Yliannostus kukkia

Saatan olla saanut yliannostuksen puutarhoita. Anoppi tuli perjantaina kylään Suomesta ja kävimme hänen kanssaan Hortus Botanicuksessa. Sen ulkoanti jäi aika vaisuksi, kun kevät on täällä peräti kolmisen viikkoa myöhässä, mutta tokihan sisällä kasvihuoneissa kukki ja vihersi.

Lauantaina matkustimme pikaisen Leidenissä piipahduksen (ei, emme menneet kasvitieteelliseen puutarhaan) jälkeen Hillegomiin katsomaan Bloemencorso-kukkaparaatia. Paraatia oli katsomassa yhteensä miljoona ihmistä, mutta onneksi Hillegomissa ei ollut liian ruuhkaista, vaikka toki sielläkin oli paljon porukkaa.

Hillegomin kunnan Strawberry Fields Forever -vaunu

Itse kulkue oli hirveästi myöhässä, mutta muuten järjestelyistä ei voinut valittaa. Läheiset ravitsemusliikkeet tarjoilivat kadun varressa ruokaa ja juomaa ilman turistinriistolisiä, ja ravintolan vessaankin pääsi ostamatta mitään (olen tullut siihen tulokseen, että hollantilaiset eivät käy vessassa, koska vaikka olisi miten paljon porukkaa, ja vessoja vain pari, vessoihin ei ole juuri koskaan jonoa, ainakaan ravintoloissa).

Mitä siitä itse kulkueesta voi sanoa? No, ainakin että oli värikäs ja tuoksuva! Onneksi en ole tuoksuyliherkkä – en tiennyt, että kukat voisivat ulkoilmassakin tuoksua niin huumaavasti. Vaunujen valtavat koristeet oli rakennettu mm. liljoista, orkideoista, narsisseista, tulppaaneista ja hyasinteista. Myös kukkasipuleita, oksia, palmunlehviä, paprikoita ja vaikka mitä oli käytetty.

Maanantaina menimme sitten itse Keukenhofiin, joka on yksi Hollannin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Lähdimme aamulla hyvissä ajoin – ja jouduimme silti jonottamaan puoli tuntia, että mahduimme 10 minuutin välein menevään bussiin (viikonloppuisin se menee 5 minuutin välein). Takaisin pääsimme ihme kyllä ilman jonotusta. Muutenkin kaikki sujui sutjakasti, portille, vessoihin tai mihinkään ei tarvinnut jonottaa.

Keukenhof ei tosiaankaan ole pelkkiä tulppaaneja. Ulkokasveista on niitä suuri osa, mutta myös esimerkiksi krookuksia, helmililjoja, pikarililjoja, scilloja, narsisseja, jouluruusuja, alppiruusuja, kirsikkapuita ja magnolioita, joista kahdet jälkimmäiset kukkivat juuri sopivasti. Valkovuokkojakin löytyy. Japanilainen puutarha vaikutti aika epäaidolta.

Orkideoja Keukenhofissa

Kaikkein hienoimmat tulppaanit oli varattu sisätiloihin näyttelyhalleihin. Oli pieniä ja valtavia, vaatimattomia ja överiksi vedettyjä, kirjavia, kulmikkaita, liljamaisia ja höyhenmäisia pörröjä. Halleissa esiteltiin myös esimerkiksi hortensioita, tulilatvoja ja amarylliksiä (jotka minulle näyttävät edelleen kangaskukilta).

Ylivoimaisesti hienointa Keukenhofissa oli kuitenkin halli, jossa esiteltiin orkideoja (ja flamingonkukkia ja bromelioita, mukaan lukien ananaksia, jotka tekivät pikkuisia hedelmiä). Niitä löytyi kaikissa sateenkaaren väreissä. Upeimpia olivat yönsiniset sekä valkoiset, joissa oli raitoja.

Meillä kukkii kotonakin kaksi orkideaa (ja yksi puskee kukkavartta) ja syklaami on aloittamassa kukintaa, maljakoissa on neilikoita ja kahdet eri gerberat, mutta mikään ei kyllä näytä enää oikein miltään. :-P

4 Responses “Yliannostus kukkia”

 1. Leena Lumi says:

  Waude, miten upea tuo orkideakuva onkaan!

  Minä taas saan allargiaoireita sekä liljoista että hyasinteista, mutta onneksi vain sisätiloissa…vielä.

  Eihän ikinä voi olla liikaa kukkia, kirjoja ja rakkautta!

  • Tämä postaus olikin vähän niin kuin sinulle omistettu. ;->

   Huomasin, että jostain syystä minulla ei taida olla niistä tummansinisistä orkideoista kuvaa. Höh. Ilmeisesti luulin ottaneeni niitä jo, enkä sitten ottanut lisää (kun muistikortti oli melkein täynnä), mutta jäivät kokonaan ottamatta.

 2. Marja Leena says:

  Vau, mikkä kukkakavalkadi! Olisipa ihanaa käydä joskus tuollaisessa. Mukavaa loppuviikkoa sinulle, Maija!

Kommentoi
Name and Mail are required