Kun ihmisistä tulee laittomia

“Geen mens is illegal”, sanovat hollantilaiset turvapaikanhakijoiden tukijat, yksikään ihminen ei ole laiton. “Er bestaan geen onwettige mensen, er bestaan wel onmenselijke vetten.” Ei ole laittomia ihmisiä, epäinhimillisiä lakeja kyllä.

Monelle tulee sanasta laiton maahanmuuttaja mieleen Yhdysvallat, jossa illegal alienit ovat pääasiassa rajan yli tulleita meksikolaisia tekemässä liian halvalla hanttihommia, joita kukaan jenkki ei suostu sillä hinnalla tekemään. Toki laittomia maahanmuuttajia on melkeinpä kaikkialla, myös Suomessa.

Minulle selvisi vasta vähän aikaa sitten tehdessäni lehtijuttua, että ainakin Hollannissa ja käsittääkseni myös Suomessa laittomaksi maahanmuuttajaksi (tai ainakin laittomasti maassa oleskelevaksi) voi päästä, vaikka ei tekisi mitään laitonta, ainakaan tahallaan. Hollannissa yleinen termi on kätevästi pelkkä “illegaal”. Ei laiton maahanmuuttaja, vaan pelkästään laiton.

Muitakin tapoja päätyä vahingossa laittomaksi saattaa olla, mutta jos hakee turvapaikkaa ja hakemus hylätään, sen jälkeen on laittomasti maassa. Silloinhan ihminen yleensä palautetaan kotimaahansa, eikö?

Aina näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan usein joudutaan odottelemaan matkustusasiakirjoja tai muita papereita kotimaasta. Täksi ajaksi ihminen asutetaan yleensä säilöönottokeskukseen. Siellä voi vierähtää pahimmillaan pari vuotta.

Säilöönottokeskus ei juuri eroa vankilasta muuten kuin nimensä puolesta. Tyypillisesti niissä asutaan useamman ihmisen lukituissa selleissä. Tekemistä ei juuri ole, mahdollisuudet pitää yhteyttä ulkomaailmaan ovat hyvin vähäiset eikä lääkäriinkään ole usein helppo päästä. Myös alaikäisiä pidetään näissä ilman vanhempiaan (myös Suomessa).

Schipholin lentokentän säilöönottokeskuksessa sattui vuonna 2005 tulipalo, jossa kuoli 11 maahanmuuttajaa ja loukkaantui useita kymmeniä. En muista kuulleeni tästä uutisista, enkä onnistunut löytämään siitä nyt suomalaisia uutisia, mutta kai siitä jossain oli, kun BBC:kin uutisoi.

Säilöönottokeskuksen pappi kirjoitti kolumnissaan, että hän olisi halunnut muistotilaisuudessa esitettävän negrospirituaaleja, koska asukkaat niistä pitivät ja lauloivat niitä jumalanpalveluksissa. Tämä ei kuitenkaan käynyt päinsä, koska negrospirituaalit ovat vapautuslauluja. Tilaisuudessa esiintyi lopulta tavallinen kirkkokuoro.

Hollannissa vuodessa säilöönotettuina pidetään jopa yli 10 000 ihmistä. Suomessa numeroita ei kerrota.

2 Responses “Kun ihmisistä tulee laittomia”

 1. Calendula says:

  Ranska on täynnä näitä “laittomia”, joskin täällä ilmaus on “sans papiers”, paperiton. Henkilöllä saattaa kyllä olla henkilöpaperit, muttei mitään mikä antaisi olla laillisesti maassa.

  Luvuksi arvioidaan 200K – 400K, mahdotontahan sitä on tarkasti sanoa. Paljon kuitenkin. Huimasti. Nyt onneksi Hollande vähän lupaili ns. délit de solidaritén poistamista. Täällä siis on ollut rike, lain rikkomista, auttaa laittomia siirtolaisia.
  http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/09/28/un-matin-on-frappe-a-la-porte-c-est-la-police-aux-frontieres_1767178_3224.html

  • Suomessakin tuo termi taitaa olla yleistymässä. Eräs suomalainen kaverini oli luullut, että “paperiton” tarkoittaa sitä, että ei ole asuinmaansa kansalainen. Hän ajatteli, että minäkin olen paperiton siirtolainen, kun en kerran ole vielä Hollannin kansalainen…

   Maahanmuuton kiemurat ovat kyllä täysin vieraita monille, joita asia ei itse koske. Moni kuvittelee esim., että Kelan korvauksiin ovat oikeutettuja a) kaikki Suomen kansalaiset b) kaikki jotka oleskelevat Suomessa laillisesti.

Kommentoi
Name and Mail are required