Liito-oravat ja meidän verorahat

Yleensä lauseet joiden sisältö on “X laskee asuntojen arvoa” tulevat ylimielisiltä kusipäiltä, oli X sitten joukkoliikenne, päihdealan hoitopaikat tai vammaisten asuntolat/hoitolaitokset, kuten viimeksi Espoossa ja Seinäjoella. Se on jotakuinkin sama kuin aloittaa kommenttinsa “en ole rasisti, mutta…”

Kuten Tero Liukkonen Twitterissä asian hyvin tiivisti: “Espoossa liito-oravat eivät aja taksilla veronmaksajien rahoilla.

On vaikea kuvitella vastaavia kommentteja hollantilaisilta. Hollannissa asuva suomalainen Kati Erling huomautti Twitterissä, että Hollannin kaikkein kalleimmalla alueella Bosch en Duinissa sijaitsee Christophorus, useista eri taloista koostuva vaikeavammaisten asumisyhteisö. Myös muilla hienoilla alueilla on vastaavia, esimerkiksi Rotterdamissa. Erlingin mielestä Hollannissa tällaiset paikat enemmänkin nostavat alueen arvoa lisäämällä kulttuuritarjontaa. Hogeweykissä käytyäni tämä on helppo uskoa.

On kiva nähdä, että Hesarin artikkeli Espoon asuntolasta on herättänyt paljon keskustelua, suurimmaksi osaksi reaktioista pöyristynyttä. Valitettavasti yleensä ableismi ei herätä Suomessa minkäänlaisia tunteita, vaan se on olennainen osa järjestelmää. Ableismista ei puhuta – edes itse sana ei useimmille suomalaisille ole tuttu.

Olen kirjoittanut nyt kaksi lehtiartikkelia (toinen on vielä painossa) ja useita blogipostauksia liittyen siihen, miten media kohdistaa Briteissä vammaisiin aivan samanlaista “pummiretoriikkaa” kuin Suomen kaduilla kuulee maahanmuuttajista. Sossun rahoilla ne asuvat kartanoissa! Ja pelaavat vain golfia päivät pitkät!

Oli surullista kuulla vammaiselta britiltä eilen Twitterissä vastaavia kommentteja maahanmuuttajista kuin mitä paikallinen media parhaillaan esittää sellaisista kuin hän. Ulkomaalaiset kuulemma saavat hyvää terveydenhuoltoa NHS:ltä (jota ollaan parhaillaan rajusti ajamassa alas) ja nostavat loputtomasti sosiaalitukia, vaikka hän ei niitä saa. Hän ei kyennyt lainkaan näkemään yhteyttä median ableismin ja omien rasististen kommenttiensa välillä.

Briteissä vammaiset nähdään laiskoina pummeina, Suomessa taas asenne on NIMBY: not in my backyard. Molemmissa on pohjimmiltaan kyse samasta: Meistä ja niistä. Ulkopuolisuudesta.

Loppuun vielä lainaus Makuuhaavoja-romaanistani:

Toki julkisivuremontti maksaa paljon, mutta asunnon arvo nousee ja Sinikka on muutenkin leikitellyt mielessään ajatuksella asunnon myymisestä. Oskulle hän ei toki viitsi asiasta mainita, muistuttaapa vain arvonnoususta. Ja Osku miettii, miten kodin arvo voi nousta. Eihän siinä ole mitään järkeä.

Kommentoi
Name and Mail are required