Transfobia ja naisviha ei ole vitsi

Sunnuntaina kohua herätti, aivan syystä, Kalevan käsittämätön nosto “Tietovuotaja Bradley Manning haluaa muuttua naiseksi. Se ei ole ihme. Laverteluhan on aina ollut ämmämäistä.”, jonka esimerkiksi toimittaja Maria Pettersson nosti esiin Twitterissä. Miten joku voi julkaista lehdessä jotain tuollaista ja mistä se oli peräisin, kenties lainaus lukijalta? Epäiltiin jopa sen päätyneen lehteen vahingossa.

Eilen kommentin typerryttävä alkuperä selvisi: sen oli kirjoittanut lehden päätoimittaja Markku Mantila, joka puolusteli “mainiota lohkaisuaan” Iltalehdelle.

“Mantila luonnehtii Kalevaa yhdeksi Suomen liberaaleimmista lehdistä.

– Se, mistä on kenties kauhistuttu, on se, että vähemmistöjä pitäisi Suomessa pitää ihan pumpulissa.”

Anteeksi, mutta mitä helvettiä? Ovatko persut sun muut oikeasti luoneet Suomeen ilmapiirin, että mitä tahansa törkyä voi levittää, kunhan se on “hauska läppä” (ja mikä tahansa on hauska läppä, jos sen sellaiseksi nimeää)? Tosin persut ovat levitelleet näitä enimmäkseen kuitenkin sosiaalisessa mediassa, mikä kansanedustajaltakin on eri asia kuin suuren sanomalehden päätoimittajan kirjoittaa lehteensä jotain.

Twitterissä Kalevan kommentti tunnuttiin tuomitsevan varsin yksimielisesti, mutta useampi ihminen luonnehti sitä “junttimaisuudeksi” tai “idiotismiksi”. Minusta tämä vähättelee kommentin vakavuutta. Beavis & Buttheadia voi sanoa “junttimaiseksi”. Se että päätoimittaja julkaisee lehdessään tietoisesti jotain noin provosoivaa ja mautonta on jotain ihan muuta.

Sanaa “ämmämäinen” voisi pitää junttimaisena, mutta itse näen sen yhtä pahana sanana kuin vaikkapa “nekru” tai “jutku”, vaikka konteksti on hieman eri (sana viittaa naisiin, mutta sitä käytetään useammin muista kuin naisista).

Twitterissä jotkut toppuuttelivat näkemystäni siitä, että Kalevan kommentti on ilmiselvää vihapuhetta. “Eihän siinä yllytetä väkivaltaan.” Itse pidän tiukasti kantani.

Transsukupuolisista ainakin kolmannes, jopa lähemmäs puolet, on yrittänyt itsemurhaa. Transsukupuolisia kuolee jatkuvasti viharikosten uhrina – myös Suomessa, jossa sanaa “viharikos” ei juuri koskaan käytetä kuin rasistisissa rikoksissa, ei esim. vammaisiin kohdistuvissa henkirikoksissa.

Harvassa paikassa yllytetään eksplisiittisesti väkivaltaan transihmisiä kohtaan. Kyse on vihan ja halveksunnan ilmapiiristä, jota Mantilan kommenttikin edustaa. Transihmisiä ei todellakaan “pidetä pumpulissa” Suomessa, vaan he ovat yksi kaikkein eniten syrjittyjä vähemmistöjä, ehkä jopa syrjityin.

Jostain syystä nämä “vähemmistöjä pidetään pumpulissa”- ja “ei se mitään vihapuhetta ole” -ihmiset tuppaavat aina olemaan valkoihoisia, tervekehoisia, (nominaalisesti) kristittyjä hetero(cis)miehiä. Jännä sattuma.

Ja naisethan ovat Suomessa miesten kanssa tasa-arvoisia (tai jopa paremmassa asemassa), niinhän nämä ihmiset väittävät. No, ei tarvitse mennä edes Hommalle tai muuhun vastaavaan mediaan asti, ihan iltapäivälehtien kommenttipalstat riittävät, jos haluaa nähdä todella vastenmielistä naisvihaa, jopa naisiin kohdistuvaa vihapuhetta. Sitä ei tarvitse erikseen lehtien sivuille tuoda.

