Hieman epätavallisempi kirjailijamuistelma

Jennifer Finney Boylan (ent. James Finney Boylan) on Suomessa tuntemattomaksi jäänyt, mutta Yhdysvalloissa varsin menestynyt kirjailija. Ei siis ihme, että hänen muistelmansa She’s Not There on huikean hyvin kirjoitettu ja sekin noussut menestykseksi kotimaassaan.

Jo lapsuudessaan Jim koki olevansa tyttö. Samoin kuin edellisen lukemani transmuistelman kirjoittaja, hänkin kuitenkin uskoi, että rakkaus voisi parantaa hänen transsukupuolisuutensa. Hän oli väärässä.

Boylanista tuli kirjailija, kirjoittamisen opettaja ja pianisti. Hän meni naimisiin elämänsä rakkauden Gracen kanssa ja sai kaksi lasta. Hänen olisi pitänyt olla onnellinen, mutta jokin hänen sisällään ei vain ollut kohdallaan.

She’s Not There on hyvin vahvasti kohtauspohjainen muistelma. Jotkut kohtaukset ovat hyvinkin lyhyitä, alle puoli sivua. Boylanilla on vahvasti oma tyylinsä, jota on vaikea kuvailla. Se on usein hauska, joskus ironinen, toisinaan hyvin surullinen. Sellainen, että tekee mieli lukea ääneen parhaita paloja.

Kirjassa on myös paljon mielenkiintoista tietoa sukupuolesta, esimerkiksi miten estrogeeni muuttaa Boylanin ajatusmaailmaa ja jopa aistikokemuksia. Boylan on sen verran androgyyninen, että hän pystyy elämään jonkin aikaa välillä miehenä ja välillä naisena, riippuen vaatteista ja ovatko hänen pitkät hiuksensa auki vai kiinni. Ei ehkä yllätä, että autokaupassa miestä ja naista palvellaan aivan eri tavoin.

Boylanin elämälle kävi lopulta varsin hyvin. Työpaikalla ei ollut ongelmia, vaimo jäi ja alun perin erittäin häkeltynyt miespuolinen paras ystävä, kirjailija Richard Russo, pysyi hänkin parhaana ystävänä. Myös Grace ja Richard pääsevät ääneen kirjan lopussa.

Kirjaa voi suositella kaikille laadukkaiden muistelmien ystäville, vaikka ei olisikaan mitään erityistä kiinnostusta transsukupuolisuuteen.

Kommentoi
Name and Mail are required