Näin kirjoitat myyvää scifiä

Ben Bova ei välttämättä ole kaikille tuttu nimi, mutta hänellä, jos jollain, on riittävät krediitit kirjoittaa scifinkirjoitusopas. Hän on voittanut Hugo-palkinnon kuudesti, ollut kahden erittäin tärkeän tieteislehden päätoimittajana ja hän on myös entinen tutkija, melkeinpä rocket scientist.

Siihen nähden The Craft of Writing Science Fiction That Sells on ehkä vähän pettymys. Tai ehkä se on juuri sellainen kirja kuin mihin se on tarkoitettu: näin saat myytyä tieteisnovelleja amerikkalaislehdille pari vuosikymmentä sitten. Myös romaanin kirjoittamista käsitellään, mutta pääpaino on novelleilla.

The Craft of Writing Science Fiction That Sells -kansi

Kirjassa on varsin hyvä tasapaino kirjoitusoppaan ja erityisesti scifinkirjoitusoppaan välillä. Esimerkiksi scifin kliseitä ei kuitenkaan käsitellä kovin paljoa.

Näkökulma on aika perinteinen: älä nyt kirjoita ihan samaa tarinaa, minkä joku on jo kirjoittanut, mutta kovin omaperäinen ei tarvitse olla. Matkustetaan Kuuhun tai Marsiin, näin scifissä tehdään (tyypin taustan huomioiden ehkä ymmärrettävä näkemys). Siitä tietysti varoitellaan paljon, että älä lihota novelliasi pienoisromaaniksi infodumppaamisella ja maailmanrakennuksella. Tekstistä voi yleensä suurimman osan leikata surutta pois.

Mukana on myös useita Bovan novelleja kokonaisuudessaan. Niille en erityisesti lämmennyt. Niissä on myös hämmentävät henkilökaartit: Bovan mielestä stereotyyppejä välttävät, mutta kovasti on kyllä valkoinen mies vauhdissa. Nainen voi olla jossain sivuroolissa.

Bovan näkemys on, että scifi on tarinoiden kerrontaa. Tyyli on toissijaista: hyvä tyyli on suorastaan “näkymätöntä” ja antaa tilaa ihmeellisille maailmoille. Älä yritä olla taiteilija, tehtäväsi on viihdyttää lukijoita ja siinä sivussa (hyvällä tuurilla) elättää itsesi.

Kirja on varmasti hyödyllinen, etenkin perinteistä scifiä kirjoittavalle ja kun sen rajoitukset tiedostaa, mutta mitenkään ehdoton hankinta se ei ole.

Kommentoi
Name and Mail are required