Hyvässä seurassa

On aina mukava törmätä kirjoihinsa erilaisilla lemppari- ja suosituslistoilla. Tällä kertaa uusin romaanini Sisimmäinen päätyi Kirjasammon Kesälukemista-suosituksiin.

Kirjassa huomioni kiinnittivät mielenkiintoiset teemat: transsukupuolinen hahmo ja eläinaktivismi. Oli piristävää lukea taidolla kirjoitettuna aikuisesta, korjatussa sukupuolessaan jo jonkin aikaa eläneestä ihmisestä. Tämä tekee juttua eläinaktivistiryhmästä, joka väittää voivansa lukea lampaiden ajatuksia. Erikoinen aihe pysyy hyvin kasassa loppuun saakka.” kirjoitti Tuomas Aitonurmi.

Tässä mukavinta oli se, että kirja oli useiden erittäin paljon hehkutettujen kirjojen seassa, kuten John Williamsin klassikko Stoner, Elina Hirvosen Kun aika loppuu ja Anthony Doerrin Pulitzer-palkittu ja suomalaisblogeissa ylistetty Kaikki se valo jota emme näe.

Itse en ole lukenut kirjoista kuin Helen Garnerin Vierashuoneen, jonka luin sattumalta englanniksi pari viikkoa sitten ja pidin kyllä. Sitä on joissain lehdissä hehkutettu jopa “vuosikymmenen romaaniksi”. (Oma arvosteluni tulee myöhemmin.)

En olisi arvannut päätyväni mihinkään samalle kirjalistalle Stonerin kanssa – vaikka toisaalta se olisi voinut olla lähellä, sillä olen kahdesti ollut pitchaamassa kirjojani hollantilaiskustantajalle, joka julkaisi Stonerin Hollanniksi jo vuosikymmeniä sitten.

EDIT: Pian postauksen jälkeen tuli uusi arvostelu, oikein mukava sekin, Kuperkeikkaseikka-blogista.

Epätyypillinen aihe ja juonikuvio pääsevät yllättämään, ja päähenkilön identiteettipohdiskelut ovat myös mielenkiintoisia ja aitoja. Erityisesti itseäni viehätti Haaviston tyyli: teksti ei tarvitse toimiakseen turhaa kikkailua.

2 Responses “Hyvässä seurassa”

  1. Liisa T. says:

    Hienoa!

    Olen samaa mieltä siitä, että toimiakseen teksti ei tarvitse turhaa kikkailua. Monesti esimerkiksi runollinen tyyli kirjoissa ja mielenkiintoisiksi ajatellut sanat lähinnä ärsyttävät. Jotenkin mitä enemmän lukee, sitä enemmän tykkää aika riisutusta. Tämä on toki makuasia, mutta kikkailut eivät tosiaankaan kerro mitään tekstin tasosta.

Kommentoi
Name and Mail are required