Onko Putin autisti?

Sanotaan nyt suoraan, että minulla ei ole hajuakaan siitä, onko Venäjän presidentti Vladimir Putinilla Aspergerin syndrooma, en ole hänen persoonaansa perehtynyt. Tällaista mahdollisuutta on kuitenkin lehdissä väläytelty, ajatus tuli Yhdysvaltain viranomaisilta.

Hesari kirjoitti verkossa näin:

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on todennäköisesti Aspergerin oireyhtymäksi kutsuttu neurobiologinen kehityshäiriö, joka “vaikuttaa kaikkiin hänen päätöksiinsä”, todetaan Yhdysvalloissa julki tulleessa puolustusministeriön käyttöön laaditussa selvityksessä.

Tuttu Asperger-ihminen ihmetteli, että voiko Hesari oikeasti kirjoittaa tuollaista. Oli se minustakin aika absurdi. Minusta tuosta saa sellaisen kuvan, että AS olisi jotakuinkin kehitysvamma joka sumentaa mielen ja Putinin kaikki päätökset ovat “Asperger-päätöksiä”.

Vaikka Putinilla Aspergerin syndrooma olisikin, mitä tuskin saamme koskaan tietää, niin tälläinen uutisointi tuskin tekee autisteille oikeutta. Monen autistin mielestä autismi ei ole sairaus tai häiriö ollenkaan vaan erilaisuutta. Siihen voi joskus liittyä yleisesti kielteisinä piirrettyjä piirteitä kuten kiukuttelua ja raivokohtauksia, mutta Putiniin assosioidaan enemmän “kylmä julmuus” – moni varmaan luokittelisi hänet potentiaaliseksi psykopaatiksi.

Uskon, että maailmanpolitiikassa on paljon autisteja. Enkä nyt tarkoita, että mennään sinne diktaattoripuolelle, vaan kaikenlaisia poliitikkoja valtuutetuista presidentteihin.

Tämä sotii sitä käsitystä vastaan, joka monilla on autisteista. Autistihan on epäsosiaalinen ja pahempaa, sosiaalisesti kömpelö. Hänen puheensa on monotonista eikä hän ymmärrä huumoria, abstraktioita tai kielikuvia. Miten autisti voisi olla karismaa vaativassa ammatissa?

Monet Asperger-ihmiset ovat kuitenkin aivan toisenlaisia kuin mitä stereotypiat väittävät. Omassa tuttavapiirissäsikin on todennäköisesti ihmisiä, joita et koskaan arvaisi Asperger-piirteisiksi, koska he ovat hauskoja, vitsikkäitä, hyviä seuraihmisiä. Eräs entinen AS-tuttuni oli töissä Googlen markkinointiosastolla.

Moni Asperger-piirteinen on myös hyvä esiintyjä. Osa on luonnostaan taitavia sosiaalisesti, stereotypian vastaisesti. Toisille koko sosiaalinen kanssakäyminen vaatii näyttelemistä, joten on varsin luontevaa tehdä siitä sellaista dramaattista teatteria kuin politiikka on. Esimerkiksi oikeustiede, jossa monen poliitikon taustat ovat, on myös miellyttävän strukturoitua ja kaavamaista, minkä uskoisin vetoavan moniin autisteihin.

Uskon, että yleisesti julkisuuden henkilöissä, lähes kaikilla aloilla, on enemmän Asperger-ihmisiä kuin väestössä keskimäärin, urheilijoista muusikoihin. Ei niinkään siksi, että he olisivat mitään “savanteja” eli yhdellä alalla poikkeuksellisesti lahjakkaita, sellaisia on vain erittäin pieni osa autisteista, vaan esimerkiksi siksi, että he keskittyvät niin tiukasti yhteen tai pariin asiaan.

Autismiin liittyy tyypillisesti “epätasainen kykyprofiili”. Lahjakkuutta ja heikkouksia sekaisin. Tällainen ihminen erottuu joukosta, myös positiivisesti, selvästi helpommin kuin keskiverto. Puutteita voi usein kompensoida.

Uskoisin myös, että AS-ihminen jää neurotyypillistä todennäköisemmin vaikkapa kotiin lukemaan valtiotiedettä tai treenaamaan balettia perjantai-iltana muiden lähtiessä baariin. Ei siksi, että hän olisi välttämättä epäsosiaalinen, vaan koska kiinnostuksen kohteet ovat hänelle tärkeitä.

Joku voisi huomauttaa, että autistithan yleensä myös ylikuormittuvat helposti. Tämän voimakkuus, kuten kaikkien muidenkin autistipiirteiden, vaihtelee kuitenkin ihmisestä toiseen. Jotkut eivät mitenkään pysty tekemään kahdeksantuntista työpäivää. Toiset paiskivat hyvinkin kuormittavia töitä. Melkeinpä eniten harrastusriennoissa ja matkoilla ravaava tuttuni on AS-piirteinen. Osa pystyy myös painamaan eteenpäin, kunhan jossain vaiheessa tiedossa on reilusti lomaa, jolloin palautua.

Voisiko Obama olla autisti? Näin hänen elämäkertaansa lukematta, minusta voisi. Olisi tosin hauska kuulla myös jonkun autistin mielipide tästä asiasta. :->

3 Responses “Onko Putin autisti?”

  1. Kiitos kun sinäkin laitoit “lusikkasi soppaan”, ei vastineita ole koskaan liikaa kun aspergerista kirjoitetaan tuollaista hömppää (enkä itse asiassa ole nähnyt vielä muita vastineita Puoltajan lisäksi kuin tämän sinun kirjoituksesi, josta yhdistyksemme tiedottaja vinkkasi minulle).

Kommentoi
Name and Mail are required