Häpeämätön kilpailu: Arvostele romaanini lukematta sitä – voita se itsellesi!

Kaksi tietokirjoistani on aikoinaan arvosteltu isoissa sanomalehdissä ilman, että kriitikko oli lukenut kirjaa joko ollenkaan tai kokonaan.* Niinpä ajattelin järjestää kilpailun: arvostele pian ilmestyvä Häpeämätön-romaanini ilman että olet lukenut sitä! Ehkä sinullekin urkenee ura sanomalehden kirjakriitikkona?

Kilpailu on päättynyt.

Kirjoita 300-6 000 merkkiä pitkä arvostelu uudesta Häpeämätön-romaanistani, vaikka et ole lukenut sitä. (Jos jostain syystä olet, vaikka kirja ei ole vielä ilmestynyt, keksi päästäsi).

Parhaat arvostelut – osallistujien määrästä ja tasosta riippuen, vähintään 1 kpl – voittavat romaanin itselleen sen ilmestyttyä (postitus kaikkialle maailmassa). Halutessaan voi Häpeämättömän tilalle saada jonkin aiemmista romaaneistani. Ilmoitan voittajille sähköpostitse.

Arvostelun pitää perustua kirjan takakansitekstiin (eli päähenkilö ei voi esimerkiksi olla elefantti nimeltä Pertti). Myös tulevaa kirjatraileria (jonka pitäisi ilmestyä kilpailun voimassaoloaikana) voi käyttää hyväksi, mutta ei tarvitse.

Kaiken muun saat keksiä päästäsi, ihan millaisia juonenkäänteitä tai sivuhenkilöitä vain. Onko Häpeämätön eroottinen trilleri, kafkalaista absurdismia vai kenties lyyristä metafiktiota? Voit sisällyttää arvosteluun lainauksia tai viitata muihin kuvitteellisiin kritiikkeihin.

Arvostelun voi lähettää joko tämän blogipostauksen kommentteihin, minulle sähköpostitse tai omaan blogiisi (laita linkki kommenttina tähän postaukseen). Jos postaat arvostelun blogiisi, tee hyvin selväksi, että se on tehty lukematta kirjaa: tämä tieto ennen arvostelua, ei sen jälkeen. Pidätän oikeuden julkaista arvosteluita, myös ei-voittaneita, blogissani.

Arvostelun positiivisuus/negatiivisuus ei vaikuta voittomahdollisuuksiin – pelkästään ylistävästä kritiikistä lienee tosin vaikeampi saada hauskaa/mielenkiintoista. Törkeydet sun muut tietysti voidaan hylätä (päähenkilön saa haukkua idiootiksi, kirjailijan haukkuminen idiootiksi on eri asia).

Kilpailu päättyy 20.10.2013 15.11.2013 klo 23:59 Suomen aikaa. Kilpailuaikaa on pidennetty.

Jos et itse ole kiinnostunut osallistumaan, ehkä voit kuitenkin mainita kilpailun blogissasi, Facebookissa tai Twitterissä?

P.S. Edellinen kilpailuni on toki edelleen voimassa ja on niin kauan, kunnes oikea vastaus tulee. Ilmoitan toki blogissa, kun kilpailu on päättynyt, ja kuka sen voitti.

* Twitter-kirjani “arvosteltiin” Aamulehdessä sen ollessa vielä painossa, mitään arvostelukappaleita ei ollut saatavana; toisen lehden arvostelija ihmetteli eri kirjasta asioita, jotka olisivat selvinneet hänelle, jos hän olisi lukenut sen.

4 Responses “Häpeämätön kilpailu: Arvostele romaanini lukematta sitä – voita se itsellesi!”

 1. Maija Haaviston tuore romaani Häpeämätön jatkaa Haaviston rakkaita teemoja: yksilö sairastaa sairaassa yhteiskunnassa ja tappelee byrokratian ja omien ihmissuhteidensa kanssa. Häpeämätön pyrkii kaiketi olemaan oikea romaani, mutta siihen on piilotettu paljon implisiittistä julistusta. Kohderyhmäksi sopinevat ihmiset, jotka kärsivät jostain vakavasta sairaudesta tai heidän läheisiään. Voipa romaania toisaalta suositella myös terveydenhuollon ammattilaisten etiikan kurssin oheislukemistoksi tai Kelan byrokraattien pakolliseksi jatkokoulutukseksi.

