Tuhat ja yksi itsemurhaa

Carlos Janinin Itsemurhan sanakirja on erikoinen kirja. Nimensä mukaisesti se on sanakirjamuotoon kirjoitettu teos, lähinnä historiikki, itsemurhasta. Kirja on kuitenkin selvästi tarkoitettu lukuteokseksi, ei hakuteokseksi (ainakin normaali-ihmisen kirjahyllyssä, suisidologit sitten erikseen).

Itsemurhan sanakirja -kansi

Valtaosa hakusanoista on ihmisten nimiä (oikeita tai fiktiivisiä), joko itsemurhan tehneitä, sitä ahkerasti tai mieleenpainuvasti yrittäneitä tai esimerkiksi paljon aiheesta kirjoittaneita tai maalanneita. Alunperin espanjalaiseen kirjaan on käännöksen myötä lisätty myös suomalaista sisältöä. Joukosta löytyy jonkin verran myös esimerkiksi itsemurhakeinoja.

Kirjaa voisi pitää jossain määrin romantisoivana, sillä siinä on paljon mm. runoilijoita ja lainauksia itsemurhaa ylistävistä runoista. Toisaalta se on toki myös raadollinen ja kertoo kärsimyksestä sekä monista (usein karmaisevalla tavalla) epäonnistuneista itsemurhayrityksistä.

Kirja ei tuomitse tai analysoi asioita psykologisesta näkökulmasta, onhan se pohjimmiltaan ensyklopedinen teos ja lähinnä sosiologis-dokumentaarinen. Filosofista näkökulmaakin on psykologista tai lääketieteellistä enemmän. Mielenkiintoisinta kirjassa ovat itsemurhien perustelut, esimerkiksi filosofit, jotka ovat sanoneet itsemurhan olevan hyvä tai lähes pakollinen asia.

Keille tämä kirja on tarkoitettu? Se on hyvä kysymys. Historiafriikeille. Ehkä myös kirjallisuustieteestä yms kiinnostuneille, sillä kirjassa on tästä aiheesta paljon. Ihmisille, jotka lukevat mielellään mielenkiintoisia tietokirjoja. En ehkä suosittelisi antamaan sitä lahjaksi masentuneelle kaverille, vaikka se ei opaskirja olekaan.

Olen jo kauan ennen tätä kirjaa miettinyt, miksi esimerkiksi näytelmissä tehdään niin järjettömän paljon itsemurhia. Kirja havainnollisti tätä hyvin, vaikka yksi kuuluisimmista (Hedda Gabler) siitä jostain syystä puuttuikin. Keksin myös joitain muita puuttuvia asioita, kuten Church of Euthanasia. Aika länkkärivoittoistahan sisältö on, vaikka kyllä esim. Intian itsemurhaepidemiat mainitaan.

Disclaimer: Tämän kirjan on julkaissut oma kustantajani RADIUM-kirjat (tai siis julkaisee; se ilmestyy aivan pian, mutta tätä ennen sen voi ennakkotilata). Olen osallistunut kirjan suomalaisen käännöksen oikolukuun, mutta en varsinaiseen editointiin enkä koe olevani jäävi arvioimaan sitä.

3 Responses “Tuhat ja yksi itsemurhaa”

  1. Heikki says:

    Epäonniset itsemurhayritykset olisi ollut mielenkiintoisempi aihe.

Kommentoi
Name and Mail are required