Sosiaalinen media kirjailijan työssä

Uusinta romaaniani Palsamoitu kirjoittaessa olen käyttänyt pitkästä aikaa paljon lähdeteoksia. Egypti-aiheisia kirjoja olen lukenut peräti kuusi (mm. Sinuhe, Egyptin lääketiedettä sekä matkaopas). Omasta kirjahyllystäkin on löytynyt hyödyllisiä, kuten lääketieteen historiaa. Toisaalta suurin osa kirjaan tarvittavasta lääketieteellisestä tietämyksestä on ollut jo päässäni, vaikka sitä olen kartuttanut myös lisää.

Mutta tietenkin kirjailija käyttää paljon myös nettiä. Seuraavista nettipalveluista on ollut tämän kirjan kanssa erityisen paljon hyötyä:

 • Ammattinetti (mitä eri ammatteihin oikeasti kuuluu, hyvin käytännöllinen ja suomalainen näkökulma)
 • Flickr (miltä näyttää esim. Malmin hautausmaa tai Oulunkylän siirtolapuutarha tiettyyn vuodenaikaan)
 • Google Maps/Street View (miltä näyttää paikka X, mutta myös esim. voiko päähenkilö järkevästi kävellä paikasta A paikkaan B)
 • IRC (peruspaikkani erilaisten satunnaisten juttujen kyselemiseen, mm. kummius ja voileipäkakut)
 • Wikipedia (tietenkin, mm. murrosikä, palsamointi ja kidutusvälineet – eivät liity toisiinsa)
 • PubMed (lääketieteellisiä artikkeleita, olen täysin addikti)
 • Twitter (kyselty kavereilta mm. sikojen kasvattamista)
 • blogit ja foorumit (erilaiset opettajien/opettajaopiskelijoiden blogit ja foorumit, lasten käyttäytymistä sekä koulua käsittelevät ketjut mm. Suomi24:stä, Vauva.fistä ja muilta vastaavilta foorumeilta sekä NaNoWriMo-foorumi, jossa olen kysellyt vaikka mitä, mm. osapäiväsairaspäivärahasta, raskauspahoinvoinnista ja sateenkaariperheistä)

Lisäksi olen hyödyntänyt verkosta mm. kasvatustieteen oppimateriaaleja, papukaijan hoito-oppaita sekä raksakameroiden arkistoja tutkimalla lumikasojen kokoa eri ajankohtina!

Some-palveluista taustatyöhön soveltuvat hyvin myös ainakin Facebook (ihmisluonnon syövereitä), YouTube (videomateriaalia esim. eri harrastuksista tai paikoista, joita ei ole itse nähnyt) ja IRC-galleria (millainen on nykynuorten maailma?). Voisikohan Pinterestistäkin olla hyötyä (inspiraatio?)?

Yksi, mitä olen aiempien romaanieni kohdalla oppinut on, että jos saat joltain kaverilta tämän tuttavan osoitteen ja tuttu on luvannut vastata kysymyksiisi koskien ammattia/harrastusta/sairautta, älä kirjoita pitkää viestiä. Tällaiset ihmiset eivät koskaan vastaa. Itse en ainakaan ole saanut koskaan vastausta.

3 Responses “Sosiaalinen media kirjailijan työssä”

 1. Dee says:

  Joo-o, en halua kuvitellakaan millaista on tehdä taustatyötä ilman nettiä…

 2. Hanna-Riikka says:

  Sinulle tuollainen liebster-blog-tunnustus, jos niitä harrastat. :)

Kommentoi
Name and Mail are required