Lihaton loppuelämä

Tuhannet ihmiset viettävät tällä hetkellä lihatonta lokakuuta. Itselläni on nyt viidestoista sellainen meneillään, jos oikein laskin. Mutta niin kuin sanotaan: paras aika istuttaa puu on 20 vuotta sitten, ja toiseksi paras aika on nyt.

Viime viikolla ovensa avasi Amsterdamissa muutama vuosi sitten Haagiin perustettu De Vegetarische Slager eli “kasvispohjainen teurastamo”. Se on saanut lähes kulttimaineen: sitä on ylistetty New York Timesissä, sen tuotteita kokataan naistenlehdissä ja hienoissa ravintoloissa ja niitä myydään useissa tärkeissä hollantilaisissa supermarketketjuissa, yhteensä yli tuhannessa liikkeissä. Suomestakin löytyy yksi maahantuoja (ilmeisesti tukku).

De Vegetarische Slager tekee siis lihalta ja kalalta vaikuttavia tuotteita, jotka eivät sisällä kuolleita eläimiä. Lihankorvikkeiksi he eivät niitä halua kutsua, vaan lihattomaksi lihaksi. Tuotteet eivät ole suunnattu kasvissyöjille, vaan enemmänkin ihmisille, jotka haluavat syödä vähemmän lihaa. Ekologisuus ja eläinten suojelu on tosi iso juttu Hollannissa.

De Vegetarische Slager -kansi

Osa tuotteista on tehty soijasta, osa lupiinista, ei siis esimerkiksi gluteenista kuten seitan. Joissain on maitoa ja kananmunaa, eli kaikki eivät ole vegaanisia, mutta vegaanisten tuotteiden määrä on kasvussa. Uusimmat pekoni ja pihvi, joita en ole vielä ehtinyt maistaa, on tehty kokonaan vihanneksista, pääraaka-aineena herne. (Lähikauppaamme oli tullut muuten selvä DVS-“plagiaattituote”: vegaanisia, lähilupiinista tehtyjä suikaleita. Maku jäi kyllä paljon jälkeen.)

Firman menestyksen takana on ne kaksi asiaa, jotka yleensäkin: tuotteet ovat hyviä ja ne on markkinoitu taitavasti (lähes nollabudjetilla!). Kolmen Michelin-tähden ravintolan el Bullin kokki ei erottanut vegetuotteita lihasta. Jotkut tuotteet ovat varsin ovelia, kuten “jauheliha” joka näyttää täysin oikealta raa’alta jauhelihalta. “Savumakrilli” vasta onkin hämmentävää. Liikkeen nimi sekä Art Nouveau -henkinen porkkanaa teurastava tyttö logossa ovat vekkuleita ja herättävät kiinnostuksen.

Odotan mielenkiinnolla, alkaako De Vegetarische Slager joskus valmistaa vegaanisia juustoja. Suurin osa alan tuotteista on nimittäin äärimmäisen kuvottavia, vaikka Jenkeistä löytää käsittääkseni aika maukkaitakin tuotteita, esim. sulatettuna venyvä ja vanuva Daiya-juusto sekä oikeiden juustojen tapaan kypsytettyjä artisaanicashewjuustoja. (Maitotuotteet häviävät maussa yleensä aika suvereenisti cashewtuotteille.)

Moni on ihmetellyt, että miksi kasvissyöjä haluaa syödä jotain lihaa muistuttavaa. En ymmärrä kysymystä. Eivät kaikki haluakaan. Joillekin De Vegetarische Slagerin tuotteet ovat aivan liian aidon oloisia. Mutta ei monelle kasvissyöjälle lihan maussa ole mitään vikaa, kunhan se ei tule eläimestä. Itse syön melko paljon “lihatonta lihaa”, koska joudun olosuhteiden pakosta syömään varsin vähähiilihydraattisesti.

Parempi kysymys olisikin: Miksi syödä kuolleita eläimiä, kun ei tarvitse?

P.S. Näemmä myös Suomen televisiossa on hiljattain jekutettu lihattomilla nakeilla.

Kommentoi
Name and Mail are required