Misogynialla ja transfobialla mässäily ei todellakaan ole mikään “mainio lohkaisu” saati “liberaalia”, vaan ala-arvoista, häpeällistä toimintaa.

7 Responses “Transfobia ja naisviha ei ole vitsi”

 1. Veera says:

  Nyt on osuttu kyllä asian ytimeen! Itselläkin kun lähipiirissä on transihmisiä, aihe koskettaa todella läheltä. Jo ennestäänkin jalkoihin poljetun ihmisryhmän suora pilkkaaminen ei ole vitsi…

  • Joo, minullakin on paljon transihmisiä lähipiirissä ja kaukaisemmissa tutuissa. Suurin osa ihmisistä ei ymmärrä ollenkaan, että heidän kokemansa syrjintä (ja sen seuraukset) ovat ihan eri kaliiberia kuin useimpien muiden vähemmistöjen.

 2. “Läpällä heitin/vitsivitsi” ei ole koskaan muuta kuin huono tekosyy sille, että on loukannut toista ihmistä ja yrittää peitellä sitä toisilta ja itseltään. Kumma juttu, mutta enpä muista itse koskaan tunteneeni kiusausta sanoa noin. Olen kyllä joskus loukannut muita ihmisiä vahingossa/ajattelemattomuuttani, ollut nolo ja pyytänyt anteeksi. Koska niin kuuluu tehdä. Alkeellista. Päätoimittajan pallilta tuollaista ei saisi todellakaan huudella. :(

 3. Hanna-Riikka says:

  Tuossa asemassa olevan ihmisen pitäisi erottaa, mikä on huumoria, jota voi heittää väsyneenä kotona ja sitten naureskella sille yksikseen jos naurattaa, ja mikä taas sellaista, joka sopii edes puolijulkiseen, saati julkiseen tilaan…

 4. Jon says:

  Hei Maija,

  Rupesin tuossa miettimään, että mitenköhän Fingerporin viime presidentinvaalien aikaiseen “kakkonen on ykkönen” – sarjakuvavitsiin olisi suhtauduttu, jos sen olisi esittänyt joku päätoimittaja pääkirjoituksessa?

  Olisiko häntä syytetty homojen halventamisesta? Niinkin tuon Fingerporin jutun voi halutessaan tulkita. Tuolloin palautehan oli myönteistä ja Haavisto taisi ottaa lauseen mukaan kampanjaansakin.

  • Sanomaan vaikuttaa aina konteksti ja kontekstiin se, kuka sen sanoo. (Kalevan törkyquotti oli siinä mielessä esimerkillinen, ettei sitä voi juurikaan irroittaa kontekstistaan, koska sen ohessa ei ollut mitään muuta tekstiä.) Esimerkiksi jotkut homot kutsuvat toisiaan hinteiksi tai hinttareiksi ja tummaihoiset saattavat kutsua kaveriaan neekerisi. Se ei tarkoita, että näitä sanoja olisi hyväksyttävää muiden käyttää ilman lupaa.

   “Neekerit pitävät vesimelonista” olisi aika erilainen kommentti tummaihoiselta koomikolta, joka valokuvattaisiin syömässä vesimelonia, kuin oikeistopoliitikolta.

   Sellaisia sanoja on, jotka toisten mielestä ovat loukkaavia ja toisten eivät. Jotkut transvestiitit ja etenkin transsukupuoliset ovat OK termin “tranny” tai “transu” kanssa. Useimpien mielestä se on hyvin loukkaava. Jotkut naiset käyttävät termiä “pillu”, monen mielestä se on ällöttävä.

   “Ämmämäinen” ei varmaankaan ole kovin monen mielestä neutraali sana.

   Kun mies, joka ei tiettävästi kuulu mihinkään vähemmistöön, käyttää transfoobista ja misogyynistä sanastoa, kyse on valtadynamiikasta, kuten syrjinnässä yleensäkin.

   (Ei toki pidäö ajatella, ettei vähemmistön edustaja voisi koskaan sanoa mitään loukkaavaa omasta vähemmistöstään. Moni on sisäistänyt rasistisia, homofoobisia tai transfoobisia asenteita yhteiskunnasta, vaikka kuuluisi itse näihin vähemmistöihin. Hyvin monet naiset latelevat misogyynisiä ja seksistisiä kommentteja.)

Kommentoi
Name and Mail are required