Kesä Kontulassa

J. Pekka Mäkelä tunnetaan paremmin scifiromaaneistaan, mutta Muurahaispuu ei ole scifiä, vaikka siinä slipstream-elementtejä onkin. Fyysikko Kari palaa Kontulaan siivoamaan lapsuudenkotiaan ennen Brysseliin muuttoa, sillä isä ei ole enää tulossa sairaalasta kotiin. Perhe ei ole ollut kaikkein onnellisin: Maiju-siskon lupaava viulistin ura katkesi ikävästi ja Sini-sisko katosi toimittuaan äidin omaishoitajana. Vaarilla ja isosedällä on epäilyttävä menneisyys sodan tiimellyksessä.

Kontulasta Kari löytää paljon lapsuutensa asioita, niin muistoja kuin konkreettisiakin, mukaan lukien koulukaveri Iriksen, johon hän aikoinaan oli ihastunut. Iris on kyllä vieläkin oikein viehättävä. Jotkut asiat eivät tosin ole niin kuin ne muisti ja toiset voivat tuoda ikäviä yllätyksiä.

Jokainen luku alkaa kuvitteellisilla Facebook-päivityksillä, jotka tuntuivat uskottavilta, mutta hieman tylsiltä ja turhilta. Muutenkin kirja on vahvasti mukana nykyhetkessä: siinä puhutaan mm. Ikuisen Vapun aukiosta sekä “hompansseista” (Hommaforumin käyttäjistä).

Mäkelälle tyypilliseen tapaan musiikki ja tiede ovat mukana, ihmissuhdesäätöjä riittää ja myös seksuaalisuutta, etenkin homoseksuaalisuutta käsitellään paljon. En vain ole koskaan oikein päässyt sisään näihin Mäkelän kirjojen säätöihin. Potentiaalisten ja (osittain) toteutuneiden ihmissuhteiden määrä tuntuu liian suurelta, varsinkin kun suhteet eivät yleensä ole niin olennaisia tarinalle.

Muurahaispuussa ei sinänsä tapahdu paljoa, se on pitkälti tunnelmointia, perhedraamaa, arkielämää, juttelevaa dialogia ja unia, jotka ovat juonen kannalta olennaisia. Tämä ei minua niin haitannut, mutta silti olisin kaivannut kirjalta suurempia yllätyksiä ja käänteitä sekä enemmän ratkaisuja sivujuoniin. Kirjassa on runsaasti kaikkea, ei välttämättä liikaa, mutta yksikään asia ei nouse kirjassa riittävän tärkeäksi.

Suomen sota- ja poliittinen historia näyttelee romaanissa melko isoa roolia, joten sitä voi suositella erityisesti niistä kiinnostuneille, sekä Kontulassa asuneille. Myös maahanmuuttokriittisyys-kriittisyys on vahvasti mukana.

Kommentoi
Name and Mail are required