Luovuuden zen

Zen in the Art of Writing

Ray Bradburyn Zen in the Art of Writing on esseekokoelma kirjoittamisesta ja luovuudesta. Kirjoittamista käsittelevät kirjat ovat yleensä joko oppaita tai inspiraatioksi tarkoitettuja. Tämä kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen kastiin. Latteimmillaan se on inspiroiva merkityksessä Valitut Palat ja huoneentaulut, parhaimmillaan siinä merkityksessä, että pitää koko ajan rustata ideoita muistiin. Riippunee lukijankin mielentilasta.

En tiedä, mikä Bradburyn tekstissä niin inspiroi. Hän on häikäisevän hyvä kirjoittamaan ja se ainakin inspiroi yrittämään kirjoittaa paremmin, mutta en tiedä, mistä ne ideat tulevat. Ehkä se on se kirjoittamisen into ja riemu, joka tekstistä tulee uskomattoman vahvasti läpi.

Kirja koostuu noin tusinasta esseestä, vuosilta 1961-1990. Muistelmatyyppiset esseet ovat parhaita, koska ne ovat konkreettisempia kuin jotkut muut. Kirjan lopussa on joukko kirjoittamista ja luovuutta käsitteleviä runoja. Niistä en niin välittänyt.

Seassa on myös yksi hieman opasmaisempi teksti, haastattelumuotoinen Shooting Haiku in a Barrel, joka käsittelee tekstin muokkaamista elokuvaksi.

How do you begin the process of adapting for movies?

I throw it all out and start over.”

Kaipaatpa sitten inspiraatiota tai onelinereitä (miten olisi vaikkapa “You must stay drunk on writing so reality cannot destroy you.”?), haluat ymmärtää käytännössä termin “creative non-fiction” tai haluat tietää lisää yhdestä 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista, kannattaa lukea tämä kirja. Vaikka vierastaisit sanaa “esseekokoelma”. Kuvittele vaikkapa niin, että se on erityisen loistava kirjoittajablogi.

P.S. Kilpailun tulokset tulevat ensi viikon alussa.

Kommentoi
Name and Mail are required