Internetin nurja puoli

Artikkelien kommentit tunnetaan usein Internetin pimeänä puolena tai kaatopaikkana, josta kannattaa pysyä kaukana. Niinhän se on. Kommentit ovat usein vain yksinkertaisesti typeriä, mutta seassa on paljon erilaista propagandaa (joskus maksettuakin), misinformaatiota, rasismia, ableismia, homo/transfobiaa ja etenkin naisvihaa. Naisvihaa löytyy aivan loputtomasti.

Onko kommenttien lukematta jättäminen ratkaisu tähän? Omia hermojaan sillä toki säästää, mutta itse ongelmaa se ei ratkaise. Kommentteja kirjoitetaan ja niitä myös luetaan.

Joidenkin tutkimusten mukaan artikkelien törkykommentit voivat vaikuttaa lukijoiden käsitykseen itse artikkelista. Muistelen nähneeni hiljattain myös tutkimuksen, joiden mukaan ne vaikuttaisivat lehtien käsitykseen omista artikkeleistaan, mutta en nyt löydä sitä.

Mitä asialle sitten voi tehdä? Jotkut saitit ovat ratkaisseet asian poistamalla kommentit käytöstä, tai eivät ole sallineet niitä lainkaan. (Tämä voi jopa lisätä kävijämääriä yl. Atlanticin artikkelin mukaan.) Toiset kuvittelevat, että jos pitää kirjautua omalla nimellä (esim. Facebook), kommentit ovat fiksuja. No, ovat ne ehkä hieman vähemmän täynnä silkkaa törkyä, mutta eivät ne juuri fiksummiksi muutu.

Eräs ratkaisu on käyttäjien oma moderointi, eli kommentteja voi pisteyttää. Huonoimmat pisteet saaneet katoavat näkyvistä kokonaan. Tunnetuin esimerkki tällaisesta on Slashdot. Myös esimerkiksi suosittu Imgur-saitti toimii näin. Mikään täydellinen ratkaisu tämä ei tietysti ole. Hyvät kommentit hukutetaan, jos moni on niiden kanssa eri mieltä. Ja törkyäkin saatetaan peukuttaa ylöspäin.

Eräällä kotimaisella iltapäivälehdellä on käytössä peukkusysteemi, jossa viestejä voi peukuttaa ylös, mutta ei alas. En ole keksinyt tälle mitään käyttöä, sillä peukutus ei tunnu vaikuttavan mihinkään. Kaikki moderaatiosta läpi päästetyt viestit näkyvät kyllä ja samassa järjestyksessä.

Guardianissa voi valita kommenttinäkymän, jossa näkyy ainoastaan toimituksen valikoimat huippukommentit. Sieltä löytyykin usein todellisia ajatuksia herättäviä timantteja, mutta toisaalta kohtuullisen mielenkiintoinen tavara ei sinne päädy.

Yksi, ehkä turhankin itsestäänselvä ratkaisu olisi, että moderoitujen sivustojen moderaattorit skarppaisivat. Useimpien kotimaisten lehtienkin kommentit ovat moderoituja – ja silti seassa on törkyä. Ilmiselvät kunnianloukkaukset moderoidaan pois, mutta ihmisryhmän kunniaa ei voi loukata (kiihotus kansanryhmää vastaan on toki olemassa, mutta eri asia). Niinpä monia ihmisryhmiä vastaan sataa törkyä, kuten muslimit/maahanmuuttajat ja naiset.

Tässä lainaus esimerkkikommentista, johon törmäsin tänään, ilman erityistä etsimistä: “Yksinhuoltajat ovat TODELLINEN UHKA muille parisuhteille ja minä en ainakaan halua kiimaisia narttuja kutsua esim. perhejuhliin, koska monen tuttavaperheen kohdalla on käynyt “köpelösti”.

Miksi tällainen asiaton kommentti oli mennyt ko. lehden moderoinnista lävitse? Jotta herätetään keskustelua ja saadaan enemmän klikkejä ja sivunlatauksia? Vai sahataanko sittenkin omaa oksaa?

