Niljakas nykymaailma

Vaihteeksi runokirja-arvostelu, kun huvitti sellainen kirjoittaa. Minulla on kaikki Yrjänän viisi runokirjaa, yhdessä ne muodostava melkein kolmasosan runokirjakokoelmastani. Angelus on jossain määrin erilainen kuin edeltäjänsä.

Yrjänän kieltä pidetään usein vaikeaselkoisena, mutta monissa Angeluksen runoissa ei ole mitään “tajuttavaa”. Se on kirja nykymaailmasta – Matti ja Teppo esiintyvät peräti kahdessa runossa – squirtbukkakelepakoista, fraktaaleista ja kapitalisteista. Räkäinen, visvainen ja rujo kokoelma, joka ei juuri lähde peittelemään yhteiskunta- ja mediakritiikkiään.

Toki CMX:n musiikistakin tutut uskonnolliset ja mytologian vertauskuvat, historia, mystiikka ja erotiikka ovat tässäkin läsnä. Myös Angeluksesta löytyy kauniita sanoja, visionäärisiä unia, monikerroksisia metaforia ja intertekstuaalisuutta. Välillä katsotaan omaan itseen, pieniin asioihin lähellä. Niistä muodostuu kontrasti: yhdessä runossa kansanmurhaa, toisessa kotipihan karhunvatukkapensaita.

Ja kun katselen television puhuvia irtopäitä
koko piilotettujen toiveiden hylkyaukkoa,
söpöjä vampyyreja ja lipeviä valtiomiehiä,
jumalaisia popikoneja, jotka pumppaavat minut täyteen
omaa mätää olemistani
vaivun yhä syvemmälle lihaani, ja
siellä se on kaikki in plain view to see

Me olemme tämän panoptikonin ryysyköyhälistö,
joka diggaa tanssia, laulaa ja syödä
      tampata käsiä yhteen kun joku putoaa

Jos löytäisi ohjaamon
se olisi tyhjä
nurkassa ehkä lojuisi joku kuolaava imbesilli
jyrsimässä viimeistä kädentynkäänsä

Kirjasta jää sellainen tunne, että se olisi kaivannut enemmän editointia/kustannustoimittamista. Toki se on rosoisempi ja raa’empi kuin Yrjänän muut teokset, mutta pelkästään väärinkirjoitettuja sanoja (tuskin ainakaan kaikki tarkoituksella) löytyi monta. Muutenkin tuli useasti sellainen tunne, että kirjasta olisi saanut paremmankin.

P.S. Kansikuva puuttuu, koska en saa näin lyhyeen postaukseen noin pitkää blockquotea ja kuvaa ilman, että leiska menee itsensä kanssa solmuun.

Kommentoi
Name and Mail are required