Uuvuttava vieras

Helen Garnerin The Spare Room on niitä harvoja kirjoja, joista yhden lehtiarvostelun jälkeen (olisiko ollut Guardian tai vastaava) on tullut olo, että tämä on pakkohankinta. Kyse ei ollut vain huikeista kehuista vaan kirjan aiheesta. Se käsittelee naista, joka tulee ystävänsä luokse Melbourneen saamaan vaihtoehtoisia syöpähoitoja, vaikka on käytännössä kuolemassa.

Kirja on melko omaelämäkerrallinen, sen huomaa niin kerronnan tarkkuudesta kuin siitäkin, että päähenkilön nimi on Helen, kuten kirjailijankin. Ystävä Nicola on hyvin kompleksi hahmo, jota on vaikea tiivistää muutamaan lauseeseen. Hän on sellainen, josta on vaikea olla pitämättä, sellainen joka täyttää koko huoneen, niin hyvässä kuin pahassakin.

Nicola ei suostu hyväksymään sitä, että levinnyt paksusuolensyöpä voisi koitua hänen kohtalokseen. Ehei, kalliit vaihtoehtohoidot häätävät sen muutamassa viikossa. Kuolemasta ei saa puhuakaan, sen hyväksyminen tarkoittaisi, että pitäisi hyväksyä koko elämänsä epäonnistuneen. Ja jos Nicolalla on mikä tahansa hätä, ystävät rientävät hänen apuunsa ympäri vuorokauden. Nicola on tästä varma.

The Spare Room

Mitä ikinä tapahtuukaan, Nicola vain näyttää hymynaamaa ja tämä on se, joka uuvuttaa Helenin vitutuksen ja kyynelten partaalle. Ei yökausia valvominen vaihtaen hiessä uivia vuodevaatteita, vaan se, että Nicola väittää pärjäävänsä. Kipulääkkeitäkään hän ei haluaisi ottaa.

Näin sivuhuomautuksena irjassa tärkein Nicolan saama hoito on suonensisäinen C-vitamiini, joka saa hänelle aikaan hirveitä sivuvaikutuksia. Hoito todetaan huuhaaksi, josta ei ole tutkimuksia. Romaani on muutaman vuoden vanha ja sen jälkeen hoitoa on alettu tutkia mm. useissa yhdysvaltalaisissa yliopistoissa. Läheskään kaikissa tutkimuksissa ei ole saatu kovin hyvin tuloksia, mutta aivan höpötieteellisenä hoitoa ei enää voi pitää.

Hieno romaani, joka tuntui kovin lyhyeltä – sivuja on alle 200. En ole varma, onko se kuitenkaan ihan kaikkien “vuosikymmenen romaani” -hehkutusten arvoinen.

Kirja on hiljattain suomennettu nimellä Vierashuone.

Kommentoi
Name and Mail are required