Kuka vammauttaa vammaisen?

Vammaisuuden sosiaalinen malli on vammaisaktivistien hyvin tuntema konsepti, mutta tervekehoisista harva on siitä koskaan kuullutkaan. Lyhyesti kyse on siitä, että vammaisuuden aiheuttamat rajoitukset ovat pitkälti yhteiskunnan luomia, eivät itse vamman (toisin kuin yleisesti käytössä oleva vammaisuuden lääketieteellinen malli sanelee).

Esimerkiksi pyörätuolin käyttäminen ei sinänsä rajoita ihmisen elämää juurikaan, niin kauan kuin pyörätuolilla pääsee haluamiinsa paikkoihin. Jos kaikki osaisivat viittomakieltä, kuurolla olisi helppoa. Vuorokausirytmin häiriöt eivät häiritse elämää, jos ihmisen annetaan elää oman biologisen rytminsä mukaan. Ruoka-allergioiden rajoittavuus riippuu sekin siitä, kuinka hyvin itselle sopivia ruokia on saatavilla. Eihän tummaihoisuuskaan rajoita elämää, vaan rasismi.

Toki on vammoja ja sairauksia, jotka hankaloittavat elämää myös itsessään, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kaikkea ei voi selittää sosiaalisella mallilla, mutta paremmin kuin lääketieteellisellä. Vammaiset ihmiset ovat ihmisiä, eivät vikoja.

Vammaisuuden sosiaalinen malli pätee hyvin myös omaan elämääni. Sairauteni rajoittavat paljon, mutta joskus ableismi tuntuu vähintään yhtä raskaalta ja hankaloittavalta. Minua syytetään ja syyllistetään jatkuvasti asioista, joille en voi mitään.

Eräs kommentoija Disability in Kidlit -blogissa oli sitä mieltä, että vammaisia hahmoja kirjoittavan ei-vammaisen pitäisi tehdä paitsi taustatyötä itse vammasta, myös perehtyä vammaisuuden teoriaan. Tämä on mielestäni mielenkiintoinen ja ajattelemisen arvoinen näkökulma. (Minunkin pitäisi kai sitten perehtyä queerteoriaan, kun kirjoitan LGBTIQ-hahmoja…) Marian ilmestyskirjassa näkyy kyllä selvästi vammaisuuden sosiaalinen malli.

3 Responses “Kuka vammauttaa vammaisen?”

  1. Laura says:

    Eksyin sattumalta blogiisi, tämä on todella mielenkiintoinen blogi. Täytyy palata työpäivän jälkeen lukemaan lisää!

  2. Pinatapai says:

    Sosiaalinen malli kertoo kyllä vamman vaikutuksista paljon, joillakin on edelleen syvässä käsitys että vamma jotenkin itsessään aiheuttaa kärsimystä oli ympäristö mikä tahansa. Erään pyörätuolia käyttävä blogin kirjoittaja kertoi kohtaamastaan absurdista tilanteesta, kun ei päässyt autoonsa, kun sen viereen oli pysäköity toinen liian lähelle. Kun omistaja oli lopulta vaivautunut paikalle ja bloggaaja oli vihainen, hän sain vain kommentin “Olet vihainen, kun olet katkera”. Mikä logiikka…

Kommentoi
Name and Mail are required