LVI ja ihmisoikeudet

Suomen ihmisoikeustilanne on aika karsea (jos sitä vertaa useimpiin muihin länsimaihin), mutta yksi asia siellä on hoidettu mallikkaasti: LVI. Mutta mitä tekemistä on LVI:llä ja ihmisoikeuksilla? Enemmän kuin uskoisi.

Vesi on tietenkin tärkeää, eikä kaikissa ns. länsimaissakaan hanavesi ole juotavaa. Useimmissa käsittääkseni kuitenkin.

Se mitä monista länsimaista puuttuu on talojen eristys. Kuka tahansa Keski-Euroopassa tai Briteissä asunut tietää tämän. Mitä etelämmäksi mennään, sitä vähemmän taloissa on mitään eristystä. Niinpä esimerkiksi Espanjassa voi talvella olla sisällä paljon kylmempää kuin Suomessa – huolimatta siitä, että lämmityskustannukset ovat moninkertaiset.

Kaksinkertaiset, saati kolminkertaiset ikkunat ja jopa ikkunoiden tiivistäminen ovat ymmärtääkseni paljolti pohjoismainen juttu. Esimerkiksi meidän makuuhuoneessamme tuntuu talvella usein siltä, että ikkuna olisi jäänyt auki. Pitää ihan varmistaa, ettei se ole. Briteissä olen nähnyt hotelleissa, kuinka ikkunassa on 10 sentin levyinen aukko, jota ei saa kiinni, ja heti sen alla patteri paahtaa täysillä.

Ekologiselta kantilta tällainen on aivan käsittämätöntä. Mihin unohtui öljykriisi? Eräskin amsterdamilainen kulttuurikeskus hankki hiljattain tuplaikkunat ja eristyksen ja teki joitain muita muutoksia. Talon energiankulutus laski 75 %.

Ihmisoikeuskysymyksen tästä tekee se, ettei kaikilla ole varaa lämmittää talojaan. Suomessa on miltei mahdoton ajatus, että pakkaseen kuolisi kukaan muu kuin koditon (tai humalainen tai eksynyt vanhus tms). Briteissä se on kaikkea muuta kuin mahdotonta – se on jatkuva tosiasia.

Viime talvena kylmyyteen kuoli ihminen jopa joka viides minuutti. Tavallisenakin vuonna kylmyyteen kuolee 15 kertaa enemmän ihmisiä kuin auto-onnettomuuksissa. Typerryttävää.

Over the past ten years, there have been on average 26,700 ‘excess winter deaths’ each winter in England and Wales, the vast majority among older people. This is more than fifteen times the number of people who died in road accidents last year.

Kuolemista noin 40 % johtuu sydän/verenkiertoperäisistä syistä, 33 % keuhkoperäisistä. Kylmyys heikentää immuunijärjestelmän toimintaa. Se lisää myös tapaturmia, koska kylmyys heikentää ihmisen ketteryyttä. Jotkut vanhukset kuolevat myös suoranaiseen hypotermiaan.

Vanhusten lisäksi myös lapset kärsivät hengitysteiden ongelmista, mutta myös mielenterveysongelmista ja koulumenestyskin kärsii. Pienet vauvat eivät kasva niin kuin pitäisi. (Tämän ja edellisen kappaleen tietojen lähde.)

Miten on mahdollista, että kylmä tappaa ihmisiä ns. sivistysmaassa? Koska monilla ihmisillä ei ole varaa lämmittää kotejaan, vaikka esimerkiksi (sairas)eläkeläiset saavatkin valtiolta talvisin lisärahaa nimenomaan lämmityskustannuksiin. Se ei riitä.

Jos kodit olisi kunnolla eristetty, tällaista ongelmaa ei olisi. Meidän Suomen kerrostaloasunnossamme lämmitystä ei tarvinnut pitää päällä ennen kuin pakkasta oli noin -15C. Täällä Hollannissa jo +15C voi vaatia lämmityksen. Em. raportin mukaan brittiläisistä kodista on hyvin eristettyjä vain 0,3 % ja melko hyvin 10 %.

