Hollywoodia ja self helpiä romaanina

Nicholas Montemaranon bestselleri The Book of Why on kirjoja kilohintaan -ostokseni. Huomaa kyllä, että kyseisellä kerralla tapahtumassa ei ollut juuri mitään fiksuja ei-genreromaaneja, kun olen ostanut tämän. Tätäkin voisi toki pitää maagisena realismina, mutta sitä ei yleensä taideta laskea genrekirjallisuuteen.

The Book of Why

Kirjan lähtökohta on sinänsä kiinnostava. Eric Newborn kirjoittaa The Secret -henkisiä motivaatio/self help -kirjoja. Miten saat kaiken mitä haluat. Hänellä on laaja fanikunta, mutta hänelle itselleen kaikki “ajatustaiat” ovat enemmänkin OCD:tä. Kun Ericin vaimo kuolee, hänen omat ajatuksensa ja kirjansa alkavat tuntua vierailta ja hän eristäytyy koiransa kanssa Martha’s Vineyard -saarelle.

Sitten valitettavasti mennään Hollywood-tyyppisen pseudospirituaalisen hötön puolelle. Seuraa romanttista vipinää ja entä jos nämä Law of Attraction -höpötykset ovat sittenkin totta?

Henkilöhahmot tuntuvat alussa kovin teennäisiltä. Koko ajan muistaa olevansa lukemassa romaania, joka tuntuu kovin väkisin väännetyltä. Välillä mukana on myös Ericin aikoinaan pitämiä parin sivun inspiraatiopuheita, jolloin alkaa vain etsiä, milloin kursiivi loppuu ja viitsii taas jatkaa lukemista.

Loppua kohden kirja alkaa muuttua aidommaksi. Siihen pääsee sisään paremmin, vaikka juoni ei sinänsä muutukaan jännittävämmäksi, mutta päähenkilöön saa paremmin yhteyden. Hänen menneisyytensä, erityisesti epätoivon, kuvaus on riipaisevaa, mutta ei liian siirappista. Kirjoitustyyli toimii ajoittain hienosti. Toisaalta yliluonnollisen puolelle harpotaan liikaa.

Alussa toiselta päähenkilöltä vaikuttava Sam jää oudon irralliseksi ja ikään kuin hiipuu kuvioista pois. Hän ei tunnu niinkään oikealta henkilöltä vaan sellaiselta pahviukkelilta (tai -akkelilta), jota tarvitaan potkaisemaan tapahtumakulku oikeaan suuntaan.

Romaanista jäi siis ristiriitaiset fiilikset monellakin tapaa. Toisaalta sitä ei missään vaiheessa ollut tosissaan jättämässä kesken, vaikka erityistä jännitystä siinä ei ollut.

Kommentoi
Name and Mail are required