Vaikeuksien kautta voitonomaiseen

Neljäs ScriptFrenzyni on nyt paketissa. Meni ennätyskauan ja oli ennätyksellisen hankalaa, osittain pari viikkoa kestäneen aivan hirveän hypoglykemiakauden takia.

Oli itse teksteissäkin varmaan syytä. Lähdin matkaan angstisella monologinäytelmällä, jossa on neljä henkilöä, mutta en vieläkään ole varma, pitäisikö siinä sittenkin olla vain yksi. Tänään tosin keksin vihdoin, miten se voisi parhaiten loppua, mikä edellyttäisi yksihenkilöisyyttä.

Tavoitteenani oli siis 25 liuskaa monologia, joka vastaisi moninkertaista määrää normaaleja näytelmäsivuja. 15 liuskan jälkeen tuli mitta täyteen. ScriptFrenzyssä ei edellytetä kokonaisia käsikirjoituksia ja saa kirjoittaa yli yhtä tekstiä, toisin kuin virallisissa NaNo-säännöissä.

Siispä panin mieheni brainstormaamaan minulle hahmot ja alkutilanteen toiseen, täysin erilaiseen näytelmään, jonka idea oli ollut minulla vuosia mielessä. Hyvä tilanne tulikin, mm. lavalla on kolme tyyppiä, joista kaksi on toistensa eksät, ja toinen heistä läpsäyttää kolmatta kasvoihin ja sanoo “Idiootti!”.

60 % oli kasassa monologia, joten otin tavoitteeksi 40 liuskaa (=40 %) toista näytelmää. Sen piti olla helppo nakki. Parhaimmillaan olen naputellut 20 liuskaakin tuollaista näytelmää päivässä. Tässäkin taisi iskeä ongelmaksi ennakkosuunnittelun puutos. Erveyskeskus meni aika spontaanisti, mutta siinä oli paljon enemmän luontaista konfliktia. Nyt sai väkisin vääntää hahmoille tekemistä ja draamaa.

Eli nyt minulla on kaksi noin puolivälissä olevaa näytelmää, joista ei ole hajuakaan, saako niistä esityskelpoisia koskaan. Oma moka tietysti, kun lähtee suunnittelematta kirjoittamaan vaikka tietää, että pitäisi suunnitella. (Hypoglykemialle en toki mitään voinut.)

Sain tänään valmiiksi myös Ursula-lehteen tarkoitetun romanttisen spefinovellin, jo neljännen sellaiseni. Se perustuu romanttiseen cripficiin, jonka kirjoitin aikoinaan uutta Reginaa varten, mutta ei näihin jäänyt juuri yhteistä kuin teema. Henkilöt, ympäristö, tyyli yms ovat kaikki ihan erilaiset, tästä tuli paljon yhteiskunnallisempaa (sosiaalinen malli FTW).

Tässä 1 800 sanan pläjäyksessä ei sentään hirveän montaa päivää nokka tuhissut, vaikka jonkin aikaa ehdin yhdessä kohtaa jumittaa.

Kommentoi
Name and Mail are required