  Häpeämättömän kaksi päähenkilöä Vesa ja Enna edustavat kirjailijan kahta puolta. Vesa on tukahduttanut lapsuuden intohimonsa ja rajoittanut itse elämäänsä. Enna taas edustaa vapautta ja riippumattomuutta – kunnes sairaus painaa hänet alas. Ennan sisar jää stereotyyppiseksi sivuhahmoksi pullantuoksuineen ja Pinterest-tauluineen. Enna on itse enemmän lihaa ja verta. Ehlers-Danlosin syndroomasta lukija oppii paljon (enemmän kuin haluaisi jopa), mutta lukija saa erityisesti näkökulmia siihen, millaista on elää vakavan sairauden rajoittamana ja silti täytenä ihmisenä.

  Nimi häpeämätön viittaa Ennaan ja hänen elämäntapaansa. Ulkopuolinen maailma näyttäytyy romaanissa ahdasmielisenä, ymmärtämättömänä ja suvaitsemattomana. Sankari-Enna taas on oikeuden puolesta taisteleva idealisti, joka ei suostu hänelle ehdotettuun häpeän taakkaan. Hänellä on heikkoja hetkiä, mutta hahmo on vähän turhan hyvä tuntuakseen todelliselta ja mukavalta. Lukija alkaa melkein toivoa, että Enna jättäisi Vesan ja Vesa saisi vanhoista tyttöystävistään vähemmän ärsyttävän kumppanin itselleen.

  Yllättävä loppuratkaisu toimii osana tarinan kaarta, mutta ei kyllä kestä kovin kriittistä tarkastelua. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut tiukempaa psykologista uskottavutta myös sivuhahmoilta ja jättänyt yliluonnollisilla elementeillä leikittelyn vähemmäksi. Mutta ehkäpä tämäkin johonkin lukijaan uppoaa.

  Paikoittain romaani on kuitenkin hauska, sen kieli vie mukanaan ja koko asetelma saa miettimään elämän oikeudenmukaisuutta tai sen puutetta. Mutama yksittäinen kohtaus tiivistää mainiosta suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pahimpia kipupisteitä. Mieleen jäi erityisesti absurdi mutta sangen todentuntuinen kohtaus ensiapuklinikalta.
  Maija Haavisto: Häpeämätön (sidottu, 208 sivua)

 2. Helena says:

  Maija Haaviston romaani Häpeämätön, on nimensä veroinen rohkea puolustuspuhe ihmisen oikeudelle elää, juuri sellaista elämää, kuin itse haluaa, sairauksista huolimatta ja niiden kanssa. Lukijalle jää mietittävää ja tunne, että itsekin voisi uskaltaa puolustaa oikeuksiaan vähän lujemmin. Häpeämätön välittää tietoa ja todistaa jälleen kerran sen, että harha hyvinvointiyhteiskunnasta on tiukassa, vaikka ihmisten omat kertomukset, puhuvat karusti toista kieltä, eriarvoistaminen ja systeemistä putoaminen käy liian helposti.

  Kirjassa maistuu Hollanti, sen avarampi näkemys ihmisyydestä, jota voisi hyvin soveltaa myös tiukkapipoiseen Suomeen. Heikoilla oleville Maija on oljenkorsi, joku osaa ja tekee, meidänkin puolestamme. Maijan äänessä kuuluvat, monen vaikeita sairauksia potevan kokemukset. Mikään ei ole itsestäänselvää, kaiken eteen joutuu tekemään enemmän töitä, kuin sairaana pitäisi. Häpeämätön välittää toivoa paremmasta, kaiken ei tarvitse olla huonosti, toivoa on. Kirja jonka lukeminen antaa tarpeellisen ja jämäkän näkökulman harvinaisryhmien elämästä. Maija on tienraivaaja, yhdessä olemme enemmän.

Kommentoi
Name and Mail are required