Laikukas, kalju tai amputoitu malli?

Eilen luin Iltalehden sivuilta mielenkiintoisen jutun Yhdysvaltojen Huippumalli haussa -ohjelman osallistujasta Chantelle Youngista, joka kärsii vitiligosta eli valkopälvestä. Tämä autoimmuunisairaus tuhoaa ihon pigmentin ja aiheuttaa siten valkoisia läiskiä ihoon, jotka tummaihoisen naisen hipiässä toki erottuvat erityisen hyvin. Hän on kuitenkin tehnyt näistä läiskistä “tavaramerkkinsä”.

Tämä oli minusta hyvin mielenkiintoista. Vitiligo on sinänsä täysin vaaraton sairaus, mutta käy monesti pahasti itsetunnolle, kun ihmiset kadulla tuijottavat. Chantellekin oli kärsinyt jopa itsemurha-ajatuksista. Varmasti moni nuori tyttö miettii, että haluaisi olla vaikkapa malli, mutta sairaus estää sen.

Toinen vaaraton mutta itsetuntoa latistava autoimmuunisairaus on alopecia areata, jossa hiuksia lähtee paikoittain, koko päänahasta tai jopa koko kehosta silmäripsiä ja häpykarvoja myöten. Malli ja näyttelijä Georgia Van Cuylenburg on kuitenkin onnistunut säilyttämään suosionsa, vaikka menetti hiuksensa, kulmakarvansa ja ripsensä. Mallipomot halusivat hänen pitävän alopecian salassa, mutta Georgia on ollut siitä avoin, vaikka käyttääkin välillä peruukkia.

Yhdysvaltojen Huippumalli-kilpailun voittaja CariDee English sairastaa kolmatta autoimmuunia ihosairautta, psoriasista, josta kärsii useampi prosentti ihmisistä. Psoriasiksesta on ollut Englishille paljon enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta hän antoi ottaa itsestään kuvia sairauden kanssa ja ryhtyi sittemmin psoriasislääkefirman malliksi.

Minun nuoruudessani ilkuttiin silmälaseja ja aikuisenakin olen saanut lukemattomia kertoja kuulla “hanki piilarit” (en hanki). Varmasti ilkkujia löytyy vieläkin, mutta yhä enemmän myös niitä, joiden mielestä silmälasit parantavat ulkonäköä tai imagoa. Enpä olisi nuoruudessani arvannut, että joskus olisi muotia pitää vahvuudettomia “feikkilaseja”!

Muistan kyllä ilahtuneeni, kun näin teininä Seventeen-lehden kannessa mallin, jolla oli hammasraudat. Tosin ensimmäistä kertaa näin tapahtui ilmeisesti jo vuonna 1979.

Joskus mallit olivat “tusinatavaraa” kuten Barbiet, mutta nykyään arvostetaan etenkin erikoisempaa ulkonäköä. Saimi Nousiainen (nyk. Hoyer) tunnettiin jo 90-luvulla siitä, että hän oli ajellut kulmakarvansa pois. XL-malleja (vaikka yleensä he ovatkin suhteessa kovin kevyitä verrattuna oikeasti lihaviin ihmisiin) näkee yhä enemmän. Yhdysvalloissa on useampi jalka-amputoitu malli kuten Rebekah Marine, Alex Minsky ja TED-puhujana ja urheilijanakin tunnettu Aimee Mullins.

People-lehti valitsi hiljattain Oscar-palkitun näyttelijä Lupita Nyong’on tunnetussa vuosiäänestyksessään “maailman kauneimmaksi ihmiseksi”. Tämä oli jo toinen kerta, kun erittäin lyhyttukkainen tummaihoinen nainen pokkasi tämän tittelin, edellinen oli toinen oscaritar Halle Berry vuonna 2003. Tämäkin on minusta hyvä merkki sen suhteen, että kauneusihanne ei ole enää niin rajoittunut kuin joskus.

Tietysti vielä lienee paljon matkaa siihen, että People-lehden maailman kaunein ihminen olisi lihava tai vaikkapa aknea sairastava.

Kommentoi
Name and Mail are required