Jauhelihaa uusavuttomille – tai vammaisille

Suomessa on nyt yritetty tonkia esiin kohua valmiiksi paistetusta jauhelihasta, joka monen mielestä on uusavuttomuuden huippu. Aiemmin on jo naureskeltu valmiiksi kuorittuja banaaneja.

Ihmisille ei taida tulla mieleen, että vanhukselle, sairaalle tai vammaiselle monet näistä “höpötuotteista” voivat olla hyvinkin käteviä. Itselläni yhdessä vaiheessa käsien liikuttaminen (esim. käsin kirjoittaminen tai ruoan sekoittaminen) uuvutti niin paljon, että se vei pitkäksi aikaa vuodelepoon.

Joskus aikoinaan tein ruoanlaitossa lähes kaiken itse, en esim. ostanut valmiita kastikkeita tai maustetahnoja, jos tein aasialaista ruokaa. Nykyään ostan lähes aina valmiin kastikkeen ja yleensä myös valmiiksi paloiteltuja tuorewokkivihanneksia tai vastaavia. Jos en olisi vege – ja sitä mieltä, että ei-vegekin voi hyvin käyttää soijarouhetta -, olisin ainakin 2007 alussa hyvin voinut ostaa tuota valmiiksi paistettua jauhelihaa.

Valmiiksi kuorittua banaania en tarvitse, mutta vaikkapa pahasta käsien nivelrikosta tai vaikeasta vapinasta kärsivälle voin kuvitella sen olevan hyödyllinen tuote. Eri asia, riittääkö tämä asiakaskunta pitämään tuotteet kaupan hyllyllä, mutta voi tulla 90-vuotiaalle entiselle maatilan emännälle paha mieli, jos kuulee ostavansa “uusavuttomien” tuotteita.

Viime vuoden turhakkeeksi valittiin saippua-automaatti eli pattereilla toimiva pullo, josta tulee saippuaa kun sen alle laittaa kädet. Eikö kuulostakin mahdollisimman turhalta? Sitten törmäsin tähän esineeseen ystäväni vessassa. Hänen on synnynnäisen sairauden takia vaikea käyttää käsiään – hänelle laite ei ole turha.

Vammaisen tai vanhuksen tärkein apuväline ei välttämättä ole tavara, joita myydään apuvälinekaupassa. Se voi olla vaikkapa mainoskynä joka on tavallista paksumpi, kertakäyttöastia/aterin (kevyempi kuin posliini ja metalli), silkkipyjama, tablettitietokone, rikkaimuri tai sähköveitsi. Banaanien ystävälle valmiiksi kuorittu bansku voi olla päivän pelastus.

Ja muistathan, etteivät monet sairaudet ja vammat näy päälle. Se “uusavuton” nuori ruokakaupassa voi sairastaa vaikkapa MS-tautia. Kannattaa lukea myös kirjoitukseni siitä, miten vammaisia syrjitään Suomessa

P.S. Jos missasit radiohaastatteluni tänään Yle Puheella, se uusitaan klo 22:05 ja voit toki kuunnella sen netissä.

12 Responses “Jauhelihaa uusavuttomille – tai vammaisille”

 1. Hyvän näkökulman toit asiaan!

 2. Hanna-Riikka says:

  Mietin täsmälleen samalta kantilta asiaa tänään, uutisen luettuani. Seitsemän vuotta sitten olisin naureskellut asialle muiden mukana, mutta kummasti omat kokemukset tuovat perspektiiviä asioihin.

 3. Essi says:

  Hienosti kirjoitettu! Se oma näkökulma asiaan ei ikinä ole ainoa, eikä lukemattomista näkökulmista voi luetella, mitkä ovat oikeita ja mitkä vääriä… Ottakaa pää pois puskasta!

 4. SusKiss says:

  Pisti todella miettimään, ja oivalluksen lamppu syttyi taas pään päälle, kiitos siitä. Saippuapullokeskusteluun olen osallistunut itsekin, ja hyvä olisi että tuotetta markkinoidessa tuotaisiin tämä asetelma esille, eikä vain se kuinka “bakteerien kulku muualle estyy”, jota jaksan epäillä edelleen, mutta se onkin sitten ihan toinen tarina…