Miten keskieurooppalaisille ja briteille saisi taottua järkeä päähän? (Ei ainakaan TED-kilpailuiden kautta; minun kilpailutyöni aiheesta TEDxAmsterdamin Ideas Worth Sharing -kilpailuun lempattiin koko kilpailusta ulos, perusteluja ei koskaan kerrottu.)

Tämä on tosi puuduttavan tylsän näköinen taulukko, kuvankaappaus tuosta PDF:stä, mutta se kertoo hyvin, miten eri Euroopan maissa talot on eristetty (seinän sisus, katto, lattia, tuplaikkunat). Tuo ensimmäinen luku on vuodenaikojen vaihtelun korrelaatio kuolleisuuteen (korkea numero = kylmä vuodenaika lisää kuolleisuutta paljon). Miksiköhän Norjassakin on noin huonot eristykset?

Talvikuolemat ja eristys

14 Responses “LVI ja ihmisoikeudet”

 1. anuh says:

  Tiesin kyllä että muualla Euroopassa kämpät on usein koleita talvella, mutta nuo kylmään kuolemisen numerot on aivan uutta tietoa. Huh huh O_o

  • Nimenomaan…

   Pian postattuani tämän tekstin juttelin brittiläisen kaverini kanssa, jonka kotona on lämpimimmissä huoneissa 14 astetta. Hänellä on erilaisia kroonisia terveysongelmia, joten ei varmasti tee hänelle hyvää. :-/

 2. Calendula says:

  Meillä ei ihan itseni säästämiseksi ole sisälämpömittaria. Sähkölaskuni sen sijaan tiedän (“jee”, suora sähkölämmitys). Väliovet kiinni, villasukat jalkaan ja yksi huone kerrallaan lämmitetyksi. Mutta meillä sentään on uudet ikkunat. Kyllä minä joskus kiroan täydellistä maalaisjärjen puutetta…

  Italian auringon alta voi todeta esim. tämän: http://www.arkitehti.net/2012/03/27/kalt-froid/

  • Meillä on kaasulämmitys. Joka asunnossa on oma keskuslämmityskattila, joka lämmittää myös omasta hanasta tulevan veden. Tämä on Hollannissa käsittääkseni kaikkein yleisin tapa lämmittää. Ja lämmitystä/ilmastointia säädetään termostaatista nimenomaan sen mukaan, mikä halutaan sisälämpötilaksi.

   Maalaisjärjestähän tässä on paljolti kiinni. Kaveri kertoi, kuinka hänen kaverinsa Australiassa rakensivat talon meiningillä “ostetaan kaikki tarvikkeet eBaysta”. Tuplaikkunoita ei voinut ostaa, koska ne olisivat olleet hirveän kalliit.

 3. Asiaa! Niin asiaa! Meiltäkin puuttuu eristys. Pidämme lämmitystä päällä vain silloin, kun olemme kotona. Ikkunat ovat aamuisin kosteudesta huurussa. Lämmitys maksaa maltaita. Jos asunto olisi oma, eristäisimme tämän paremmin.

 4. anuh says:

  Ihan OT, mutta sun nanowrimo-twiittaus oli tänään Yle Uutisten Suorassa linjassa :)

 5. Oona says:

  Huh huh, aivan järkkyä luettavaa! Olenhan mä tuosta kuullut monesti, mutta noi tilastot pani todella taas ajattelemaan. Miten ihmeessä asiasta ei nouse kamala haloo, ja sille edes yritettäis tehdä jotain. Täysin käsittämätöntä!

  Nolottaa, kun itse olen viikon verran nurissut pakkasesta ja lumesta, ja kuitenkin täällä sisällä on lepposat 23 astetta lämmintä…

  Silti, ei tää pimeys ja ulkona oleva liukkaus ja kylmyyskään niin kivaa ole, varsinkin kun reumasena pelottaa mahdollinen kaatuminen kun näitä vaivoja on ennestäänkin.

  Silti pelkkä ajatus, että reumasairas tai astmainen asuisi jossain kosteassa ja vetoisassa asunnossa, on hirveä. Sitten vaan syötetään sairaille lisää lääkkeitä, mutta perusongelmaa ei hoideta. Kurjaa, ei voi muuta sanoa.

