Vesittyneiden sielujen kapina

Minä ja aika moni muukin odotimme kovasti Pasi Ilmari Jääskeläisen kolmatta romaania Sielut kulkevat sateessa. Sellaisessa pettyy helposti, kun odottaa kovasti jotain, eikä ole edes ihan varma että mitä.

No, tässä tapauksessa ei tarvinnut pettyä. Sielut kulkevat sateessa on hyvin hämmentävä kirja, eräänlaista spirituaalista kauhua/urbaania fantasiaa, joka liikkuu etenkin loppua kohden niin huikeissa sfääreissä, että voisi helposti mennä monikin asia pieleen, mutta ei mene.

Sielut kulkevat sateessa -kansi

Mitä kirjasta sitten voisi kertoa spoilaamatta? No, se kertoo sieluista jotka kulkevat sateessa. Ei kuvaannollisesti vaan konkreettisesti. Juditista, joka vaihtaa nuutuneen avioliiton ja homeisen terveyskeskuksen Jyväskylässä luksustyöpaikkaan Helsingissä. Työn junailee hänelle uskovainen lapsuudenystävä Martta, jonka Juditia palvova Mauri-poika on kuolemansairas, ja Martan kauhuksi myös vankkumaton ateisti.

Sieluja ja kehoja yhtä lailla hoivaava F-Remedium tosin odottaa työntekijöiltään uskonnollisuutta – valitulla uskonnolla ei ole väliä – ja tämä on hienoinen ongelma. Sieluihin ja jumaliin liittyvät jutut eivät myöskään välttämättä edusta minkäänlaista hyvyyttä. Järjestäytyneillä ateisteilla taas saattaa olla aika hurjia, suorastaan uskomattomia, tietoja. Ja hometta, sitä tulee kyllä vielä vastaan aivan riittämiin.

Nettimainoksissakin esiintynyt tagline “Taivaassa on jotain, mutta se ei ole Taivaan Isä” kertoo tästä kirjasta melkein kaiken olennaisen.

Hieno ja uniikki lukukokemus, vuoden aivan kärkeä. Mielestäni nousi ihan uudelle tasolle Jääskeläisen aiemmista kirjoista. Kirjan visuaalinen asu on myös hieno – kansi ei minusta erotu hirveästi edukseen, mutta liepeen alta paljastuu ihanan tummanpunainen kirja, jonka selässä on lonkerohirviöitä. Toivottavasti tämäkin kirja kääntyy myös muille kielille.

Joidenkin mielestä kirjaa olisi pitänyt tiivistää yli 500 sivun pituudestaan, mutta minusta pituus oli hyvä näin. Jos jostain en pitänyt, niin Juditin naiseuden kuvaus ei aina tuntunut aidolta tai uskottavalta.

Kommentoi
Name and Mail are required