Manala, HEL

En oikein osannut päättää, hankkiako Laura Gustafssonin Huorasatu, kun arvostelut olivat olleet niin ristiriitaisia. Sitten luin erään arvostelun (jota en enää onnistu löytämään) ja oli pakko hankkia kirja. Kannatti.

Huorasatu-kansi

Huorasatu on bisarri, postmoderni satu, joka lainaa paljon myyttien maailmasta, erityisesti Kreikan mytologiasta. Eräs päähenkilöistä on rakkauden jumalatar Afrodite, joka on melkoinen pissisbimbo. Muut ovat kaksi kaverusta Milla ja Kalla, jotka alkavat huorata. Lisäksi tavataan mm. Persefone, Ares, Aadam ja kostottaria sekä käydään mm. Kuolemassa, Manalassa (siis baarissa) ja Thaimaassa.

Romaanissa riittää paitsi seksiä, myös aivan holtitonta väkivaltaa. Niin holtitonta, että jossain vaiheessa se oikeastaan lakkaa olemasta väkivaltaa. Tämä ei ehkä myöskään kirjasi, jos olet allerginen puhekielelle, slangille ja kiroilulle.

Joissain arvosteluissa kirjaa on syytetty siitä, ettei siinä ole juonta. Olen eri mieltä. Juoni vain on yhtä absurdi kuin muukin kirja, mutta ei se tarkoita, ettei sitä olisi. Ihan lopussa draaman kaari alkoi kyllä kärsiä.

Gustafsson on näytelmäkirjailija ja se tulee kirjassakin selvästi esiin. Osa kirjasta on jopa kirjoitettu näytelmämuotoon. Lisäksi dialogi on sen ehkä parasta antia.

Muutenkin Gustafssonin persoona tulee vahvasti läpi. Ei ole epäilystäkään, ettei kirjaa ole kirjoittanut feministi ja vegaani, jolle eläinten oikeudet ovat tärkeitä. Eräässä romaanin luvussa Gustafsson jopa siepataan henkilöksi itse kirjan sivuille.

AFRODITE: On, mutta maailmassa on tehtävä kompromissejä. Ihmiset on kovapäisiä.
NONO: Onneksi pään voi leikata irti.

4 Responses “Manala, HEL”

  1. AnneVee says:

    Kannattaa lukea myös uudempi tuotos, Anomalia.

    • On lukulistalla, aihe on paljon mielenkiintoisempi kuin tässä. :-> Ulkomailla asuminen vain rajoittaa luettavien suomalaisten kirjojen määrää. Jos en saa tätä kirjastosta seuraavalla Suomen reissulla kuukauden päästä, pitää pyytää synttärilahjaksi.

  2. Hanna-Riikka says:

    Loistava kirja. Erilaista kuin kukaan muu Suomessa tekee.

Kommentoi
Name and Mail are required