokonaan antamatta.

Kommentoi
Name and Mail are required