Tähän blogiin tulee aina ajoittain, onneksi harvoin, asiattomia kommentteja (mm. eräs jonka mielestä oli asiallista kritiikkiä kutsua ihmisiä (ei siis välttämättä minua) “ihan saatanan tyhmiksi ja läskiksi huoriksi”). Yleensä en päästä niitä moderoinnista läpi, koska ne eivät tuo mitään keskusteluun.

On väärä asenne suhtautua nettikommentteihin niin, että “ne nyt vain ovat törkyä, älä lue”. Se menee liian lähelle sitä asennetta, että “koulukiusaaminen nyt vain on väistämätöntä, älä välitä siitä liikaa”. Asialle voi ja pitää tehdä jotain. Jos olet sisällöntuottaja, haluatko sivuston jolle tuotat sisältöä olevan törkykokoelma?

Törky ruokkii itseään eikä sitä ole pakko kenenkään katsella. (Ei moderaattorinkaan, jos laittaa vaikkapa IP-blokin kun alkaa tulla riittävästi visvaa samasta osoitteesta, harva jaksanee alkaa vaihdella IP:tään, jos kommentit eivät kuitenkaan päädy näkyville.) Ihmisryhmien halveeraaminen ei ole sen asiallisempaa kuin yksilöidenkään, vaikka juridisesti siihen ei yleensä voikaan puuttua.

2 Responses “Internetin nurja puoli”

 1. Leena Lumi says:

  Nimenomaan noin, että törkykommentteihin ei suhtauduta, että ‘pojat ovat vain poikia’, kun vaikka tappavat naapurin kissan. Olen jopa kuullut, että ‘pojat ovat vain poikia’, kun kyseessä on ollut raiskaus!

  Minulle on nyt käynyt niin, että olen saanut pahimmat häiriköt kimpuuni facen puolelta, paris ilmiselvästi sairasta äijää. En ollut alussa mitenkään tarkka, ketä otin kaverikseni ja niinpä siinä sitten kävi näin. Toinen jutuista meni poliisille asti, sillä se oli niin törkeä. Tämä on outoa, sillä en tee facessa muuta kuin linkitän sinne omat bogijuttuni eli pääasiassa kirjoja. Toisekseen minusta face ei ole mikään paritussivusto, kuten jotkut tuntuvat luulevan. Kolmanneksi jos se sitä olisikin, mitä en usko, minulla näkyy heti ensitiedoissa, että olen avioliitossa.

  Ensimmäisen kerran sain outoa kommenttia blogiini yli viiden vuoden jälkeen eli tänä vuonna. Toisen julkaisin mitään ajattelematta, vaikka se tuli kauniiseen rakkausrunoon ja syytti minua stalinismin kannattamisesta. Runo oli Oksasen kaunis Kaksi vanhaa omenapuuta. Toisen jätin julkaisematta -tietysti. Se koski Elvi Sinervon runoa Natalia vuodelta 1948. Sain toisen lähettäjän auki ja sieltä löytyi sellainen äärioikeistolainen jutska. Eilen huomasin, että sen sivut oli suljettu joko viranomaistan tai henkilöiden itsensä toimesta.

  Vaikka olen aina kannattanut nimimerkkikirjoittelua, myönnän, että runsas viisi blogivuottani on muuttanut kantaani. Nimettömyyden suojista huudellaan ihan mitä vain. Minusta jos on jotain mieltä, pitää myös nimellään seisoa asiansa takana.

  Kuten toteat: Törky ruokkii itseään, joten en sitä enää julkaise. Ihan nollatoleranssi törkyviesteille. Ja kunpa nuo anonyymit viestittelijät ymmärtäisivät, että virkavalta saa heidän yhteystietonsa, vaikka viesti olisi lähetetty minkä tahansa anonyymiyden takaa. Ei, eivät he tajua edes sitä.

  Hyvä aihe!

Kommentoi
Name and Mail are required