Aivot nyrjäyttävä Kippari-Kalle

Patricia Lockwood tunnetaan parhaiten roiseista ja/tai absurdeista twiiteistään (etenkin tästä) sekä viraaliseksi nousseesta leikkisän hyytävästä runosta Rape Joke. Hänen esikoiskokoelmansa Balloon Pop Outlaw Black on aika erilainen kuin tuo Rape Joke, enemmän poptaidetta kuin kantaaottavaa, mutta siinä on välillä suoranaista neroutta, heti kannen Kippari-Kalle-koirista lähtien, propsit graafikolle.

Balloon Pop Outlaw Black -kansi

Lockwoodin runot saavat parhaimmillaan aivot kääntymään rullalle. Kirjan aloittaa noin 15-sivuinen runo, joka käsittelee Kippari-Kallen paperisuutta ja ruumiillisuutta. En pystynyt lukemaan sitä kokonaan kerralla, kun alkoi huimata tms. Tässä ote, koko runon voi lukea Rattle Magazinesta:

The oldest living cartoon character is the word “popeye.” A cartoon character works this way: it is written so many times, with minor variations, that it appears to walk, to cast a shadow, to eat green leaves. Here are the known facts:

His pants are not white, they are empty. His face is not white, it is empty. His arms are not white, they are empty. When we say “pants, face, arms” what we mean is “where the ink ends and the rest of him begins,” or, “the him that the ink contains.”

His parts are letters. Letters make up his mind, and also emerge from it. And the point where a needle touches his thought bubble to burst it is a letter also.

When he fights his number-one enemy, he undergoes a transformation: he smiles hugely, his teeth turn to rows of movable type, and then rearrange themselves to form an ultimate insult. The enemy then begins to cry, and “popeye” is the winner.

Kaikki kokoelman runot eivät ole yhtä hyviä, esimerkiksi eräs toinen sarjakuvahahmon syvintä olemusta käsittelevä tuntuu tuon loistavan runon jälkeen turhalta täytteeltä. Joka tapauksessa erinomainen debyytti. Rape Joken ansiosta Lockwood sai toisen kokoelmansa ulos Penguin Booksilta (runo on siis siinä mukana). Pitää varmaan jossain vaiheessa hankkia myös tämä Motherland Fatherland Homelandsexuals.

Kommentoi
Name and Mail are required