 5. JohannaH says:

  “Ihmisille ei taida tulla mieleen, että vanhukselle, sairaalle tai vammaiselle monet näistä “höpötuotteista” voivat olla hyvinkin käteviä.”
  – Eipä kyllä todellakaan tullut mieleen, heh :) Kiitos Maija, että avarsit taas maailmankuvaani vähän! :) Taannoin myytiin kuorittujen banaanien lisäksi myös valmiiksi rikottuja kananmunia ja myytiinkös valmista lettutaikinaa myös – nyt taidan tietää, ketkä saattaisivat olla otollisia käyttäjäryhmiä niillekin. Tosin, niitä ei taida enää olla myynnissä. Mielenkiintoinen myös tuo ajatus, että tosiaan, kertakäyttöiset ruokailuvälineet ynnä muut kevyet esineet voivat tosiaan olla monelle hyödyksi. Eräs ystäväni, jolla on mm. lihasheikkoutta aiheuttava sairaus, käyttää juomalaseina Kotipizzasta saatuja keräilylaseja, koska lasit ovat kevyempiä kuin tavalliset juomalasit.

  • Minusta valmis lettutaikina kuulostaa aika monessakin tilanteessa kätevältä tuotteelta, kun lettuja tehdään ties missä metsässä, saaressa, mökillä jne.

   Yksi tuote, jota en kyllä ymmärrä, ovat täällä myytävät säilötyt perunat. :-P En tarkoita mitään pikkelsityyppistä, vaan kokonaisia kuorittuja perunoita isossa lasipurkissa. Kuulostaa yököttävältä ja kaupan hyllyt ovat kuitenkin täynnä erilaisia puolivalmisteperunoita. Mutta selvästi tuollekin on joku käyttäjäkunta…

 6. Janne says:

  Kiitos Maija, hyviä näkökulmia!
  Kiitos myös siskooflikalle, että linkitti blokin facebookin kautta. Hänen ansiostaan pääsin purkamaan turhautumistani median “kohutehtailuun”.

  Tämäkin “kohu” on vain median nostattama, niinkuin todella muutkin “kohut”.
  Ikävä kyllä todella monet tavalliset ihmiset lukevat lehtiä, selaavat nettiä, katsovat televisiota ja kuuntelevat radiota siinä uskossa että näissä medioissa julkaistut asiat ovat “aina ja takuulla ainoa oikea totuus”.
  Harmillisen usein saa huomata, että ihmiset taivastelevat asioita ilman syvempää pohdintaa ja täysin ilman omaa tietämystä.

  Kuinkahan moni paistettuna myytävää jauhelihaa kauhistellut henkilö on ostanut säilykkeinä herkkusieniä tai mandariinenä?Entäpä vain keitettyä vettä kaipaavia kaurapuurovärkkejä?
  Joku on saattanut sortua jopa pussitettuun Italianpata-aineksiin!
  Häpeäkseni tunnustani, olen ostanut ja lämmittänyt lapsilleni pakaste lohkoperunoita ja jopa pakaste kalapuikkoja. Taidan olla uusavuton ja huono ihminen.

  Ei kai kukaan sentään ole ostanut valmiita leipiä, sämpylöitä ja jopa pullia!?!?

  Kiitos Maija!

  • Niinpä. Tosin onhan niitä ihmisiä, joiden mielestä on uusavuton, ellei leivo omaa leipäänsä…

   Sitä en ihan ymmärrä, miksi monet ihmiset syövät niin paljon säilykeruokaa, vaikka samaa ruokaa saisi esim. pakasteena (siis silloinkin kun kyse ei ole säilyvyydestä tai esim. pakastimen koosta). Täällä Hollannissa jotakuinkin kaikkia vihanneksia myydään säilykkeenä. Perunaa, porkkanaa, pinaattia… No, kaverini tunnusti, että hän tykkää vihreistä pavuista vain säilykkeenä, tuoreiden rakenteesta hän ei pidä. :-P

 7. Tuija says:

  Kiitos Maija hienosta kirjoituksesta! Monipa ei osaa katsoa asioita tästä näkökulmasta ja siksi sen esiin tuominen on erittäin tervetullutta, ehkä se pistää miettimään seuraavan kerran, kun meinaa tuomita jotakuta ostosten perusteella.

  • Yleensäkin jos tuomitsee ihmisen yhden teon perusteella, menee helposti aivan metsään, kun ei voi tietää sen syitä (vaikka kaikki tietysti välillä teemme niin). Tästä on tulossa jossain vaiheessa lisää blogiin.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] jauheliha ei välttämättä ole kaikille turha tuote, muistuttaa Maija Haavisto: “Suomessa on nyt yritetty tonkia esiin kohua valmiiksi paistetusta jauhelihasta, joka monen […]

Kommentoi
Name and Mail are required