Hurmaavia traktoreita

Ostin Marina Lewyckan romaanin The Short History of Tractors in Ukrainian Aberdeenissä yhdellä punnalla pari vuotta sitten, päähoukuttimena edullinen hinta. Se valikoitui matkalukemisekseni kesällä lähinnä siksi, että se oli sopivankokoinen pokkari.

Nadian perhe on ukrainalainen, mutta asunut Briteissä jo vuosia. Nadian äidin kuoltua traktoreita rakastava insinööri-isä ihastuu povekkaaseen, lähes 50 vuotta häntä nuorempaan ukrainalaiseen bimboon Valentinaan, jonka Stanislav-poika on väitetysti nero. Pian hääkellot jo soivatkin. Valentinaa tosin tuntuu kiinnostavan lähinnä oleskelulupa ja isän rahat, joiden määrän hän reippaasti yliarvioi.

Nadia ja hänen täysin erilainen isosiskonsa Vera päättävät, että tämä ei käy laatuun. He ovat olleet nihkeissä väleissä, mutta nyt on pakko liittoutua. Valentina ei osaa laittaa ruokaa ja kohtelee heidän isäänsä huonosti, jopa väkivaltaisesti. He kirjoittelevat poliisille ja maahanmuuttoviranomaisille yrittäen kertoa, että kyseessä on kulissiliitto.

A Short History of Tractors in Ukrainian -kansi

Juttuun alkaa sekaantua Valentinan rakastajia sekä tämän ukrainalainen aviomies. Valentinasta – ja tämän autoista – tuntuu olevan mahdotonta päästä eroon.

Kirja on hauska ja eläväntuntuinen, vaikka jotkut hahmot stereotyyppisiä ovatkin. Erityisesti pidin päähenkilö Nadian sisäisistä ristiriidoista: hän on feministi eikä siksi haluaisi myöntää, että Valentina näyttää lutkalta. Mutta kun hän näyttää. Nadia annotoi keskusteluitaan hauskasti. Toisaalta hassutteluun sekoittuu myös synkkiä sivujuonteita Ukrainan lähihistoriasta vainoineen ja vankileireineen.

Vaikka Valentina onkin niin stereotyyppinen ja ällöttävä, kirjan loppupuolella häntä kohtaan alkaa tuntea sympatiaa. Ehkä erään juonenkäänteen takia, mutta osittain siksi, että hän muuttuu niin “tutuksi”.

Kommentoi
Name and Mail are required