Rakkautta ja kähmintää Nigeriassa

En muista milloin olisin lukenut afrikkalaista romaania. Chibundu Onuzon The Spider King’s Daughter sijoittuu Lagosiin Nigeriaan. Abike on rikkaan perheen tytär. Hän asuu kartanossa, jossa on uima-allas ja loputtomasti huoneita. Isä on upporikas liikemies, jolla ei taida olla vain puhtaita jauhoja pussissa.

Yhtenä päivänä Abike kiinnostuu jäätelöä myyvästä katukauppiaasta. Heidän välilleen syntyy vähitellen vipinää, vaikka molemmat ovat toki ennakkoluuloisia toisen taustaa kohtaan. Kirjaa kerrotaan molempien näkökulmasta. Katukauppiaalla ei taida olla edes nimeä, hän on vain “my hawker”.

 

The Spider King's Daughter -kansi

Aluksi rakkaustarina vaikuttaa lupaavalta, mutta parin itsensäkin on vaikea ylittää ennakkoluulojaan toisistaan. Toinen on se köyhä juntti, toinense rikas hienohelma. Onko heillä lopulta muuta yhteistä kuin se, että toisen elämäntyyli ja erilaisuus kiehtoo, on mukava järkyttää omaa perhettään?

Sitten alkaa kuitenkin paljastua toinen toistaan hirveämpiä asioita ja juoni saa uuden, jännärimäisemmän suunnan. Toiset tietävät asioita mitä toiset eivät, toiset käsittävät väärin. Abike aikoo järjestää pröystäilevät juhlat ihastuksensa kunniaksi, mutta mitä juhlista tulee.

The Spider King’s Daughter on mielenkiintoinen romaani. Monet jutut siinä tuntuvat aíka uskomattomilta (vaikka kirjan genrenä onkin realismi), mutta ehkä ne kontekstissaan olisivat mahdollisia.

Tämä on ehkä vielä enemmän romaani yhteiskuntaluokista ja kahden näkökulman eroista kuin sinänsä Afrikasta, vaikka väriä kirjaan tuokin mm. pidginenglanti.

Mielenkiintoista kontrastia antoi kun luin samalla Lionel Shriverin Keniaan sijoittuvaa romaania Game Control (arvostelu tulee myöhemmin), jossa on jonkin verran samaa. Siinä ammottava sosiaalinen kuilu on valkoisten ja mustien välillä, tässä köyhien ja rikkaiden. Valkoihoisia kirjassa ei tainnut ollakaan.

Kommentoi
Name and Mail are required