Skandaalimässäilyä eutanasialla

Newsweek-lehden uuden numeron kansi on todella mauton. Hollantilaisen näköinen nainen katsoo mustan suruharson takaa ja otsikointi antaa ymmärtää, että hollantilaiset valitsevat eutanasian, jos ei nappaa elää, ja kohta näin tekevät muutkin.

Tuttu hollantilainen lääketiedetoimittaja postaasi kuvaavan kuvavertailun Twitteriin (ei enää näkyvillä): Newsweekin kansi vs. hollantilaisen lehden uutisointi samasta tutkimuksesta. Jälkimmäisessä kuvassa käsi tarttuu vanhuksen käsiin ja otsikko kertoo hollanniksi: “Lääkärit eivät ole halukkaita tekemään eutanasiaa muistisairauden johdosta.”

Newsweekin kansi

Newsweekin näkökulmasta merkittävä osa Hollannin lääkäreistä on valmiita tekemään eutanasian esimerkiksi henkisen kärsimyksen tai muistisairauden takia. Hollantilaisten mielestä luvut ovat pieniä. Lehden toisessa artikkelissa eutanasia on “levinnyt käsistä” ja “räjähtänyt”. (Se esittää myös virheellisiä väitteitä Hollannin saattohoidosta.)

Hollannissa eutanasia on hyvin arkinen asia. Siitä puhutaan kiihkottomasti ja siihen törmää esimerkiksi elokuvissa.

Suomessa eutanasia leimataan usein marginaaliseksi asiaksi: sitä ei erityisesti tarvitse kun niin harva sen valitsisi. Hollannissa eutanasiaan kuolee vuodessa tuhansia ihmisiä, pari prosenttia kaikista kuolemista. Vakuutusoikeudellisesti eutanasia on kuolema perussairauteen, esimerkiksi syöpään.

Eutanasian voi tosiaan saada, vaikka ei sairastaisikaan kuolemaan johtavaa sairautta. Minusta tämä on vain järkevää: ei-tappavasti kärsivälle eutanasialla on isompi merkitys, koska sitä kuolemaa ei muuten välttämättä ole tulossa aikoihin.

Kansainvälisissä utisissa ovat puhuttaneet tapaukset, joissa vammainen (kuurosokea) tai epäonnistuneista sukupuolenkorjausleikkauksista kärsivä on päätynyt eutanasiaan Belgiassa. Nämä ovat surullisia tapauksia, koska aina voi ajatella, että kyseisen ihmisen elämää olisi voinut jollain konstilla ehkä parantaa. Samasta syystä on minusta hyvin surullista, jos vaikkapa MS-tautia sairastava päätyy eutanasiaan kokeilematta LDN:ää.

Kuitenkin itsemurha tai eutanasia, jotka pohjimmiltaan ovat yksi ja sama asia, on aina ihmisen oma valinta ja päätös. Kyseessä on ihmisen perusoikeus riippumatta terveydentilasta tai muusta. Jos vammainen tai transsukupuolinen haluaa kuolla, se ei ole väärin, vaikka vaikuttaisi typerältä tai ei olisi “korrektia” muita vammaisia tai transsukupuolisia kohtaan. Kuten olen monesti sanonut, paras tapa ehkäistä itsemurhia on parantaa ihmisten elämää.

Toisin kuin eutanasian vastustajat väittävät, ainakaan Hollannissa ja Sveitsissä, tuskin Belgiassakaan, eutanasiaa ei ole helppo saada, vaikka sen voisikin saada ei-tappavaan sairauteen. Tyypillisesti halu pitää ilmaista useita kertoja ja lisäksi usean lääkärin pitää päätös ensin hyväksyä.

Tahto eutanasiaan pitää pystyä myös pitävästi ilmaisemaan. Mieleen tulee eräässä lehdessä ollut tapaus, että erään naisen äiti oli aina sanonut, että jos koskaan saa muistisairauden, haluaa eutanasian ennen kuin menee liian huonoon kuntoon.

Sittemmin äidille oli tullut dementia. Sairauden varhaisvaiheissa hän ei vielä halunnut eutanasiaa, kun asiat olivat liian hyvin. Nyt hän ei enää tajunnut koko asiaa ja tytär suri, kun aiempi eutanasiatoive ei enää kelvannut.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Newsweek shokeeraa ja mässäilee ihmisten kustannuksella, jotka valitsevat kuoleman. Minuakin haastateltiin aikoinaan ko. lehteen, aiheena kuolemista käsittelevät nettikeskustelut. Haastis ei lehteen kuitenkaan päätynyt, koska siitä puuttui kokonaan skandaali ja kohu.

Eutanasia ei ole mikään maasta toiseen leviävä vaarallinen tauti vaan perusihmisoikeus.

Kommentoi
Name and Mail are required