Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat

Joskus oli vitsejä tyyliin “Yksi kolmesta kärsii ripulista. Loput nauttivat siitä.” Ei ehkä hervottoman hauskaa, mutta valaisee hyvin sanaa “kärsiä”, jota käytetään usein synonyymina sairastamiselle.

Ripulista varmaan kärsitäänkin (paitsi ehkä jos on ulostefetissi?). Samoin migreenistä, kroonisesta kivusta, oksentelusta sun muusta.

Sen sijaan monissa tilanteissa tämä sana on ongelmallinen, siinä missä “sairastaakin”. “N.N. kärsii Aspergerin syndroomasta” tai “sairastaa Aspergerin syndroomaa” on monen mielestä loukkaava ilmaus. Asperger löytyy kyllä sairausluokituksesta, mutta monen Asperger-ihmisen mielestä se on ominaisuus, eivätkä he siitä kärsi.

Eräs Googlen löytämistä “Asperger-kärsijöistä” on Steven Spielberg. En tiedä onko Spielbergillä oikeasti Asperger, mutta jos on, eiköhän siitä ole hänelle ollut enemmän hyötyä kuin “kärsimystä”.

Monet ovat myös sitä mieltä, että Downin syndroomaa ei sairasteta (vaikka ilmaus onkin vakiintunut), koska se ei ole sairaus. Tästä on joillain netin perhe/vauvafoorumeilla riidelty.

Downin syndroomaan liittyy toki monia liitännäissairauksia, kuten sydänviat ja kohonnut joidenkin autoimmuunisairauksien riski. Varmasti kuka tahansa Down-ihmisiä tunteva on kuitenkin sitä mieltä, että Downin syndroomasta ei “kärsitä”.

One Response “Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat”

  1. Pinatapai says:

    Tuskinpa siitä ainakaan kaikki automaattisesti kärsii… Jotkut on vain niin mustavalkoisia: Jos Downista ei voi nauttia, niin pakkohan siitä on kärsiä. (Juu, näinkin idioottiin kommenttiin olen törmännyt…)

Kommentoi
Name and Mail are required