  • Briteissä ongelmasta ei puhuta juurikaan todennäköisesti siksi, että maassa vallitsee niin voimakkaasti luokkayhteiskunta. Rikkaammat halveksivat köyhiä, köyhyys on oma vika, vaikka omat rahat olisivat pelkkää perintöä. Brittikaveri oli sitä mieltä, että kyse on myös energiafirmojen halusta kääriä rahaa.

   En tiedä puhutaanko asiasta vaikkapa Portugalissa, jossa oli noista listatuista maista korkein talvikuolleisuus, koska en seuraa Portugalin uutisia.

   Minusta tämä on sen verran iso asia, että siitä olisi syytä puhua Suomessakin, vaikka asia ei varsinaisesti Suomea kosketakaan.

   Itse vierailin tänään hylätyssä betonikirkossa Amsterdamissa, jossa asuu lähes sata turvapaikanhakijaa, joilla ei ole muuta paikkaa mennä. Minulla oli talvivaatteet päällä pitkiksiä myöten ja parin tunnin jälkeen olin ihan jäässä, jaloista alkoi mennä tunto ja hengittäminen tuotti vaikeuksia (minulla on rasitusastma, mutta hyvin lievä, en ole koskaan käyttänyt siihen lääkkeitä). Ei kauheasti viitsinyt valittaa, kun he joutuvat todennäköisesti asumaan siellä monta kuukautta! (Ja he ovat asuneet ulkona teltoissa syyskuun lopun jälkeen.)

 6. Arkitehti says:

  Olen lukenut ettei Italiassa kymmenellä prosentilla maan asukkaista olisi minkäänlaista lämmitystä, ja kylmyyden lisäksi joka vuosi kuolee ihmisiä lämmitysviritelmien häkään tai sähköpeittojen aiheuttamiin tulipaloihin.

  Meilläkin integroidaan lämmitystä villapaidalla, ja yritetään tasapainoilla ilmanvaihdon ja tiiviyden välillä.

  • En ihmettele yhtään. Ja Italiassa voi kuitenkin tulla varsin kylmäkin, ainakin pohjoisessa. Ystäväni asuu Bolognassa ja viime talvena siellä oli monta metriä luntakin… Tänä viikonloppuna sinne on luvattu -12C ja 30 senttiä lunta.

 7. Timo Kantola says:

  Tiesin, että eristeitä ei muissa maissa rakennuksissa käytetä kuten täällä kylmässä Suomessa, mutta nuo esittämäsi tilastotiedot ovat uskomatonta luettavaa.
  Hyvin eristetyn talon rakentaminen on kallista ja se selittää miksi tilanne on mitä on.
  Periaatteessa riittäisi jos lämmittää vain sängyn, niin pärjää aika hyvin eikä tule kalliiksi. Mukavuus on sitten eri asia.

  • Olen käsittänyt, että jos taloja ei lämmitetä kunnolla, se lisäisi myös homehtumista?

   Seinien välieristeet sun muut ovat varmaan kalliita, mutta eivät kai kaksoisikkunat niin kalliita voi olla? Olettaen, että kyse ei ole mistään akvaariomaisesta modernin arkkitehtuurin ihmeestä…

   Tuo sänkymaininta on aika karu siinä mielessä, että monet kylmissä taloissa asuvat tosiaan viettävät paljon aikaa sängyssä, koska se on ainoa paikka, missä on siedettävän lämpöistä. Tuossa linkitetyssä PDF:ssä (muistaakseni) eräs nainen kertoi, että he menevät aina jo klo 19 illalla jälkeen sänkyyn, kun on niin kylmä. Vieraatkin tietävät sen, eikä kukaan yritä tulla heille enää niin “myöhään”.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] huonelämpötila on terveyshaitta, luin YLEn sivuilta. Toisesta lähteestä luin myös että LVI on ihmisoikeuskysymys. Italiassa vuonna 2010 11,2% perheistä ei voinut lämmittää riittävästi asuntoaan; vuonna […]

Kommentoi
Name and Mail are required