Linkkivinkkejä vammaisvinkkelistä

Corinne Duyvis on amsterdamilainen kirjailija-, vammaisaktivisti- ja taiteilijakollegani, josta olen parhaillaan kirjoittamassa myös lehtijuttua. Meitä yhdistää halu sisällyttää kirjoihimme paitsi vammaisia hahmoja, myös muiden vähemmistöjen edustajia. Corynkin teksteistä löytyy mm. etnisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia ja lihavia ihmisiä.

Coryn ja hänen kaverinsa Kody Keplingerin parhaillaan meneillään oleva kuukauden mittainen blogiprojekti Disability in Kidlit käsittelee vammaisuutta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Mukana on paitsi kirja-arvosteluja ja laajempaa keskustelua, esimerkiksi cripspiraatiosta, myös kirjailijoiden kertomuksia omasta vammastaan.

Vaikka et lukisi tai kirjoittaisi lasten- tai nuortenkirjoja, kannattaa silti tutustua, jos englanti yhtään taipuu. Etenkin jos kirjoitat mitään itse! Blogissa kerrotaan hyvin, miten vältät esimerkiksi pahimmat sudenkuopat autistisia – tai ylipäänsä millään tavalla vammaisia – hahmoja kirjoittaessa. Vammaisten hahmojen kirjoittaminen on tärkeää, mutta se vaatii taustatyötä eikä vain mielikuvitusta.

Toinen linkkivinkki on Twitter-tunnus EverydayAbleism, jonka moni jo toivottavasti tietää. Se pohjautuu tunnetuksi nousseeseen EverydaySexism-projektiin, joka uudelleentwiittaa ihmisten kokemuksia arkipäivän seksismistä. EverydayAbleismin aiheena on tietysti ableismi eli vammaisten syrjintä, tai muuten karut kokemukset esim. terveydenhuollossa tai vammaisetuuksien kanssa.

EverydayAbleismilla on usein teemapäiviä, kuten näkymättömät vammat, psyyken sairaudet tai viime viikolla vammaisten seksuaalisuus, josta tuli hyvin mielenkiintoisia, usein tosin aika surullisia twiittejä. Ja twiittejähän voi lukea, vaikkei itse olisi Twitterissä! Omien kokemuksien lähettäminen tietysti vaatii tunnuksen.

Kommentoi
Name and Mail are required