Vessajuttuja

Yksi olympialaisten puhuttaneimpia asioita on olleet Sotshin hotellien vessat. Niissä on väitetysti kameravalvonta ja netti on täynnä kuvia (joskin iso osa väärennöksiä), joissa on mm. puoliksi seinän sisään, vierekkäin tai väärin päin asennettuja pönttöjä. Joku totesikin, että toimittajat laitetaan puhumaan vessoista, jotta he unohtaisivat puhua ihmisoikeuksista.

Vessojen ja puhtaan veden puute on valtava ongelma monissa kehitysmaissa. Vessat voivat kuitenkin olla ihmisoikeuskysymys myös länsimaissa, mistä olen kirjoittanut muutama vuosi sitten. Minusta ei ole oikein, että vangit joutuvat pissaamaan ämpäriin maassa, jossa kaikilla on yleisesti oikeat vessat.

Ei myöskään ole oikein makuuttaa vanhuksia vaipoissa, jos he voisivat käydä vessassa. Kun tein juttua hollantilaisesta Hogeweyk-dementiakylästä, minulle kerrottiin, että heillä kuluu inkontinenssitarvikkeita paljon alun perin arvioitua vähemmän, koska vanhukset viedään vessaan ennen kuin he pissaavat housuun. Vaippojen käyttäminen ei ole vain ajatustasolla inhottava (mitä itse pitäisit ajatuksesta?), vaan lisää infektioiden ja makuuhaavojen riskiä.

Julkiset vessat ovat piinaa monille transsukupuolisille, joko siksi, että he “eivät mene läpi” sukupuolensa edustajina tai koska ympäristö tietää heidän “entisen” sukupuolensa, kuten kouluissa. Yhdysvalloissa asiasta on ollut monia oikeusjuttuja.

Sukupuolineutraali vessa olisi tietysti ratkaisu tähän, vaikka aika vähän niitä vielä on. Hiljattain olin tapahtumassa, jossa vessat oli kyltitetty butch”, “femme” ja “neutral” (vai neutri?). Se tuntui sinänsä hassulta, koska butch kuitenkin käsittääkseni viittaa aika selvästi nimenomaan maskuliiniseen naiseen, eikä maskuliinisuuteen yleisesti…

Suomessa on runsaasti esteellisiä vessoja, myös julkisissa kiinteistöissä, jotka muuten ovat esteettömiä. Tämä tuottaa monille vammaisille jatkuvia ongelmia, kun he joutuvat miettimään, pystyvätkö käymään ensin teatterissa ja sitten suosikkiravintolassaan, jos kummassakaan ei pääse vessaan. Usein tämä tarkoittaa tahallista liian vähän juomista.

Myös vuoteenomat ihmiset monesti juovat liian vähän tai jättävät vessaan menemisen liian viime tinkaan siksi, että heillä ei ole tarpeeksi avustajatunteja, tai he kyllä pääsevät vessaan, mutta se vie niin paljon voimia, että sitä tekee mieluummin mahdollisimman vähän. Tähän liittyy terveysriskejä, kuten kuivuminen, virtsatietulehdus ja rakon/suolen “laiskistuminen”.

Myös suolistosairauksista tai virtsarakon toimintahäiriöistä kärsivät joutuvat usein miettimään reissunsa tarkasti sen suhteen, pääseekö siellä tarvittaessa pian vessaan. Suomessahan on otettu käyttöön vessapassi, jolla suolistosairauksia sairastavat voivat pyytää päästä esimerkiksi myymälän wc:hen, joka normaalisti on vain henkilökunnan käytössä. (Jos kärsit suolisto- tai rakkovaivoista ja olet lisäksi pyörätuolissa, kuten monet MS-potilaat, menee asia toki entistäkin hankalammaksi.)

Vessa-asioista ei ole tapana puhua ääneen, joten moni kieltäytyy kutsuista vain siksi, että vessakäynnit menevät liian monimutkaisiksi tai ei ole varma, saako hoidettua ne kunnialla.

Kaikki meistä tarvitsevat vessoja, joten aiheesta pitäisi voida myös puhua julkisuudessa.

Kommentoi
Name and Mail are required